21
Joi, Noi
5 New Articles

Sport/Timp liber
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 Thumbnail imageUltima vizită a Curții de Conturi la Primăria municipiului Turda ar putea însemna moartea sportului de performanță în municipiul de pe Arieș. Coaliția USL- PP DD s-a lăudat tot timpul anului trecut cu demersurile și plângerile făcute la adresa Primăriei municipiului Turda și a serviciilor subordonate pe care le acuzau de tot felul de nereguli. Ca urmare, ultimul control al Curții de Conturi, despre care primarul Tudor Ștefănie a spus că este cel mai drastic de când se află în activitatea, nu a rămas fără urmări.

Dincolo de procesul pe care sindicatul angajaților din Primăria Turda a anunțat că îl va intenta acestei instituții de control financiar, se pare că și sportul pentru seniori va fi foarte afectat. Mai ales activitatea echipei de handbal ACS Potaissa Turda, care evoluează cu succes în primul eșalon handbalistic al țării și care face sală plină meci de meci, când joacă în fața propriilor suporteri. Echipa care a făcut performanță în ultimii ani, făcând să se vorbească la superlativ despre sportul turdean se află în fața celei mai mari crize din istoria sa. Echipa de conducere, jucătorii, familiile acestora și, nu în ultimul rând, fanii foarte numeroși au "sunat goarna" care anunță pericolul constituit de reducerea drastică a finanțării clubului, ei urmând să se întâlnească luni, 15 iulie, la baza sportivă din Băile Sărate, la ora 18.

Dar de unde aceste scenarii apocaliptice pentru sportul turdean? Se știe că echipa de handbal și cea de fotbal, finanțate de Consiliul Local al municipiului Turda, își datorează existența și activitatea, pompării an de an de către municipalitate a unor sume importante de la bugetul local. Vorbim de zeci de miliarde anual, atât pentru evoluția echipei de fotbal în liga secundă (în urmă cu câțiva ani), cât și pentru echipa de handbal, care a urcat vertiginos până între primele echipe din România, o performanță fără precedent pentru handbalul de la noi.
Thumbnail imageÎnsă acum, în pragul debutului următorului sezon din liga întâi la handbal masculin, echipa turdeană se poate trezi fără susținere financiară. În orice caz, fără susținerea la nivelul de până acum. Cine a băgat spaima în autoritățile locale încât nu mai vor să aloce o sumă de 20-25 de miliarde de lei vechi cum a fost cea primită de ACS Potaissa anul trecut? Curtea de Conturi care, în raportul prezentat după controlul de două luni efectuat în Primăria Turda, a atras atenția aleșilor locali să nu mai aprobe sume pentru activități sportive al turdenilor decât în condițiile stabilite de Legea 350 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general .
În cadrul ultimei conferințe de presă susținută de primarul Tudor Ștefănie, acesta a declarat referitor la acest subiect: "Legea 350 a fost prezentată de către Curtea de Conturi ca fiind singura posibilitate legală de a finanța activitățile sportive cu bani de la bugetul local. Ca atare, în condițiile în care vom avea procedura vom intra în Consiliul Local. Nu este o procedură simplă, ba chiar este foarte complicată, inclusiv hotărârea Consiliului Local Turda ne determină să facem niște pași în acest sens", a spus primarul care a mai făcut următoarele precizări: "Există o comisie stabilită de CL Turda, noi le asigurăm toate condițiile, cu cât lucrează mai repede cu atât vom ști în ce direcție vom merge. În condițiile în care vom face această procedură este obligatoriu să se facă un contract de închiriere a bazei materiale, ceea ce aduce după ea anumite repercusiuni materiale, în acele condiții fiind foarte greu de imaginat că se va face susținerea așa cum s-a făcut până acum și se vor mai obține performanțele de până acum. Este greu să se găsească un agent comercial care să sponsorizeze aceste activități la nivelul necesar", susține Ștefănie.
Un alt om politic care a încercat să găsească soluții pentru finanțarea sportului de performanță este consilierul local USL, Cristian Matei, dealtfel, de departe, cel mai activ consilier local de la alegerile din 2012 încoace. El susține că, împreună cu oamenii din conducerea ACS Potaissa – pe care îi apreciază foarte mult, conform propriilor afirmații – au făcut demersurile necesare pentru finanțarea echipei de handbal prin intermediul unei asociații non guvernamentale care avea experiența necesară în domeniu și care a lucrat în mod asemănător cu formații sportive chiar din Cluj-Napoca. Aceasta era la finalul lui 2012, când totul era pregătit, însă bugetul format a fost cum îl știe toată lumea iar punerea în fapt al acestei colaborări nu s-a mai făcut.
Thumbnail imageAjungând la ziua de azi, Cristian Matei ne-a declarat: "Bugetul clubului de handbal este unul destul de generos, undeva la 40 de miliarde de lei vechi, pe an. Noi nu am putut să alocăm mai mult decât anul trecut și, deja, din bugetul alocat pentru acest an s-au consumat cam 12 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că, undeva prin septembrie-octombrie, bugetul alocat din noi s-ar cam termina iar dacă dânșii nu reușesc să-și mai aducă anumite sume din afară s-ar putea ajunge la această stopare a finanțării", explică Cristian Matei care continuă, tranșant, "cu cărțile pe masă": "Eu, în calitate de șef al Comisiei de buget-finanțe din cadrul Consiliului Local Turda nu întrevăd o posibilă rectificare de buget în septembrie-octombrie, nu văd alte surse bugetare în acest an nici la noi, nici la Consiliul Județean. Deci ar fi cam greu să rectificăm bugetul și am prelungi, doar, agonia echipei", arată Matei.
Liderul coaliției aflată la putere în cadrul Consiliului Local Turda ne-a relatat că a făcut două deplasări la șeful Curții de Conturi pentru a clarifica în ce condiții se poate finanța activitatea sportivă. Sfaturile obținute nu au fost deloc încurajatoare, așa că, în concluzie, spune Cristian Matei, "legea 350 se referă doar la cheltuieli materiale, nu la salarizarea celor de la asociațiile sportive. Partea proastă este că încă nu am găsit cadrul juridic necesar pentru a continua aceste demersuri. În plus, încă nu își susține nimeni responsabilitatea pentru una sau alta dintre metodele de finanțare", susține Matei.
Cristian Matei se arată convins de faptul că, dacă nu se va găsi o soluție chiar acum, sportul de performanță va fi reluat, imediat ce vor fi identificate posibilitățile reale, printr-o colaborare și mai bună cu actualii performeri.
Problema echipelor de fotbal și handbal este una urgentă, dată de obligativitatea efectuării în termen a demersurilor legale pentru evoluția în viitorul an competițional. Procedura complicată de care vorbea primarul Ștefănie este dată și de prevederile art. 20 care stipulează " (1) Autoritatea finanțatoare are obligația de a stabili si de a include în anunțul de participare data limita pentru depunerea propunerilor. Aceasta nu trebuie sa fie mai devreme de 30 de zile de la data publicării anunțului de participare.(2) În cazul în care, din motive de urgenta, respectarea termenului prevăzut la alin. (1) ar cauza prejudicii autorității finanțatoare, aceasta are dreptul de a accelera aplicarea procedurii de selecție de proiecte prin reducerea numărului de zile, dar nu la mai puțin de 15 zile".

Așadar, unii sunt de părere să se finanțeze asociațiile sportive conform legii 350 în timp ce alții susține, ca și până acum, modalitatea de finanțare prin asocierea dintre municipalitate și acestea. Oricine dintre primar, viceprimar, consilierii locali iau o decizie în acest sens, devin direct răspunzători în fața Curții de Conturi iar această responsabilitate apasă foarte greu pe "gâtul" aleșilor locali. Viitorul imediat este sumbru, mai ales pentru echipa de seniori a ACS Potaissa, pentru că acolo este necesară alocarea unor sume importante pentru plata jucătorilor și antrenorilor la nivelul obținerii de performanțe, ca și până acum. Echipele de juniori și copii nu vor avea prea mult de suferit, iar echipa de fotbal, fost Seso, nu are nevoie de sume atât de mari, susține șeful Comisiei de Sport a Consiliului Local Turda, Dorel Corpodean, pentru că, acolo, salariile jucătorilor (undeva la 800 Ron, conform afirmațiilor lui Corpodean) și antrenorilor sunt foarte mici.
Cei care jubilează sunt turdenii neinteresați de obținerea unor performanțe sportive și care consideră că există domenii mai importante pentru viața locuitorilor orașului care să fie finanțate cu zeci de miliarde de lei vechi. Aceștia dau ca exemplu drumurile, domeniul sanitar, izolarea locuințelor etc.
Tu, cititorule, de partea cui ești?

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh