Odată cu debutul pandemiei, s-au schimbat majoritatea obiceiurilor cu care eram familiarizați și implicit, cu toții am fost nevoiți să ne reorganizăm viața de zi cu zi. La fel este și cazul teatrului, unde actorii, regizorii, precum și tot restul echipei din spatele cortinei au fost nevoiți să găsească noi metode de a-și continua activitatea, de a crea și de a fi aproape de public. În interviul de astăzi, George Sfetcu, Alexandru Condurat și Cătălin Florea ne povestesc despre ce i-a inspirat să aleagă calea actoriei și cum s-a schimbat pregătirea unui spectacol în pandemie.
Ce te-a determinat să alegi calea actoriei? Cum ai ajuns la această decizie?
Cătălin Florea: Pentru că nu-mi place să fac bani sau pentru că nu-mi place să muncesc. De obicei acestea sunt cele două răspunsuri pe care le dau. Nu am un răspuns mai frumos. Probabil pentru că nu prea simt că muncesc atunci când construim un spectacol sau când joc. Simt alte lucruri, bune și mai puțin bune, dar nu muncă. Cred că am văzut-o destul pe mama muncind, cât să-mi doresc să nu fac asta niciodată. Teatrul pentru mine a fost un fel de tren, care a trecut prin orășelul meu de munte. Mi s-a întins un bilet pe care scria ,,Hai bă și tu, măcar nu ne pierdem vara aiurea’’. Decizia finală am luat-o în clasa a XI-a, în mai, după ce am participat la StudentFest la Timișoara. M-am mutat de la mate-info la filologie în clasa a XII-a, adică i-am omorât câteva nopți bune mamei mele. Și de aici, restul e tăcere.
George Sfetcu: Cred că a fost o provocare. De mic mi-a plăcut să citesc și să pătrund în universul personajelor. Decizia de a mă înscrie la facultatea de teatru am luat-o impulsiv. Îmi aduc aminte că nu am stat foarte mult pe gânduri. Mă bucur că mi-am urmat instinctul și nu am ezitat.
Alexandru Condurat: Când am dat la actorie habar nu avea ce altceva să fac, deși ai mei voiau să fac cu totul altceva decât ce-mi alesesem eu, plus că nu m-aș fi văzut făcând altceva, în afara domeniului artistic. Actoria a venit ca o scăpare din rutină, mai ales în perioada liceului, datorită Actorului Mihai Sima, apoi ca o revoltă împotriva alor mei și a ce voiau ei să fac.
În actorie dar și în muzică îmi doresc să mă provoc pe mine, să-mi fac meseria explorând noi teritorii, care mai apoi să mă ajute să evoluez. M-am gândit că ar fi super mișto că pot să experimentez și alte zone pe care nu le-am explorat la facultate sau pe care nu am apucat să le aprofundez așa cum mi-am dorit, plus că este o experiență care, cred eu, îmi prinde bine. Doresc să am ocazia de a putea să lucrez cu oameni diferiți, diferiți mie, din medii diferite și cu experiențe de viață, clar, diferite. Vreau să-mi extind cât mai mult câmpul vizual artistic, vreau să profit de absolut tot ce îmi iese în cale, indiferent dacă experiență mea se dovedește a fi un eșec, și asta indiferent dacă sunt angajat, sau nu.
Motivația mea principala este aceea că dacă nu încerci nu ai de unde să știi ce ai pierdut, cum ar spune un contemporan în viață (Gică Hagi) „orice experiență e o experiență”, la fel și eu tind să fiu de acord cu el „ai, n-ai mingea, dai la poartă”.
Care este spectacolul la care lucrezi în prezent și cum s-a schimbat pregătirea unui
spectacol în pandemie?
Cătălin Florea: În momentul de față mă ocup de regia tehnică și partea de sonorizare la spectacolul „O noapte furtunoasă”, în regia domnului Andrei Mihalache. Pandemia ne-a adus repetiția din fața ecranului de acasă și răspunsuri la întrebarea ,,Când jucați?’’ de genul ,,Pe 22 teoretic, practic… cine știe.’’ Am repetat aproape o lună din fața laptop-ului pentru Tutun și praf de pușcă și, când am ajuns la scenă, ne-am dat seama că trebuie să o luăm de la zero. E drept că am luat-o de la zero cu textul învățat, ceea ce e foarte important, dar mai mult… Cam asta îmi tot învăț eu despre nenea ăsta, Teatru: e pe făcute.
George Sfetcu: Spectacolul la care lucrez acum este după un text denumit „Ultimul lepros”. Este o adaptare făcută de Radu Botar după monodrama „Sărută-mă”, de Vlad Zografi. Pregatirea unui spectacol în pandemie… cred că pandemia ne-a obligat sa ne adaptăm, să privim și din alte unghiuri ceea ce facem, încerc să privesc partea plină a paharului.
Alexandru Condurat: În prezent Lucrez la Spectacolul ”O noapte Furtunoasă” în regia domnului Andrei Mihalache, în rolul lui ”Spiridon”. În pandemie s-au schimbat multe, de la felul în care sunt organizate repetițiile, la felul în care sunt gândite spectacolele, până la felul în care are loc întâlnirea cu publicul, dar atât eu cât și colegii mei Actori suntem la fel de nerăbdători și dornici să împlinim, ceea ce se numește ”Act artistic”. Toată lumea încearcă să fie cât mai atentă cu celălalt pentru a ne proteja și încercăm să nu ne îmbolnăvim!
Care este mesajul pe care dorești să îl transmiți iubitorilor de teatru?
Cătălin Florea: Dragi amatori de teatru,
Dacă ați citit până aici, înseamnă că vă pot spune: BREAKING NEWS! N-O SĂ-ȚI VINĂ SĂ CREZI! DĂ CLICK CHIAR ACUM! NE VEDEM CURÂND LA TEATRU!!!! Sau cine știe… În orice caz, noi repetăm, ne pregătim, așteptăm!
Cu drag,
Un amator de Teatru
George Sfetcu: Aștept să ne revedem! Avem nevoie de voi mai mult ca oricând. De fiecare dată când trec prin sala teatrului și văd scaunele goale, îmi imaginez că în următoarea secundă clipesc și scaunele vor fi ocupate. Încă număr acea secundă.
Alexandru Condurat: Vreau să le transmit spectatorilor noștri dragi, să mai reziste puțin ”cu răbdarea treci marea” sau mă rog, cu vaporul sau avionul da acolo e îngrămădeală deci NU, idea e că trebuie să avem grijă de noi și de ceilalți și să încercăm pe cât posibil să nu ne deprimăm, să rămânem veseli, să nu aplecăm urechea la tot ce se spune la televizor și mai ales pe net, și dacă auzim o știre dubioasă să o verificăm din cel puțin 3 surse, nu să credem orbește ci să ne informăm corect, și să gândim noi cu căpșorul nostru pentru noi. Numai așa o să putem să ne revedem în siguranță la teatru atunci când situația va permite. Până atunci, noi pregătim spectacole faine pentru spectatorii fără de care am muncit degeaba iar, Arta noastră nu are sens. Vă Pup!
Pentru a fi la curent cu activitatea TNAMT și a afla când ne vom revedea în sala de teatru, vă invităm să ne urmăriți pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/teatruturda/ sau să accesați site-ul: http://teatrulaureliumaneaturda.ro/ .Sa ne revedem cu bine!
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.