29
Dum, Dec
0 New Articles

POLIȚIA
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

În cadrul acţiunii naţionale FOC DE ARTIFICII, desfăşurată de poliţişti pentru verificarea legalităţii deţinerii, depozitării, comercializării, transportului şi folosirii articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice, în data de 27.12.2017 au fost confiscate 5.350 bucăţi articole pirotehnice de divertisment, destinate utilizării în exterior, în spaţii restrânse.

Exemple: În zona Pieţei Mărăşti din municipiul Cluj-Napoca, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au depistat un bărbat, în vârstă de 37 de ani, din com. Tureni, jud. Cluj, care deţinea şi comercializa, fără drept, 950 bucăţi articole pirotehnice categoria F2. În Piaţa Republicii din oraşul Huedin, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase împreună cu poliţişti din cadrul Poliţiei oraşului Huedin, au depistat 3 persoane, un bărbat, în vârstă de 22 de ani, din mun. Cluj-Napoca şi 2 femei, în varstă de 43 de ani, din Cluj-Napoca, respectiv de 50 de ani, din Huedin, care, de asemenea, deţineau şi comercializau, fără drept, 3.189, 880, respectiv 331 bucăţi articole pirotehnice categoria F2. Articolele pirotehnice au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor sub aspectul săvârşirii infracţiunii de efectuare de operaţiuni cu articole pirotehnice fără drept, prevăzută de Legea 126/1995 rep. privind regimul materiilor explozive.

n conformitate cu prevederile H.G. 1102/2014 privind stabilirea condiţiilor pentru punerea la dispoziţie pe piaţă a articolelor pirotehnice, acestea se clasifică după cum urmează: a) articole pirotehnice de divertisment; b) articole pirotehnice de scenă; c) alte articole pirotehnice. Articolele pirotehnice de divertisment la rândul lor se clasifică în următoarele categorii: a) categoria F1: articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul clădirilor cu destinaţia de locuinţă; b) categoria F2: articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc scăzut şi un nivel de zgomot scăzut şi care sunt destinate utilizării în exterior în spaţii restrânse; c) categoria F3: articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc mediu, care sunt destinate utilizării în exterior în spaţii deschise vaste şi al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătăţii umane; d) categoria F4: articole pirotehnice de divertisment de mare risc, cunoscute sub denumirea de "articole pirotehnice de divertisment de uz profesional", care sunt destinate utilizării exclusiv de către pirotehnicieni şi al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătăţii umane. Articolele pirotehnice de scenă se împart în următoarele categorii: a) categoria T1: articole pirotehnice pentru utilizarea pe scenă care prezintă un risc scăzut; b) categoria T2: articole pirotehnice pentru utilizarea pe scenă, care sunt destinate utilizării exclusiv de către pirotehnicieni. Alte articole pirotehnice se clasifică în următoarele categorii: a) categoria P1: articole pirotehnice, altele decât articolele pirotehnice de divertisment şi articolele pirotehnice de scenă, care prezintă un risc scăzut; b) categoria P2: articole pirotehnice, altele decât articolele pirotehnice de divertisment şi articolele pirotehnice de scenă, care sunt destinate manipulării ori utilizării exclusiv de către pirotehnicieni.

Pentru prevenirea evenimentelor negative determinate de folosirea articolelor pirotenice (răniri, infirmități), cat și pentru prevenirea încălcării normelor care reglementează regimul articolelor pirotehnice, polițiști din cadrul Biroului de Prevenire a Criminalității, împreună cu polițiști de proximitate din cadrul Secțiilor 1 și 2 Poliție, au desfășurat, în cursul zilei de astăzi, în Piața Mihai Viteazul din mun. Cluj-Napoca, o acțiune de distribuire către cetățeni a unor pliante informative.

Poliţiştii reamintesc că:  persoanele fizice - nu pot confecţiona, deţine, comercializa, importa, folosi sau executa orice altă operaţiune cu articole pirotehnice din categoriile 2-4, P.2 şi T.2 ; - pot deţine şi folosi articole pirotehnice din categoria 1/F1, dar nu le pot confecţiona, importa sau comercializa;  persoane juridice autorizate - nu pot comercializa către alte persoane juridice autorizate decât articole pirotehnice din categoriile pentru care au fost autorizate; - nu pot comercializa către populaţie articole pirotehnice din categoriile 2- 4/F2-F4. - organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3/F3 şi 4/F4 este permisă numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean sau, după caz, al municipiului Bucureşti şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie, respectiv al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, pe a cărui rază se execută jocurile respective. În ceea ce priveşte limita de vârstă, articolele pirotehnice de divertisment din categoria F1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani, în timp ce articole pirotehnice de scenă din categoria T1 şi alte articole pirotehnice din categoria P1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani. Articolele pirotehnice trebuie să aibă inscripţionate în limba română denumirea, clasa/categoria din care fac parte, instrucţiunile de folosire, termenul de garanţie, precum şi pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor. Producătorul sau importatorul este obligat să elibereze cumpărătorului o declaraţie de conformitate pentru fiecare produs care se prezintă, la solicitare, organelor de control.

SE INTERZICE folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii: a) între orele 24,00 şi 6,00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale; b) la o distanţă mai mică de 50 m de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste 4 niveluri; c) la o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze; d) la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie; e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre; f) pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane; g) la o distanţă mai mică de 500 m de păduri. Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă: orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh