21
Joi, Noi
5 New Articles

Interviu
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 gh-rece

De  acum, Sucursala Câmpia Turzii a Companiei de Apă Arieş are un nou şef, venit după o vastă experienţă în sistemul privat. Cine este îl lăsăm pe el să ne spună.

Reporter: Domnule Gheorghe Iulian Rece, noi vă ştim mai mult ca ales local, activaţi în funcţia de consilier din vara anului 2013. Vă rog să vă prezentaţi, mai pe larg, cititorilor noştri.

Gheorghe Iulian Rece: Am 38 de ani, sunt născut în localitatea Câmpia Turzii, unde a am urmat, în perioada 1989 – 1993, cursurile Liceului Industrial din Câmpia Turzii, secţia electrotehnică. În anul 1993 am devenit student al Facultăţii de Electrotehnicăm specializarea Electrotehnică Generală din cadrul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca. În anul 1998 am absolvit facultatea obţinând şi diploma de licenţă. În perioada 2011 – 2013 am urmat şi am absolvit cursurile postuniversitare de formare şi dezvoltare profesională continuă Managementul Afacerilor pentru Antreprenori în domeniul Dezvoltării Durabile.


 

R: De atunci până acum cu ce v-aţi ocupat ?

G.I.R.: În anul 1998 când am absolvit facultatea, fiind proaspăt absolvent cu elanul şi dorinţa specifice vârstei, am dorit să îmi caut de lucru în domeniul în care m-am perfecţionat. M-am adresat conducerii Industriei Sârmei Câmpia Turzii, după două luni de zile am primit un răspuns negativ din partea lor. Atunci am încercat să mă orientez, fiind limitate posibilităţile de angajare în Câmpia Turzii, spre Cluj-Napoca. Am depus mai multe CV-uri în diverse locuri în Cluj-Napoca după ceva timp prin cineva am aflat că este un post disponibil la o firmă privată SC Napotrans Grup se numea, care se ocupa de transport marfă şi comisionare vamală şi care funcţiona pe lângă biroul vamal Cluj.  Am dat examen, am luat postul iar din ianuarie 1999 şi până în anul 2013 am lucrat la această firmă. Am făcut naveta la Cluj până în octombrie 1999. În septembrie 1999 apăruse idea Biroului Vamal Cluj de a deschide un Punct Vamal la Turda. Şeful firmei la care lucram mi-a propus să deschidem o agenţie la Turda, pe lângă Punctul Vamal Turda, şi ştiind că fac naveta a venit cu propunerea să preiau frăiele înfiinţării şi dezvoltării acestui proiect. Dintr-o propunere a firmei se materializa un proiect ambiţios complet nou pentru mine. Am venit la Turda şi am pregătit sediul şi infrastructura necesară.  Deşi era un domeniu complet nou faţă de ceea ce mă pregătisem în facultate, odată ce am acceptat provocarea acest proiect devenise copilul meu, devenise ambiţia mea de a-mi demonstra că pot face faţă unei provocări atât de mari. Fiind prestator de servicii vamale, fiind interfaţa între agent economic şi autoritatea vamală fiind cei care întocmeau documentele necesare efectuării operaţiunilor de import export, a trebui să încep să-mi caut clienţi agenţi economici cărora să le pot oferi serviciile firmei la care lucram ţinând cont şi de concurenţa de pe piaţă, mai erau încă trei firme care ofereau acelaşi tip de serviciu. Am început cu câteva firme mai mici şi apoi am intrat pe marii agenţi din zonă. Primul meu client a fost Batec Construct, actualmente Weber. Dintre firmele cu care am colaborat amintesc Industria Sârmei Câmpia Turzii, Casirom, Turdeana, Agrosel, Rigips etc. Pe parcursul anilor, unele societăţi şi-au încetat activitatea dar cu restul am lucrat şi se lucrează în continuare şi acum. Dacă în 14 ani la aceeaşi societate cu o concurenţă acerbă pe piaţă cu oferte aproape irezistibile de la concurenţă de a pleca la ei uneori chiar şi cu ameninţări, dacă unele firme mari au ales să fie clienţi loiali de mulţi ani şi până în prezent, dacă ne-am făcut datoria sau dacă eu sau munca mea a însemnat ceva vă las pe dumneavoastră să apreciaţi.

R: Ce funcţie aţi avut acolo?

G.I.R.: Şef Agenţia Turda.

R: Adică un fel de director zonal.

G.I.R.: Da.

R: Şi, după atâţia ani de muncă în domeniul privat specializat spuneţi-mi cum a venit schimbarea locului de muncă şi a domeniului, pentru că lucrul la Compania de Apă Arieş este ceva cu totul diferit faţă de munca la vamă.

G.I.R.: Venirea la Compania de Apă Arieş a fost pentru mine a doua mare provocare prefesională. Unul dintre motivele pentru care am acceptat a fost şi faptul că eu consider noul loc de muncă o evoluţie, din punct de vedere profesional, o avansare, dar şi marea şansă pe care o am de a acumula experienţă şi dintr-o societate cu capital de stat. Sunt două medii complet diferite mediul privat şi mediul de stat. Percepţia faţă de societăţile cu capital de stat la nivelul populaţiei  o ştim este una  de rigiditate, de inutilitate, de dispreţ faţă de consumatori, faţă de client. Venit din mediul privat, eu vreau să aduc un suflu nou, să schimb unele mentalităţi şi obiceiuri împământenite de ani de zile în aceste sisteme, să le dăm cetăţenilor încrederea în aceste societăţi, încerc să fac să se înţeleagă că deşi nu avem concurenţă pe piaţă clientul noatru este stăpânul nostru, ca şi în mediul privat, că trebuie să tratăm clientul aşa  cum ne-am dori noi să fim trataţi dacă am fi în locul lor şi să fim conştienţi că doar dacă vom fi o echipă unită şi bine dotată vom  reuşi să facem ceea ce ne-am propus.

R: Haideţi să vorbim puţin despre intrarea în politică, despre activitatea de consilier local, despre cealaltă latură a lui Gheorghe Iulian Rece.

Am intrat în politică nu dintr-o întâmplare. Un grup de prieteni, cunoştinţe din Câmpia Turzii, am hotărât  să ne adunăm într-un loc să facem ceva. Tineri fiind, după ce am absolvit facultatea, era încă acea perioadă în care nu găsisem de lucru şi ne-am adunat câţiva tineri mai mult în primă fază nu pentru a face politică ci pentru a ne întâlni a socializa a avea activităţi. Era un proiect al PSDR-ului în acel moment.

R: Prin ce an se întâmpla asta?

G.I.R.: 1998. După aceea am început să ne implicăm în campania electorală, în anul 2000 a avut loc fuziunea cu PDSR şi aşa am devenit membri PDSR. Am stat mulţi ani de zile la organizaţia de tineret, nu am dorit să am funcţii, am dorit să învăţ ca întotdeauna unde mă duc  , eu  vreau să urmez nişte paşi, nu vreau să sar peste anumite experienţe. Am stat în linia a doua, a treia, am muncit şi am trecut şi prin perioade când eram la putere şi prin perioade când eram în opoziţie. Am fost secretar la organizaţia de tineret, preşedinte devenise Petre Pop, am fost alături de ei, am reuşit să îhchegăm o organizaţie de tineret foarte puternică şi foarte numeroasă în momentul respectiv. Problema pe care am avut-o este că foarte mulţi colegi de-ai noştri au trebuit să plece în străinătate iar pe perioada plecării au trebuit să meargă să-şi facă un viitor acolo, aici neavând atâtea posibilităţi.

După câţiva ani ei s-au întors în ţară, mai puternici, mai hotărâţi, cu o altă viziune, cu o altă experienţă de dincolo, au venit iarăşi alături de noi şi am reuşit să reînchegăm vechea echipă.

R: A venit 2012 ...

G.I.R.: A venit 2012, au urmat alegeri  libere  în partid, pentru prima dată când s-a mers pe votul membrilor de partid a listei celor care vor candida pentru funcţia de consilier. A fost vot secret dar a fost prezentată lista. A fost interesant că a fost o listă cu poză şi nume, şi oamenii erau puţin bulversaţi, nu ştiau chiar trebuie să alegem, pentru că înainte se venea cu o listă clară, se acceptau şi ...

R: Pe ce loc aţi ajuns pe listă?

Am ajuns pe locul doi la partid, după Petre Pop care era şi este preşedinte şi de acolo am început campania electorală.

R: Cum a fost activitatea de consilier, aveţi deja un an...

gh-rece-2G.I.R.: A fost o perioada de acomodare, nemaiactivând în acest domeniu a trebuit puţin să mă acomodez, aveam colegii cu experienţă pe lângă care am stat şi am învăţat, încă mai am multe de învăţat dar mergem înainte. Eu zic că se fac lucruri bune la Câmpia Turzii, există interesul de a schimba multe lucruri în bine şi deşi este o situaţie economică destul de grea pentru oraş, cu echipa cu care suntem, cu ajutorul domnului primar, cu ajutorul lui Petre Pop şi a întregii conduceri a oraşului, eu zic că vom reuşi să ducem oraşul unde a fost odată, din punct de vedere economic.

Trăim în secolul vitezei şi răbdarea şi consecvenţa au devenit lucruri din ce în ce mai rare. Oamenii sar anumite etape pentru a ajunge pe anumite funcţii sau pe anumite pozitii, ceea ce cred eu, este de multe ori un lucru foarte dăunător atât pentru persoana respectivă cât şi pentru însemnătatea funcţiei pe care o ocupă. Eu consider că pentru a ajunge factor decizional trebuie să parcurgi anumite etape obligatorii care să dea experienţa necesară îndeplinirii în bune condiţii a atribuţiilor ce îţi revin.

Părerea mea este că, dacă eşti consecvent în ceea ce faci, dacă ai răbdare şi dacă ai “coloană vertebrală”, dacă eşti dedicat activităţii pe care o desfăşori şi respecţi pentru a putea fi respectat la rândul tău, dacă ai credinţă, vei reuşi, mai devreme sau mai târziu, în orice domeniu îţi propui.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh