20
Sam, Apr
19 New Articles

Interviu
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Seful Politiei Turda

Şeful Poliţiei Municipiului Turda, comisar Marcel Bogdan:

“Având în vedere valorile de trafic pe care le avem în Turda, reuşim ca în maxim 10 minute să ajungem la locul sesizării unei fapte”

Reporter : Vă întreb în debutul acestui interviu, cum a fost anul 2008 pentru Poliţia Municipiului Turda?
Marcel Bogdan: Privind în urmă, pot să spun că 2008 a fost un an foarte greu pentru Poliţia turdeană. Un an în care efectivele Poliţiei, cu toate structurile participante, au fost angrenate într-o mulţime de activităţi. Dar ce este cel mai rău, atât pentru noi cât şi pentru cetăţean este că am înregistrat un număr mult mai mare de fapte, fapte de natură judiciară, prin care s-au prejudiciat inte-gritatea corporală a persoanelor, lucru valabil şi în cazul accidentelor rutiere. Şi referindu-mă la accidente rutiere vreau să vă spun că cele mai multe accidente grave, prin care mulţi cetăţeni şi-au pierdut viaţa sau au suportat vătămări corporale grave, s-au produs pe raza comunelor limitrofe.

 

Deci, mai multe decât pe raza oraşului…
Da. Lucrul este explicabil ca urmare a faptului că cele două drumuri europene se intersectează pe raza municipiului Turda, după care se merge spre Cluj şi firesc fluenţa de autovehicule este mult mai mare. La un număr mare de participanţi la trafic exponenţial creşte şi numărul incidentelor, din păcate şi a celor grave. 
Aşadar, din punct de vedere rutier, Turda este un fel de Teiuş sau Copşa Mică, pentru reţeaua feroviară?
Se poate spune şi lucrul acesta. Sunt două drumuri europene, importante ale Ardealului care se întâlnesc în Turda şi se reunesc într-unul singur. Valorile de tra-fic, toată lumea le cunoaşte, pe ruta Turda-Cluj sunt foarte ridicate.
În general, cum s-a desfăşurat în 2008 activitatea poliţienească având în vedere personalul de care dispuneţi? Aveţi nevoie în acest an de mai mult personal şi, dacă da, pentru care segment al Poliţiei Turda?
Întotdeauna există dorinţa managerului de a avea mai mult personal pentru a gestiona mai uşor problemele cu care te confunţi. Dar pornind de la aceste realităţi, de la efectivele pe care le ai, la dotările de care dispui, de la nivelul de pregătire a oamenilor, trebuie să gândeşti cele mai bune metode. Să reuşeşti să faci faţă cererilor cetăţenilor şi să ai mulţumirea profesională că aceia în fruntea cărora te afli apreciază modul în care ai organizat activitatea. Dar nu aceştia sunt cei mai importanţi. Cel mai important este modul în care cetăţeanul, oamenii veniţi să evalueze activitatea Poliţiei, percep eforturile pe care le-am depus. Sigur că în permanenţă trebuie să accepţi ideea că se poate îmbunătăţi. Eu nu zic că am făcut totul, cetăţenii pot să ne spună lucrul acesta. Sunt o grămadă de oameni nemulţumiţi, sunt cel puţin 1.600 de turdeni cărora, în timp, nu le-am putut soluţiona cererile vizavi de faptul că au fost victima unor infracţiuni. Nu o să fie niciodată mulţumiţi, nici noi nu o să fim mulţumiţi de numărul acesta mare. Dar să fie convinşi că încercăm, în măsura posibilului, să rezolvăm problema şi să curăţăm strada de infractori.
Haideţi să dăm şi câteva date statistice vizavi de numărul, de genul de infracţiuni cu care v-aţi confruntat şi câte dintre ele aţi reuşit să rezolvaţi?
Aş prezenta situaţia infracţiunilor cu autori neidentificaţi. De la an la an, numărul faptelor sesizate creşte, numai în anul 2008 au fost înre-gistrate 650 de infracţiuni cu autor neidentificat, dintre care au fost soluţionate 400 de astfel de fapte, majoritatea prin identificarea autorilor. Au rămas în lucru 1.678 de astfel de fapte, deci sunt 1.678 de persoane care au suferit un prejudiciu la care noi n-am reuşit identificarea autorilor. Referindu-mă la infracţiunile sesizate, vreau să vă spun că în anul 2008 au fost sesizate cel mai mare număr de infracţiuni de când cunosc eu situaţia statistică a Turzii. Şi este vorba de 1.726 de infracţiuni sesi-zate. Cele mai multe dintre acestea, vă spuneam, reprezintă cele cu autor neidentificaţi, dar avem şi infracţiuni cu autori identificaţi. 
Am instrumentat un număr impresionant de dosare penale, cele mai multe de până acum, peste 1.800 de astfel de dosare. Ponderea infracţiunilor economice este şi ea semnificativă, este vorba de 229 de infracţiuni soluţionate, prezentate Parchetului cu soluţie procedurală. Iar un indicator care vine să ne ofere o imagine mai clară supra situaţiei pe linia ordine şi linişte publică este cea a infracţiunilor stradale sesizate. În 2008 infracţiunile stradale au crescut cu 16 procente faţă de 2007 şi au ajuns la un număr de 81. Este mult, zic eu. Nutresc speranţa ca în perioada imediat următoare să reuşim să ne mobilizăm, mai ales că la începutul acestui an am reuşit să finalizăm câteva anchete, câteva cercetări cu prindere în flagrant. Am reuşit să identificăm şi să reţinem autorii unor infracţiuni de tâlhărie, vătămare corporală, care au fost prezentaţi instanţei şi care “beneficiază” acum de mandate de arestare preventivă.
Apropo de aceste cazuri de tâlhărie, pe filiera surselor noastre de informaţie aflăm că în Turda s-au înmulţit numărul atacurilor chiar şi în timpul zilei. Am înţeles că sunt câteva cazuri de femei atacate cărora li s-au luat bijuterii sau mai ştiu eu, poşeta. Se leagă cumva de un număr mare de infractori eliberaţi din penitenciare, cum spun unii oameni sau… 
Probabil vorbiţi de ultimele evenimente şi ultimul este cel  în care am reuşit să prezentăm instanţei un autor al mai multor infracţiuni de tâlhărie, eliberat în urmă cu 6 luni. Cel în cauză mai avea un rest de pedepsă de 749 de zile. În urma cercetărilor efectuate, am probat că este autorul a două infracţiuni de tâlhărie comise de curând, în 19 şi 21 ianuarie, precum şi a unei infracţiuni de violare de domiciliu şi vătămare corporală. Este adevărat, comparând cifrele statistice pe 2008 reiese o creştere uşoară, nu zic mare, la infracţiunile de tâlhărie. Dacă în 2007 aveam patru acţiuni de tâlhărie stradală, în 2008 am avut şase, este vorba de o uşoară creştere, după cum am început anul observăm o creştere destul de mare. Dacă în primele 23 de zile am înregistrat două, se pare că trendul va fi mai puternic. Mergând şi pe cealaltă componentă a activităţii preventive de a-i caza pe cei vinovaţi la penitenciare, sperăm ca strada să fie mai curată, iar cetăţenii să fie mai în siguranţă. 
Voiam să vă întreb şi despre cazurile care nu ne-au ajuns la cunoştiinţă din zona strazii 22 Decembrie. Este acolo un bloc de  locuinţe, unde dacă vă amintiţi s-a tăiat un cablu electric, lumea de acolo se plânge că sunt zi de zi, victimele unor tensiuni cu grupurile de ţigani care locuiesc în zonă. Întotdeauna ei spun că fac apel la Poliţie, la Poliţia Comunitară. Nu ştiu dacă acolo reuşiţi să stăpâniţi situaţia. 
Situaţia se poate stăpâni şi este stăpânită, zic eu. Pornind de la datele statistice n-am înregistrat nici măcar o infracţiune gravă, respectiv vătămare corporală gravă, tentativă de omor în acea zonă. Există mici hărţuieli zilnice pe care eu le-aş pune pe seama condiţiilor precare de viaţă în care aceştia trăiesc, a faptului că toată lumea aşteaptă mai mult de la viaţă. Unii aşteaptă mai mult decât eforturile depuse pentru a supravieţui şi atunci se întâlnesc, mai puţin violenţi, dar mai sonori, şi sunt tot felul de incidente. Poliţia este în general prezentă acolo prin patrulele de intervenţie la nivelul oraşului pe care noi le avem şi într-un timp destul de bun având în vedere şi valorile de trafic pe care le avem în Turda ca în maxim 10 minute să ajungem la locul sesizării unei fapte.
Ce sfătuiţi dvs. victimele unei infracţiuni, cum am înţeles că s-a întâmplat undeva în Micro 2. O femeie care este vânzătoare la un magazin  a fost ameninţată de răufăcători. Sub ameninţarea “dacă spui ceva te omor”… Ce le sfătuiţi pe aceste victime să facă?
Sfatul meu este foarte clar: există sistemul de apel de urgenţă 112. Un telefon, iar patrulele din imediata apropiere a zonei în care a fost reclamată fapta respectivă vor interveni şi vor audia persoana vizavi de semnalmen-tele persoanelor care au iniţiat această agresiune şi încercăm să documentăm activitatea infracţională sau dacă, după caz o sancţiune este suficientă. Din păcate, despre ceea ce vorbiţi în zona cartierelor I, II şi III sunt o grămadă de tineri, de minori care apelează la astfel de metode, zic eu, periculoase pentru societate în sensul că, profitând de neatenţia sau aglomeraţia din magazine sustrag telefoane, bani din case şi alte bunuri pe care vânzătorul nu reuşeşte să le supravegheze în timp util. O altă chestiune pe care aş vrea să o ridic, profitând de intervenţia dumneavoastră, un număr foarte mare de patroni nu îşi iau măsurile de siguranţă, deşi au fost victimele unor astfel de fapte. Îi sfătuim ca în permanenţă să-şi ia cele mai bune măsuri, de a-şi monta camere de luat vederi. Astfel încât în momentul comiterii unei astfel de fapte prin vizualizarea materialului înregistrat să putem trece la identificarea persoanei respective. Spun lucrul ăsta pentru că nu numai la identificarea persoanei este folositoare camera de luat vederi, ci pentru probarea faptei infracţionale.

 

(Interviul cu şeful poliţiei municipiului Turda va continua cu a doua parte în următoarea apariţie a Jurnalului de Arieş. Nu rataţi relatările comisarului Marcel Bogdan, despre cazurile de prostituţie, trafic şi consum de droguri din zona Turda dar şi despre crime, tâlhărie şi alte fapte antisociale cu care oamenii legii se confruntă în munca lor.)
Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh