25
Joi, Apr
3 New Articles

POLIȚIA
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 Polițiștii de investigații criminale și procurorii D.I.I.C.O.T., împreună cu magistrați și jandarmi francezi, au destructurat o grupare care ar fi cauzat un prejudiciu de aproximativ un milion de euro prin furturi de componente de la locomotive, pe teritoriul Franței. În total, în România și Franța, au fost arestate 10 persoane și puse sub control judiciar alte 3.diicot

 La data de 12 februarie 2020, polițiștii români de investigații criminale, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. - Structura Centrală, au efectuat o acțiune comună cu autoritățile franceze pentru destructurarea unui grup organizat de criminalitate itinerantă format din cetățeni români care ar fi comis furturi pe teritoriul Franței.

 În fapt, în urma unei cooperări judiciare și polițienești internaționale, desfășurate din 2019, de procurorii și polițiștii români, cu magistrații și jandarmii francezi, a fost solicitat printr-un ordin european de anchetă sprijinul pentru completarea probatoriului într-un dosar penal instrumentat de Secțiunea de Cercetări Dijon, împreună cu Brigada de Cercetări Autun, respectiv desfășurarea unor activități de urmărire penală pe teritoriul României.

Astfel, au fost efectuate de polițiștii Direcției de Investigații Criminale și cei ai inspectoratelor de poliție județene Cluj, Arad, Olt, Vâlcea și Giurgiu 16 percheziții domiciliare (4 - CJ, 3 - AR, 7 - OT, 1 – VL și 1 - GR) la membrii grupului infracțional. 

Au fost ridicate înscrisuri, 40.000 de lei, 1.860 de euro, 3 motoare de ambarcațiuni și mai multe bancnote contrafăcute.

 Totodată, a fost arestat preventiv, în vederea predării, un membru al grupului infracțional pentru care exista un mandat european de arestare emis de autoritățile judiciare franceze, alți 9 fiind deja arestați în Franța, iar 3 plasați sub control judiciar, de asemenea pe teritoriul Franței.

 Obiectul dosarului penal instrumentat de autoritățile franceze, cu sprijinul celor române, îl constituie cercetarea a 57 de furturi ce ar fi fost comise de membrii grupului, în perioada februarie - septembrie 2019, în dauna SNCF Franța, cu un prejudiciu de aproximativ 1 milion de euro.

 Faptele comise au fost, în principal, sustrageri de componente (radiatoare) de la locomotive

pentru dezmembrare și valorificare a metalelor neferoase din acestea (cupru, aluminiu, alamă), stabilindu-se că s-a reușit furtul a peste 1.000 de radiatoare, cantitatea de metale fiind de aproximativ 38 de tone.

 La aceste daune, se adaugă și costurile ocazionate de distrugerea locomotivelor și aducerea lor în stare de nefuncționare pe termene relativ lungi.

 De asemenea, se desfășoară cercetări și pentru probarea altor furturi din locuințe și societăți

comerciale pe teritoriul Franței, precum și spălare a banilor.

 La acțiunea din România, alături de procurorul român, la coordonare a participat și judecatorul de instrucție francez, iar la activitățile desfășurate au asistat și trei anchetatori ai Jandarmeriei Naționale Franceze și un specialist al A.P. FURTUM din cadrul Agenției Uniunii Europene de cooperare în materie de aplicare a legii, care a oferit sprijin prin intermediul biroului mobil.

 Operațiunea comună s-a încadrat în prioritățile Poliției Române pe linia investigațiilor criminale, asumate la nivelul EUROPOL - Grupul EMPACT OPC, respectiv destructurarea grupurilor de criminalitate itinerantă care comit infracțiuni contra patrimoniului.

 Totodată, cooperarea internațională a beneficiat și de sprijinul EUROJUST și suportul financiar al Proiectului ISF SPECTRE.

 Din punct de vedere operațional, s-a beneficiat și de implicarea ofițerului român de poliție, specialist de suport operativ la Oficiul Central de Luptă împotriva Delincvenței Itinerante de la Paris, de participarea specialiștilor criminaliști și echipelor de intervenție ale serviciilor teritoriale de acțiuni speciale.

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh