19
Vi, Apr
20 New Articles

Interviu
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Îi cunosc de peste douăzeci de ani pe componenții echipei de pescuit la crap a Potaissa Crap Club Turda care face performanță în pescuitul sportiv într-o perioadă în care alte cluburi s-au desființat, papiu lucian crap club potaissa trudala fel ca secțiile de pescuit ale multor filiale din cadrul Asociațiilor Vânătorilor și Pescarilor Sportivi. Președintele clubului, Lucian Papiu, este cel care a înființat și mărit continuu, în jurul său, o echipă de pescari care a devenit tot mai competitivă de la an la an. Ba mai mult, clubul turdean are două echipe de pescuit la crap, una de pescuit staționar și una de pescuit la copcă, ceea ce face din el unul dintre cele mai importante cluburi de gen din țară. Iar rezultatele obținute anul trecut de echipa formată din căpitanul Lucian Papiu, Radu Bănete, Alexandru Bottyan și Felix Olteanu a dus clubul într-o perioadă de aur. Am stat de v0rbă cu președintele clubului, pentru a trece în revistă anul 2018 și  a vedea care sunt „țintele” pescarilor clubului turdean pentru anul 2019.

 

Reporter: Cum a fost anul 2018 pentru Potaissa Crap Club?

Lucian Papiu, președinte al Potaissa Crap Club și Căpitanul echipei de pescuit la crap: Anul 2018 a fost cel mai bun din istoria clubului nostru și sperăm ca 2019 să fie la fel de bun.

Foarte mult depinde însă și de tragerile la sorți, pentru că, la pescuit, locul în care concurezi face 60 % din rezultat. Și la Campionatul European, care, practic, nu a fost un european ci, mai degrabă, un mondial, întrucât au participat echipele SUA și Africii de Sud. Acestea fac, de fapt, Campionatul Mondial, nu sunt alte echipe, din Asia, de exemplu.

În cadrul Potaissa Crap Club există echipe care participă și la alte stiluri de pescuit decât cel la crap, unde, desigur, ați avut cele mai bune rezultate. O echipă tocmai a participat la Campionatul Mondial de Pescuit la Copcă. Mai aveți și alte participări?

Echipa de la feeder are două participări, s-au întors cu un loc secund și un loc trei. Chiar dacă nu au obținut, încă, niciun loc I, sperăm, ca în orice alt sport, la mai bine. Cu muncă și antrenament, cu experiența acumulată, vor veni ți rezultatele. Trebuie să ai ceva în spate pentru a ajunge pe prima treaptă a podiumului. În plus, nu este foarte ușor să formezi o echipă sudată, care să acționeze ca un tot unitar. Este un sport de echipă, nu competiție individuală.

Unii au impresia că pescuitul este o treabă ușoară, ajunge să ai noroc...

Da, ajunge să bagi bățul în apă iar peștele vine... Nu este așa! Trebuie să muncești. Pentru cine nu a participat la un concurs de pescuit, trebuie să știe că, începând din  momentul când se dă startul și până în ultima clipă se muncește continuu, nu se stă.

crap club potaissa turda echipa de pescuit la crapAnul trecut ați participat la multe concursuri care se întind e durata a 5 zile, 120 de ore de pescuit continuu. Cât de obositoare sunt aceste concursuri?

Foarte obositoare. Dar avem în spate o lungă experiență, ceea ce face ca pentru noi, acum, să nu mai fie atât de obositor. În primul rând trebuie să știi cum să abordezi o astfel de competiție, de 5 zile. Echipele care nu știu să-și dozeze efortul, acestea după trei zile capitulează.

Pescuiți pe rând, vă programați la somn, etc?

Exact! În general, doi pescuiesc, iar al treilea este la somn. Există, însă, momente când pescuim toți trei. Dacă nu procedezi așa, riști ca, de exemplu, pe timpul nopții, când s-ar putea hrăni peștii în sectorul tău, tu să nu fii „pe baricade”, cu motoarele în plin. Pățesc mulți asta, dorm exact când ar putea prinde capturi importante.

Ați definitivat programul competițional al clubului pentru 2019. La ce competiții v-ați programat să participați?

Primul concurs va fi în 12-15 aprilie, la Doripesco. O să facem deschiderea de sezon acolo pentru că avem de apărat un trofeu important, Cupa KkArp, a lui Tata Nițu, pe care l-am câștigat anul trecut iar acum doi ani am terminat pe locul doi. Așa că, după acel antrenament pe care îl facem pentru a vedea „cum merge balta”, o să participăm la Cupa Kkarp, ajunsă la cea de-a XI-a ediție, care se va desfășura în perioada 23-26 aprilie. Concursul se v-a tine pe balta nr. 4 DORIPESCO Brașov și vor participa 24 de echipe.

În 2-5 mai vom participa la deschiderea unui nou lac pentru pescuit, va fi un concurs amical la care au fost invitate cele mai bune echipe din țară, printre care și noi. Balta este situată în localitatea Mădărași din județul Bihor.

La finalul lunii mai vom organiza Cupa Potaissa la Sacoșu Turcesc, competiție ce va avea loc în perioada 27-31 mai, devenită tradiție.

Două săptămâni mai târziu, vom participa la Campionatul European de la Maconka (Ungaria), care se va desfășura în perioada 15-21 iunie. Și acolo avem un trofeu de apărat. Anul trecut am câștigat trofeul, într-o ediție considerată de organizatori și participanți ca fiind cea mai puternică din istoria sa.

În luna august vom organiza cea de-a doua competiție internațională tradițională, Top Ten Potaissa.

În 8-15 septembrie este programată cea de-a doua parte a concursului de la Maconka (Ungaria) iar în după 19 septembrie vom participa, din nou, la un concurs pe Balta Ianis, de această dată un concurs în toată regula, nu doar amical. Cam acestea sunt competițiile la care ne-am propus să participăm, la disciplina crap.

La feeder încă nu s-a definitivat un calendar competițional. Desigur că și echipa de staționar a clubului nostru va participa la Campionatul Național, ca în fiecare an. Sperăm să  facem o figură frumoasă. Probabil că vom mai schimba câțiva sportivi din primul lot a echipei de staționar, pentru că sunt unii care nu și-au făcut treaba anul trecut și atunci îi înlocuim. Până la urmă, competiție și performanță nu se poate face altfel. Și pescuitul staționar este tot un sport de echipă, nu se poate ca unii să tragă într-o parte iar alții în alta.

Deci în acest an veți încerca să vă îmbunătățiți performanțele de anul trecut. Ce ar însemna asta?

Ar însemna să terminăm toate concursurile pe locul I! Acesta este țelul nostru. Întotdeauna, când mergem la orice competiție, vrem să câștigăm. Nu ne mulțumim niciodată cu un loc doi sau trei. Depinde, într-adevăr, foarte mult și  de locul pe care îl tragi la sorți dar, ținta noastră este să terminăm toate competițiile în postura de câștigători.

Am demonstrat că suntem un club serios, poate cel mai performant anul trecut, nu cred că un alt club a avut rezultate similare. Vedem...

Nu ne rămâne altceva decât să vă urăm „fir întins!”, cu atât mai mult cu cât orice reușită a Potaissa Crap Club face să se vorbească frumos despre orașul nostru.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh