Reporter: Domnule primar, cum a fost anul care se încheie pentru conducerea administrației locale?
Tudor Ștefănie: Un an mai complicat decât l-am prevăzut, sigur, sub influenţa evenimentelor politice. Oamenii nu au fost la fel de receptivi că singurul lucru la care trebuie să ne gândim este să ducem mai departe evenimentele economico-sociale şi de infrastructură şi doar pe planul doi să lăsăm politica şi lupta electorală. Până la urmă a fost un echilibru determinat numai de obiectivele în continuare şi nu s-au găsit alte soluţii de modificări strategice pentru viitorul localităţii. Nu este nimic pierdut, este o întârziere pe care sper să o recuperăm. Din punctul meu de vedere s-au complicat mult lucrurile şi datorită faptului că bugetele au scăzut ca şi valoare de finanţate pentru obiectivele de investiţii, au crescut foarte mult cheltuielile sociale şi cele de administrare, ca urmare bugetul anului 2012 cam atât a permis. Cu toate acestea câteva lucrări s-au realizat, eu sper să dăm în folosinţă în maxim 10 zile bazinul de înot, dacă săptămâna viitoare facem primele probe pentru centralele termice şi pentru apă. Suntem foarte avansați cu lucrările şi la Complexul Hotelier Potaissa din centrul localităţii, suntem undeva la 40% cu lucrările de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazu”. Se continuă, şi acesta este un lucru bun, lucrările la Grădina Zoologică. S-au terminat modernizările străzii Raţiu şi străzii Oltului, urmează să continuăm în primăvară strada Bariţiu. Au fost câteva lucrări pe lângă celelalte din proiectele de finanţare care au adus un plus de valoare în ceea ce noi am creat în anii anteriori.
Reporter: Anul 2012 a fost, categoric, un an electoral.
Tudor Ștefănie: Din punct de vedere al evenimentelor pot să spun că cele politice au dominat în acest an, sigur alegerile locale, apoi cele parlamentare, mai puţin cele administrative. Eu îmi doresc să schimbăm această balanţă în favoarea celor administrative după 1 ianuarie. Aşadar Turda nu a avut un regres, a avut o constanţă în ceea ce ne-am propus şi trebuie să aibă progres în continuare.
Reporter: Care au fost minusurile. Un exemplu, fotbalul…
Tudor Ștefănie: Referitor la faptul că anul acesta am pierdut echipa de fotbal municipală, eu nu cred că este unul din minusurile care să spun că există. În sport dacă ai finanţate poţi să mergi mai departe, dacă nu ai finanţare poţi să ai o astfel de situaţie. Dacă nu gestionezi bine situaţia financiară pot apărea asemenea evenimente şi în primul rând în sport dacă poţi să finanţezi trebuie să finanţezi ceva ce are şi rezultate.
La fotbal am avut un regres în ultimii doi ani, foarte mare, deşi avem o bază sportivă foarte mare, avem şi cheltuieli mari de întreţinere. În schimb, balanţa este echilibrată prin celelalte sporturi. Avem dansul sportiv la acelaşi nivel, karate, iată handbalul cu Potaissa, există şi alte sporturi care se pot dezvolta, precum baschetul pentru copii. Ne vom gândi pentru 2013 la o strategie ce se poate finanţa în continuare şi ce are performanţă şi ce mai merită să finanţăm. Fotbalul va reveni atunci când şi Turda va avea performanţe economice şi soluţii de finanţare cel puţin la jumătate-jumate buget local şi cu alţi susţinători financiari pentru că aşa cum spuneam socialul este foarte pretenţios.
Pe cheltuielile bugetare se pare că nu am rezolvat, şi nu din cauza noastră, această problemă. Tot mai multe cheltuieli o să le avem în acest domeniu şi 2013 va fi oarecum pentru activităţile din domeniul sănătate dar vrem să facem şi investiţii, ca obiectiv principal străzile.
Sunt minusuri faptul că nu am reuşit să finalizăm la termen obiectivele care le-am enumerat înainte, anul acesta ar fi trebuit să fie finalizate, nu am reuşit să terminăm lucrările de modernizare pe Bariţiu şi celelalte străzi care au fost prevăzute pentru anul acesta. Nu am găsit încă o soluţie pentru Blocul ”O” şi Casa de Cultură din faţa primăriei. Minusul cel mare care poate fi recuperat în timp de urgenţă, nu am reuşit să actualizăm strategia de dezvoltare a municipiului Turda pe perioada următoare. Deci lucrurile acestea sperăm să le rezolvăm pe perioada anului 2013.
Reporter: Aveţi speranţe de dezvoltare a obiectivelor din Turda în condiţiile în care Consiliul local nu este de partea dumneavoastră?
Tudor Ștefănie: Contextul a fost nefericit, au fost ambiţii politice duse la extrem. Eu am speranţa că aceşti consilieri aleşi vor avea şi capacitatea de a înţelege mesajul nostru şi de a găsi soluţii pentru dezvoltare, pentru că 2016 va fi iar un an electoral, dar acolo va fi rezultatul activităţii fiecăruia în consiliul local, fiecărui om politic, determinant pentru votul oamenilor. Ideea este că, până la urmă, toţi trebuie să-şi aducă contribuţia, nu putem lăsa Turda să meargă în regres atâta timp cât a fost într-un progres în ultimii ani, dar nu am pretenţia că vom găsi soluţii să fim în linia de dezvoltare care a fost 2010-2012. Se vor găsi soluţii, noi deja discutăm diverse variante, sper să se înţeleagă că ideile strategice şi soluţiile de finanţare a infrastructurii indiferent de domeniu sunt singurele obiective care pot să ne determine să ieşim cu fruntea sus în 2016.
Reporter: Având în vedere că bugetul turdean nu este extraordinar de mare, iar până când a fost guvern de aceeași culoare politică pe care şi dumneavoastră au venit mulți bani la Turda, actuala coaliţie USL, cei din Turda, vor avea o relaţie bună cu guvernul și Consiliul județean Cluj pentru a nu vă împiedica să obţineți finanţări de la Bucureşti sau de la Cluj?
Tudor Ștefănie: Ei nu mă împiedică pe mine, ei împiedică dezvoltarea acestui oraş şi este o pretenţie pe care o are fiecare cetăţean în parte şi toată populaţia municipiului să se realizeze lucrări. Lucrările care se realizează, aduse de oameni politici ca şi finanţare, sunt şi un pretext pentru alegerile următoare, să se laude cu ceea ce au făcut, pentru că altfel va fi o mare tristeţe. Aşa au spus, că rezultatul alegerilor şi, de fapt, ceea ce a şi confirmat printr-un vot sănătos dat consiliului local la alegerile locale, şi iată şi la alegerile parlamentare a fost un vot politic, deci este o mare încredere la ora actuală care este dată acestei coaliţii de guvernare, este un senator care eu cred că se va implica, domnul Cordoş, mult mai mult decât s-a implicat până acum în viaţa acestei comunităţi şi determinat de faptul că al doilea parlamentar este al Partidului Democrat-Liberal, deci avem doi reprezentanţi în Parlamentul României, iar a pune vine numai pe primar sau pe nu ştiu cine că nu se vor realiza investiţii în Turda este o mare greşeală.
Eu aştept să fie performanţi şi să găsească soluţii. Guvernul României trebuie să găsească soluţii şi pentru turdeni pentru că ei au obligaţia faţă de toţi cetăţenii acestei ţări şi în acelaşi timp au obligaţia aceşti oameni politici care s-au angajat că vor soluţii pentru Turda, cel puţin la nivelul celor pe care la care le-am găsit noi. Teoretic cam aşa se pune problema, practic este mult mai greu pentru că o ţară întreagă cere, să vedem cât vom obţine noi dar dacă avem câteva obiective punctuale şi proiecte pregătite acelea vor trebui finanţate restul din aproape în aproape.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.