21
Joi, Noi
5 New Articles

Interviu
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Thumbnail image

În urma lucrărilor Primei Conferinţe Naţionale de Speleoterapie, cu participare internaţională, care s-au desfăşurat în perioada 06 - 08 Octombrie 2011 în municipiul Turda, primarul orașului, Tudor Ștefănie a lansat o adevărată provocare specialiștilor din acest domeniu și nu numai. Conferinţa a reprezentat o ocazie specială pentru dezbaterea problemelor de interes în asistenţa medicală şi cercetarea ştiinţifică privind potenţialul speleoterapeutic al unor saline şi peşteri, fiind subliniate perspectivele de dezvoltare ale acestui domeniu.

În urma discuțiilor purtate de șeful executivului turdean cu Dr. Constantin Munteanu și Dr. Iuri Gheorghe Simionca, vicepreședinte al Comisiei Permanente în Speleoterapie UIS ambii de la Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie, primarul Tudor Ștefănie le-a propus participanților să se implice într-un efort comun pentru punerea bazei unei Universități Balneare chiar la Turda. Pentru a afla mai multe amănunte am realizat un interviu pe această temă cu edilul turdean:

Reporter: Cum v-a venit ideea înființării unei astfel de universități la Turda, un oraș care își dorește de multă vreme să devină un centru universitar însă minunea nu s-a întâmplat încă?
Tudor Ștefănie: La Conferinţa Naţională de Speleoterapie pe care am găzduit-o la noi în oraș am purtat discuții cu mai mulți specialiști în domeniul balnear printre care și cu doi doctori de prestigiu de la Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie București.
Spuneam să realizăm la Turda, nu ştiu daca s-a mai realizat în altă parte, o conferinţă naţională de speleoterapie pentru că vroiam să ne valorificăm potenţialul natural balnear de care dispunem şi, în acelaşi timp, să primim şi un răspuns din partea specialiştilor în ce direcţie să mergem. Pentru că de multe ori se pare că le ştim pe toate dar nu este aşa. În aceste domenii atât de importante obligatoriu trebuie să urmezi sfatul specialiştilor. S-a discutat despre posibilitatea înfiinţării unei instituţii şcolare pentru domeniul acesta de activitate, o universitate balneară.
Reporter: Cum vreți să vă puneți în aplicare dorința de a edifica la Turda această universitate?
T.Ș.: Eu am propus deja Asociaţiei Române de Balneologie, în vederea stabilirii unui parteneriat. O astfel de universitate nu există la momentul acesta nici în România, nici în Europa, astfel că Turda ar fi primul centru universitar de acest gen.
Una din asociaţiile pe care am dorit să o remarc şi să o felicit în cadrul Conferinţei Naţionale de Speleoterapie și nu numai este Asociaţia Română de Balneologie pentru că a avut un interes foarte mare în dezvoltarea domeniului balnear. Propunerea noastră faţă de toţi cei care sunt interesaţi de acest domeniu şi care cred că o asemenea activitate la nivelul României este mai mult decât necesară și binevenită este, de ce nu, să înfiinţăm la Turda prima Universitate Balneară din România. Vă asigur că interesul nostru, al comunităţii locale este să sprijinim un asemenea proiect şi sper ca atât cei de la Asociaţia Română de Balneologie cât şi celelalte instituţii să sprijine un asemenea demers în care pionul principal va fi comunitatea locală care în mod cert prin mine, în calitate de primar, va susţine un asemenea proiect.
Reporter: Care au fost pașii care au precedat această propunere de înființare a unei instituții de studii universitare unică în România?
T.Ș.: În viziunea mea, după modernizarea Salinei Turda trebuie să facem alți câțiva pași deosebit de importanți pentru lărgirea gamei de servicii oferite de potențialul turistic al întregii zone din Turda și împrejurimi. Astfel s-a pus problema elaborării unui proiect de cercetare care să actualizeze datele științifice privind factorii naturali de cură balneară existenți în imediata vecinătate a municipiului Turda, mai exact în zona Băilor Sărate și Durgău-Valea Sărată. Toți factorii de cură balneară sunt legați genetic de prezența în subasment a unor acumulări masive de sare. Conform afirmațiilor dr. Simionca, municipiul Turda are cel mai complex și bogat potențial balnear din Europa, materializat prin existența unui complex de factori naturali terapeutici situat în imediata vecinătate a perimetrului construit al orașului.
Studiul științific privind calitatea terapeutică a microclimatului din Salina Durgău Turda desfășurat anul trecut pe șobolani a relevat potențialul acestei locații în domeniul tratamentului afecțiunilor respiratorii. Alte studii aflate în desfășurare sau care vor fi făcute în viitorul imediat vor stabilii cu exactitate și în termeni științifici metodologia de tratament în Salina Turda. Toate aceste studii au stabilit că Salina Turda este una dintre salinele din România cu perspective de utilizare în scopuri medicale şi de turism balneoclimatic.
Reporter: Care sunt atuurile Salinei Turda în domeniul balnear și ce legătură ar putea exista între acestea și dezvoltarea unui mediu universitar de specialitate în orașul de pe Arieș?
T. Ș. : Salina Turda dispune din punct de vedere constituțional–constructiv de toate premizele de utilizare terapeutică: mine cu săli amenajate, adaptate atât pentru turiști cât și pentru persoane bolnave, inclusiv pentru persoane cu handicap locomotor. Sălile minelor modernizate au spații largi, încăperi izolate. Nu există activități de exploatare minieră iar în Mina Terezia există și un lac salin, adaptat pentru recreație. S.C. Turda Salina Durgău S.A. a solicitat de la INRMFB realizarea unui studiu de mediu subteran în Salina Turda, urmat de un studiu experimental medico-biologic pe animale de laborator cu patologie indusă (astm bronșic) și asupra unui lot de pacienți cu astm bronșic / bronșită cronică obstructivă în vederea evaluării proprietăților terapeutice, a efectului speleoterapeutic al mediului. subteran salin respectiv, a elaborării regimului de speleoterapie și a recomandărilor metodologice, precum și a indicațiilor respectiv contraindicațiilor medicale. Studiile pe care le-am solicitat vor conduce, fără îndoială, la obținerea de către Turda a statutului de Stațiune Balneoclimaterică sau de Stațiune Balneară, un concept nou care apare în strategia actuală a Ministerului Mediului şi Pădurilor. Ceea ce face din acest oraș locația perfectă pentru înființarea unei Universități Balneare care să beneficieze de mediul perfect pentru practica necesară anilor de studio în acest domeniu.
Reporter: Ce condiții trebuiesc îndeplinite pentru realizarea Universității balneare la Turda?
T. Ș. : Trebuie spus că de unii singuri nu vom putea pune în practică acest proiect. De aceea vrem să realizăm asocieri cu instituții care ne pot ajuta în împlinirea dorinței noastre. Apoi trebuie găsită finanțare și obținute aprobările necesare deodată cu stabilirea locului unde s-ar putea desfășura cursurile și pe care să-l dotăm cu toate cele necesare. Dar cel mai important este faptul că trebuie să înființăm minim trei secții în cadrul acestei universități. Acestea ar putea fi destinate pregătirii medicilor și terapeuților, specialiștilor în recuperare fizică dar și a profesioniștilor care să se ocupe de resursă, de minele de sare. Aceștia pot fi biologi dar și geologi sau de alte specialități conexe.
Ştim foarte bine acest domeniu şi trebuie să lucrăm cu oameni calificaţi, de la fizio-terapeuţi, medici balneari, maseuri, cei care pregătesc băile, cei care pregătesc împachetările cu nămol şi cercetători.
Reporter: Deci există o legătură, o strategie de dezvoltare a turismului, a economiei dar și a mediului educațional în Turda...
T. Ș.: Bineînțeles că Universitatea Balneară, dezvoltarea turismului la noi, inclusiv cel terapeutic, și studiile climatului și resurselor naturale terapeutice se leagă, toate.
Turda este un oraş în plină dezvoltare investiţională. Este un an în care am avut cele mai mari proiecte investiţionale din ultimii 50-60 de ani, lucrări investiţionale care s-au adresat mai multor domenii de activitate. În domeniul mediului lucrăm pe canalizare şi apă și, deasemenea sunt obiective turistice în derulare grădina zoologică, modernizările de infrastructură a zonei sărate. Cel mai important obiectiv care s-a realizat pentru viaţa economică şi socială a municipiului Turda a fost în mod cert Salina. Deşi nu putem spune că a avut o valoare de investiţie foarte mare, dar pentru noi are o valoare extraordinar de mare datorită potenţialului economic pe care îl poate degaja în continuare.
Ceea ce vedeţi acum în oraş ca deranj pentru ochiul trecătorului sau pentru cetăţeanul turdean, mâine devine viitorul acestei localităţi. Fără această dezvoltare investiţională nu am fi reuşit niciodată să devenim o localitate importantă pe harta României, acolo unde turismul poate să se dezvolte. Eu am crezut şi cred și toţi cei din Consiliul local că punctul forte al comunităţii turdene rămâne dezvoltarea zonelor balneare şi până la urmă acest potenţial este cel mai valoros pentru că în mod cert este bazat pe factorii terapeutici. După cum știţi e o paleta variată de potenţial aici la Turda. Apa sărată din lacurile naturale, nămolul, aerosolul, și, bineînțeles, Salina Turda. Deci o mare varietate de resurse naturale, mai ales Salina, unde începând cu anul trecut s-au şi demarat nişte lucrări de finanţare pentru cercetarea microclimatului. Anul trecut la iniţiativa noastră şi a societăţii Salina a avut loc o primă masă rotundă în care au fost prezenţi foarte mulţi reprezentanţi ai acestui domeniu turistic, dar şi cercetători în acest domeniu şi atunci s-a decis deschiderea acestor prime activităţi.
Reporter: Vă mulțumesc.
T.Ș.: Și eu vă mulțumesc și sper ca cetățenii să ne ajute și ei în realizarea acestor obiective pe termen scurt, mediu și lung.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh