(continuare)
R.: Cum rămâne cu locurile de muncă și lipsa unor agenți economici care să le ofere?
T.Ș. : În acelaşi timp trebuie să dăm o mare atenţie şi agenţilor economici care doresc să-şi dezvolte activitatea pe un anumit obiect de activitate pe care îl au acum la dispoziţie. Zilele trecute discutam despre Electroceramica şi am fost informat că acolo va fi o investiţie de peste 5 milioane de euro ceea ce înseamnă crearea a câteva sute de locuri de muncă. Este un lucru foarte bun , este o veste bună pentru turdeni şi eu sper să se finalizeze acest lucru.
Dacă fiecare platformă industrială va aduce iată 200-300 de locuri de muncă ar fi foarte bine. Din nefericire, am o mare nemulţumire sufletească, faptul că acel parc industrial nu s-a dezvoltat după cum am preconizat noi, au fost probabil nişte lucruri pe care noi nu le-am putut gestiona din partea proprietarului, sperăm să se găsească soluţii mult mai multe în 2014. Deci, va trebui să ne dezvoltăm spre orice poate aduce locuri de muncă şi să încurajăm libera iniţiativă pentru că turismul şi serviciile din turism acest lucru îl fac, dau posibilitate cetăţenilor care doresc să desfăşoare activităţi de interes familial, activităţi private, să facă acest lucru iar acolo unde sunt obiective de acest gen sunt convins că administrația locală va da întregul sprijin din punct de vedere legal pentru a înfiinţa aceste activităţi şi a sprijinii aceste investiţii de mare amploare. După cum ştiţi a rămas valabilă acea hotărâre de consiliu prin care scutim de impozite şi taxe pe cei care investesc şi creează locuri de muncă, dacă pot fi şi sunt solicitate şi alte facilităţi fiscale, în mod sigur, noi vom acţiona ca atare.
Deocamdată anul acesta nu a fost un an foarte bun, dezvoltările nu au mai avut loc după cum am preconizat noi şi, în acelaşi timp, au fost sistate multe activităţi economice, ca atare nu au mai beneficiat nici de forţă de muncă, nu au beneficiat nici de activitate economică care să susţină bugetul local sau bugetul central, ceea ce a însemnat o situaţie socială destul de grea.
Sticla este şi ea într-o situaţie economică nu foarte bună, sunt acele datorii vechi la bugetul statului, împreună cu domnul prefect am avut discuţii pe această temă, încercăm să găsim soluţii astfel încât statul, împreună cu noi, să creeze o posibilitate de scutire a acestei instituţii de anumite datorii la bugetul statului prin preluarea unor suprafeţe de teren în contul obligaţiilor pe care le au, lucrăm şi la acest proiect şi sper ca domnul prefect să găsească soluţie printr-un proiect de hotărâre de guvern.
R. : Aş vrea să vă duc cu discuţia înapoi, înspre Băile Sărate ale oraşului, şi să aprofundăm puţin acea problemă legată de grădina zoologică pentru că multă lume se întreabă de ce în acest moment încă nu este finalizată modernizarea ei . Noi avem acolo deja o infrastructură extraordinar de bine pusă la punct, toată zona arată foarte bine, asfaltată prin acel proiect cu Sângeorz Băi, dar pare moartă din acest punct de vedere din cauza nefinalizării grădinii zoologice.
T.Ș. : Grădina zoologică a fost o problemă pe care noi nu am avut cum să o prevenim, cel care a fost titularul contractului, care trebuia să desfăşoare lucrarea investiţională, ca firmă vorbesc, a intrat în insolvenţă, din anumite motive pe care noi nu le cunoaştem şi lucrările au fost stopate o perioadă din execuţie. Finanţările nu au mai putut să decurgă aşa cum am vrut noi, contractul a fost preluat de firma care a participat la licitaţie împreună cu cel care a intrat în insolvenţă şi lucrările vor continua. Aici sunt bani şi de la bugetul statului şi de la bugetul local, deci a trebuit o perioadă de clarificări juridice. Din ultimele discuţii ce le avem şi ultimele documente încheiate, vom continua lucrările. De altfel, s-a şi lucrat în această toamnă şi sperăm să finalizăm în această primăvară lucrările respective, pe de altă parte cu vechiul constructor avem o situaţie juridică pe care vrem să o clarificăm. Eu zic că se va termina în primăvara anului viitor grădina zoologică şi după care începe popularea acestui obiectiv, deci va trebui să prevedem în bugetul anului viitor sumele necesare pentru acest lucru şi se poate face.
R: V-aş propune să vorbim puțin, pentru a nu crede cineva că eludăm subiectul, despre Salina Turda, unde dvs. aţi solicitat schimbarea Consiliului de Administraţie, unde se aşteaptă luarea în folosinţă a acelui centru SPA, unde se doreşte finalizarea dezvoltării hotelului, şi pentru care dacă am înţeles eu bine motivul , s-a aprobat o prelungire a tragerii din acel credit de la CEC Bank.
T.Ș. : Ştiu, am fost total nemulţumit din mai multe puncte de vedere şi public le-am spus şi am încercat o legătură directă cu membrii CA şi cu directorul societăţii pentru a ne schimba opinii, păreri cu privire la acea dezvoltare.
Noi am muncit foarte mult pentru ceea ce este Salina astăzi, pentru acel proiect de dezvoltare a societăţii Salina, cu centru Spa, hotelul, am creionat o anumită strategie pentru această societate, pentru că şi acum spun, ea dacă stă pe loc şi nu se dezvoltă îşi va pierde tot ce a câştigat în aceşti ani ca şi credibilitate şi ca şi clientelă. Faptul că ea nu este autorizată acum să funcţioneze din punct de vedere balnear este pentru că nu s-a terminat centrul spa şi baza de tratament de la hotel, faptul că nu s-a terminat hotelul este o pierdere foarte mare pentru Salină. Cheltui numai pe credit şi în acest moment nu trebuie să plăteşti dobânzi, dar va veni scadenţa peste un an, peste doi. Ei, dacă puteai să termini până în august cel târziu, nimeni nu poate contesta, din conducerea administrativă, că nu se putea face acest lucru, atâta timp cât era voinţa constructorului, era un proiect acceptat, era un credit care finanţa lucrările, nu rămânea decât să faci pur şi simplu niște activităţi administrative ca să realizezi acest lucru. Eu cred că a fost o rea voinţă, îmi pare foarte rău că trebuie să spun acest lucru, şi de aceea am şi spus că vechiul CA şi modul în care a gestionat activitatea nu mi s-a părut foarte corect. Nu mi se pare corect să-ţi dai salarii mari, să beneficiezi tu şi familiile de locuri de muncă acolo, nici acest lucru nu m-ar fi interesat foarte mult, dacă societatea funcţiona pe nişte principii economice corecte.
Păi, să majorezi tarifele, să dublezi tarifele ca să ce? Să faci o cifră de afaceri, pui taxă de parcare, mai pui taxă pentru pisici, Salina nu este un obiectiv atât de comercial astăzi încât să ne permitem să îndepărtăm pe cei care vor să vadă Salina prin taxe excesive. Foloseşti alte servicii, oferi alte servicii pe care el să le cumpere, ca cetăţean, şi nu trebuie să-l obligi la taxe excesive.
Pe de altă parte, a fost o lipsă de comunicare stabilită de lege, trebuia să se trimită rapoarte economice, trebuia să se trimită rapoarte ale membrilor CA spre Consiliul Local şi chiar spre noi, lucru care nu s-a întâmplat.
Iată că, un CA care nu funcţionează aşa cum ar trebui şi cum a fost mandatat poate să fie şi schimbat şi vin alţii mai buni decât ei, pentru că noi nu ne permitem ca un patrimoniu public, unde fiecare cetăţean este acţionar, să-l gestionăm după cum dorim noi acolo în CA. N-am nimic cu persoanele din acel CA, dar am tras un semnal de alarmă de atâtea ori spre instituţia acelui CA şi spre conducerea administrativă a acelei societăţi…
Nu putem să nu avem grijă maximă faţă de singurul obiectiv economic care ne face o imagine foarte bună nu numai în ţară, ci şi în străinătate, dar a avut şi cel mai bun rezultat economic în anii trecuţi. Atât timp cât trei ani de zile tu îţi plăteşti datoriile, faci un profit de un milion de euro pe care tu i-ai cheltuit ca să realizezi un obiectiv ca şi Salina, nu poţi să-ţi permiţi să-l laşi la voia întâmplării.
De aceea, eu cred că s-a luat o decizie corectă de către Consiliul Local şi sper ca să se găsească o soluţie foarte bună administrativă, nu numai din punct de vedere economic, pentru că degeaba ne lăudăm că avem o cifră de afaceri foarte mare. Păi ai o cifră de afaceri foarte mare pentru că ai majorat, ai dublat tarifele, ai o cifră de afaceri foarte mare că ai impus alte taxe şi aşa mai departe, dar eu nu cred că au venit mai mulţi turişti decât anii anteriori, pe de altă parte n-am reuşit să ne îndeplinim obiectivele de bază ca să crească valoarea acestui obiectiv, adică să facem din ea un centru balnear, să terminăm centru de tratament de la Hotelul Potaissa pe partea de cazare, să întregim oferta de turism pentru un turism balnear pe care noi ne-am propus-o şi de fapt acest lucru e prevăzut şi în proiectul de amenajare al Salinei. Deci Salina va rămâne pentru turdeni foarte mult timp de aicea înainte un pilon de care trebuie să ne legăm în lanţ activitatea economică, de unde să pornească dezvoltarea.
Noi deja suntem într-o imagine foarte bună cu Salina, nu putem să scădem această imagine, tot timpul trebuie să construim, trebuia să deschidem sala cealaltă în Salină şi în fiecare an să se vadă. Turistul care vine şi vede ceva nou, este mulțumit, apoi revine cu plăcere, asta vroiam să transmit. Din nefericire nu s-a făcut acest lucru.
R: Pentru că ne aflăm la finalul interviului, o să vă rog, dacă aveţi ceva de transmis cititorilor noștri, turdenilor, la începutul acestui an nou…
Ş: A trecut foarte repede acest an și iată că, după o activitate foarte bine conturată şi cu multă muncă şi cu puţin timp liber pentru noi, am reuşit să mai clădim un an în istoria acestui municipiu. Cred că am reuşit şi lucruri bune, sunt şi multe altele pe care sper să le îmbunătăţim, din acest punct de vedere aş ruga cetăţenii să aibă acea bună înţelegere şi răbdare pentru lucrurile pe care noi ni le-am propus şi mi-aş dori ca în acest început de nou an, toţi turdenii să aibă parte de cât mai multă fericire, cât mai multe bucurii, linişte sufletească, încredere în viitorul lor şi desigur să le dea Dumnezeu un an nou mai bun decât anul acesta, un an în care speranţa şi bucuria să le umple sufletele şi Dumnezeu să le păzească paşii şi să îi călăuzească spre un drum spre fericire şi spre bucurie şi pentru turdeni şi pentru familiile lor.
Dragi turdeni, Dumnezeu să vă ajute şi la mulţi ani!
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.