22
Lun, Iul
3 New Articles

Opinie
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Curăţenia de primăvară ne-a prins pe picior greşit. Proasta mediatizare a acţiunii „Luna curăţeniei” şi peste toate lipsa oricărei organizări legate de efortul concertat al locuitorilor urbei de a înlătura urmele trecerii anotimpurilor reci, lasă impresia că în Turda, nu se doreşte, cu adevărat, schimbarea imaginii oraşului într-una de curăţenie, de normalitate. Lucrurile se fac de parcă am ascunde mizeria măturată sub un covor din sufragerie. Începând cu remedierea gropilor cu un mix de ciment şi alte ingrediente (sper) purtate cu minciocul şi puse în gropile necurăţate, pline de praf şi de alte particule care vor împiedica să facă priză respectivul material destinat a umple sursa înjurăturilor noastre zilnice. Continuând apoi cu curăţenia de ansamblu care trebuie în primul rând să înceapă cu vecinătatea imobilelor fiecărui turdean şi să se termine cu desfiinţarea rampelor de gunoi neautorizate. Adică acele locuri unde turdenii nesimţiţi îşi aruncă mizeriile la adăpostul nopţii iar uneori chiar şi în plină zi, fără remuşcări, profitând că poliţiştii comunitari sunt ocupaţi să dea amenzi altor cetăţeni, de multe ori, nemeritat.

De fapt, aproape tot ce se face la Turda, exceptând teatrul, fântânile şi fotbalul, se face cu o anumită lehamite. Cu o plictiseală de parcă există cineva care vrea să-i pedepsească pe turdeni, să le facă în ciudă şi să-i enerveze. 
Ba mai mult, luna curăţeniei ne găseşte în mijlocul unei perioade de tatonări, de evaluări şi discuţii legate de înfiinţarea sau nu a unei societăţi comerciale care să rezolve problema salubrităţii din Turda. O problemă care merită o analiză mai atentă. Dar există probleme de toate felurile vizavi de înfiinţarea urmaşei RADP, societate care riscă să nu fie altceva decât „aceeaşi Mărie, cu altă pălărie”.
La starea de mizerie continuă contribuie şi lipsa spaţiilor amenjate special pentru colectarea deşeurilor menajere. De foarte mulţi ani, Câmpia Turzii dă clasă turdenilor la curăţenie pentru că a început „mai primarul” Hanga să betoneze platforme unde containerele urmau să fie ridicate pe borduri realizate special pentru a nu reţine mizeria sub aceste recipiente. Am mai spus-o şi o repet, nu mai sunt primari ca Hanga, omul care dădea deşteptarea la ore mici din noapte directorului de la RAGCL, regia care se ocupa de salubritate. Atunci era curăţenie farmacie în oraş, după aceea încă o perioadă, curăţenia din Câmpia Turzii a făcut din numele localităţii un renume. Că acum nu reuşesc să gestioneze programul de colectare selectivă a gunoiului este o altă poveste, ale cărei cauze o să le analizăm cu altă ocazie.
Revenind la „luna curăţeniei” de la Turda. Aţi observat să se fi făcut curăţenie, deşi această perioadă dedicată „lunii şi becului”, a început deja de aproape două săptămâni? Singurele semne ale lunii curăţeniei nu au legătură cu acestea ci au fost făcute pentru evenimentul aniversar de la Teatru. 
Văile trebuie curăţite, rampele neautorizate desfiinţate, copacii „coafaţi” dar, cel mai important, reabilitarea gropilor şi a trotuarelor. C-apoi, dacă trebuiesc făcute săpăturile de introducere a apei şi a canalizării, „bucuroşi le-om duce toate”. Dar în acest moment, Turda arată ca după război. Şi nu vorbesc de o stradă, de o curbă, de un cartier ci de întregul oraş. Oamenii sesizează acest lucru şi nu mai sunt dispuşi să tacă. 
Faceţi curăţenie oameni buni, nu jucaţi teatru!

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh