Am mai scris și cu alte ocazii despre nou înființata ”Academie” de fotbal ”Gheorghe Voroneanu”, de la Câmpia Turzii. Pentru a vorbi la concret, am dorit să vorbim cu cei care se află în spatele acestui proiect care, ca la români, deși nu are încă un an de când a fost demarat, și-a atras deja critici dar și susținători.
Pentru aceasta l-am contactat pe Octavian Gicu Tothăzan, directorul executiv al Asociației Sportive Industria Sârmei 1921, omul din spatele construcţiei ce se dorește revigorarea fotbalului juvenil din Câmpia Turzii și aducerea acestuia la un nivel de mare performanță, așa cum fosta ”Sârma” a reușit în urmă cu mulți, mulți ani. Dacă acea ”Sârma” avea în spate un combinat extrem de puternic, motor economic și social al întregii zone, auspiciile actuale sunt mult mai sumbre însă cei din Câmpia Turzii nu se arată gata să le cedeze, ba dimpotrivă. Cu mult curaj, într-o perioadă extrem de dificilă din punct de vedere economic, Consiliul Local a alocat o sumă importantă pentru întoarcerea din ”morți” a fotbalului sârmar.
Octavian Gicu Tothăzan – omul din spatele proiectului de relansare a fotbalului de performanță din Câmpia Turzii
Mulți se întreabă probabil cine se află în spatele proiectului finanțat de Consiliul Local Câmpia Turzii, de formare a unei școli de fotbal adevărate în orașul cu vechi tradiții fotbalistice.
Octavian Gicu Tothăzan, născut la Turda în 16 ianuarie 1968, este absolvent al facultății de Automatizări și Calculatoare din cadrul Institutului politehnic Cluj Napoca în anul 1993, absolvent al masterului în domeniul ”Managementul organizațiilor sportive” al facultății de sport din cadrul Universității Babeș Bolyai Cluj Napoca în anul 2008.
Investitor în zona Turda - Câmpia Turzii din anul 1992 în servicii, comerț alimentar și industrial.
Fondator al Școlii de fotbal ”Adrian Șomlea” în anul 2010, unde se antrenează 120 de copii din Turda, între 6 și 15 ani.
Fost vicepreședinte al formației Unirea Florești în anul promovării în Liga a III-a, unde și-a adus contribuția prin promovarea unor jucători tineri din Turda, care ulterior au evoluat în al treilea eșalon fotbalistic.
Actual director executiv al AS Industria Sârmei 1921 din Câmpia Turzii și promotorul ”Academiei” de fotbal ”Gheorghe Voroneanu”, unde activează aproximativ 150 de sportivi între 6 și 18 ani.
Experiența de la Școala ”Adrian Șomlea” dusă mai departe
Inițiator și finanțator al Școlii de fotbal ”Adrian Șomlea”, Octavian Gicu Tothăzan cunoaște foarte bine baza genetică și demografică din zonă. ”După revoluţie a scăzut foarte mult numărul de locuitori din cele două oraşe, Turda și Câmpia Turzii. Dacă înainte la Turda erau 60000 şi la Câmpia erau 35000 de locuitori, acum dacă sunt maxim 70000 în ambele oraşe. Deci baza de recrutare, de selecţie, la copii a scăzut foarte mult. Dacă ne uităm la Cluj-Napoca unde sunt 250.000-300.000, acolo este altă chestie. De mult am zis că pentru a face performanţă trebuie să aduni cei mai buni copii. Având experienţa cu Şcoala ”Adi Şomlea”, mai mult de 10 - 12 copii pe o generaţie nu poţi găsi, ca să poţi face performanţă cu ei şi atunci m-am gândit că dacă luăm 10 din Turda şi 10 din Câmpia Turzii sunt 20 de copii pe un an”, își explică parte din calcule Tothăzan.
Așa s-a născut proiectul unei școli de sportive axată pe fotbal, la Câmpia Turzii. Proiectul de fotbal convenit de cei de la Asociația Sportivă Industria Sârmei 1921 cu conducerea municipalității, care finanțează activitatea, prevede tocmai construcția unei generații de fotbaliști, în 3-4 ani, cu perspective mari de viitor.
Clasă sportivă la Colegiul Tehnic ”Victor Ungureanu”
”În asta s-ar împărţi grupele noastre de fotbal”, explică Gicu Tothăzan, ”ar fi clasele I - IV să înceapă din clasa 0 până în clasa a IV-a, ca primă etapă de pregătire , după aceea, urmează categoria elevilor din clasele V-VIII, în care părinții pot deja hotărâ cu certitudine dacă își îndrumă copilul în continuare spre fotbal sau vor alege alte sporturi, în funcție de calitățile sau dorința fiecăruia. Aceasta pentru că sunt foarte mari cheltuieli, atât pentru şcoală cât şi pentru părinţi. Iar din clasa a IX-a ne-am gândit că ar fi indicat să facem genul acesta de ”academie”, o școală de fotbal care, practic din vară, va avea o clasă de sport la Colegiul Tehnic ”Victor Ungureanu” care se va face pentru noi. Noi le punem la dispoziţie baza sportivă, vrem să-i convingem şi pe cei de la CSM cu ce secţii au ei, volei în principal, ca pe juniorii lor să-i ducem în clasa de sport”, arată Tothăzan care sunt planurile de viitor imediat.
Directorul executiv al AS Industria Sârmei 1921 este conștient de faptul că genul acesta de ”academie” de fotbal nu se poate face fără o clasă de sport, pentru că de la o anumită vârstă, de 15 - 16 ani, sportivul trebuie să facă antrenamente şi dimineaţa şi după masa iar între ele va face cursurile de şcoală. Clasa de sport e foarte importantă motiv pentru care s-a cerut înfiinţarea acesteia înaintându-se proiectul în Consiliul Local Câmpia Turzii solicitându-se o perioadă de minim patru ani, considerată necesară de către specialiști, pentru realizarea unei grupe de fotbal care să ducă la descoperirea unor talente și la pregătirea unor viitori sportivi capabili de performanță în fotbal. Adică oameni capabili să-și câștige traiul din sportul rege, pentru ei și familiile lor.
Trebuie investit în copii și juniori
”Peste patru ani de zile ajungem în divizia C cu aceşti copii. Problema din ultimii patru ani este că nici Turda şi nici Câmpia Turzii nu au mai crescut fotbalişti. Unii dintre acești copii au făcut primele două etape dar pe a treia nu au mai făcut-o. I-au dus până în clasa a IX-a iar de acolo care cum s-a descurcat: dacă părinţii au avut bani îi duceau pe la Cluj – sunt câteva exemple din cele două oraşe – dacă nu copii se lăsau de fotbal. Din punctul meu de vedere nu se putea face o echipă nici în Turda nici în Câmpia Turzii nici de nivelul ligii a treia pentru că în ultimii 5-10 ani a fost blocată ramura aceasta de liceu”, opinează Tothăzan care crede că Federaţia Română de Fotbal nu a mai schimbat regulamentul din anii ’90 și trebuie schimbat şi acest regulament. Trebuie să înceapă să pună accent pe copii şi juniori, nu la nivelul de acum, că dau la echipe care joacă la republicani câteva mingi pe an.
Directorul executiv de la Câmpia Turzii consideră că este ”nimic” ceea ce primesc , dacă nu se investește şi în terenuri la Câmpia Turzii şi Turda, să ai unde muncii cu copii. ”Infrastructura și programul modern și profesionist de antrenament, acestea sunt secretele succesului”, mai crede Tothăzan: ”Noi vrem să începem cu infrastructura pentru că şi acum puteam merge în liga a treia doar că noi cheltuiam banii primiţi şi nu ne alegeam cu nimic, rămâneam cu acelaşi stadion, aceleaşi vestiare degradate, acelaşi gazon şi nu mai făceam nimic. Începem să facem şi bazinul de înot, aici facem şi cazare, lucrăm foarte bine şi cu Asociaţia Banffy din Luncani, ei ne-au dat paturile pentru că vrem să cazăm aici copiii pe care îi vom aduce şi din împrejurimi”, subliniază Gicu Tothăzan.
Directorul executiv dă asigurări că, din vară, AS IS 1921 va înscrie echipa în campionatul de juniori republicani.
Colaborare internațională, antrenamente moderne, profesioniste
Una dintre cele mai importante reușite ale lui Gicu Tothăzan, dincolo de o relație foarte bună cu Miodrag Belodedici, Gheorghe Hagi sau alți fotbaliști de mare renume, este semnarea unui acord de colaborare cu Clubul de fotbal maghiar de primă ligă Diósgyőri VTK din Miskolc. Contractul a fost semnat de președintele Kovac Zorislav și președintele executiv al ”sârmarilor”, Octavian Gicu Tothăzan, în 30 ianuarie 2013 la Miskolc. Un contract foarte important pentru cei din Câmpia Turzii întrucât acest Kovac nu este un nimeni în fotbal, ci este autorul unor programe de antrenament pentru copii și tineri fotbaliști, implementate cu succes în școli de fotbal cu renume din occident, cu precădere din Belgia și Ungaria.
Kovacs Zorislav, fost antrenor al naţionalei U20 a Belgiei, a fost chemat de FRF în România pentru a colabora cu 14 academii de juniori şi pentru a pune în aplicare un program menit să ajute la creșterea optimă și la îmbunătățirea performanțelor tinerilor fotbaliști români.
Specialist în cursuri de formare UEFA pentru foști internaționali, el i-a avut ca elevi, sub tutela Federației Belgiene, pe Michel Preud'homme, Enzo Scifo sau Marc Wilmots.
Programul de antrenament dezvoltat de Kovac, este menit, conform propriilor afirmații, să ajute la creșterea optimă și la îmbunătățirea performanțelor tinerilor fotbaliști români. Iată o scurtă declarație preluată dintr-un material mai amplu realizat de site-ul www.stiridesport.ro: ”Aceștia trebuie să respecte, de mici, un program sportiv și să se obișnuiască cu el. Astfel devin mai responsabili. Oricare junior trebuie să ia fiecare etapă în parte, pe rând, fără să sară de vreuna dintre ele. E ca la școală. Dacă un elev merge din clasa a treia direct în a 5-a o să aibă probleme de acomodare. (…) În fotbalul vestic, echipele mari se bazează pe un astfel de program. Programul acesta are rolul de a pregăti jucătorii din punct de vedere fizic, psihic, tactic și tehnic. Sunt cele patru etape necesare pentru ca un jucător să se dezvolte cum trebuie. Trebuie făcut totul pas cu pas”, le-a declarat Kovacs Zorislav celor de la www.stiridesport.ro.
Revenind la acordul încheiat între unguri și cei de la AS Industria Sârmei 1921, Directorul executiv al celor de la Câmpia Turzii spune că partea maghiară, conform contractului, de la 16 ani pot să cumpere jucătorii de aici şi să-i crească ei, iar în Ungaria copii au posibilitatea să joace în liga I. ”Noi încercăm să ne adaptăm la nivelul de pregătire al ungurilor. Suntem primii care au încheiat un parteneriat cu un club de liga întâi din Ungaria pentru că noi vrem să dăm o şansă copiilor să câştige din această meserie”, afirmă Tothăzan care redă vorbele lui Kovac Zorislav pe care acesta i l-ea spus în decursul discuțiilor dintre cei doi: ”Un astfel de program este extrem de complex și trebuie pus în practică timp de 7 ani, nu mai puțin. Abia după aceea se vor vedea rezultatele la toate nivelele. Programul este destinat juniorilor de 8-9 ani, dar la fel de bine se poate aplica și la jucătorii de 14-15 ani iar aceștia trebuie să fie oameni de bază în echipele lor pe la 21-22 de ani”.
În plus, ungurii se obligă să le furnizeze celor din Câmpia Turzii în fiecare an un număr de mingi de fotbal, echipamente și să îi ducă într-un cantonament pe meleaguri maghiare iar antrenorii să ia parte la schimburi de experiență.
În loc de concluzii
Octavian Gicu Tothăzan concluzionează discuția noastră încercând să clarifice cu cât mai mare acuratețe ce se dorește de fapt la Câmpia Turzii și ce s-a făcut deja pentru a construii viitorul fotbaliștilor din zonă. Un viitor extrem de asemănător cu ”Viitorul” lui Hagi, doar că aici banii sunt mai puțini și sunt de la comunitatea local, nu bani privați. Aceasta cu toate că s-a încercat și se va mai încerca atragerea unor sponsori din zona Turda – Câmpia Turzii și chiar de la Târgu Mureș ori Cluj-Napoca.
”Dacă vrem să facem performanţă trebuie să începem ca la Turda, cu copii de șase ani, care acum au 10 ani, şi aceia văd că s-ar putea să avem ceva şanse cu ei, poate chiar să-i aducem în liceu la Câmpia Turzii.
Vreau să ajungem să jucăm în Liga a III-a cu copii noştri, din Câmpia Turzii, Turda sau împrejurimi, peste patru ani, copii ajunşi la 19 ani. Şi să ajungem şi noi să facem ce a realizat Hagi”, nu-și ascunde visele Tothăzan care așa cum aprecia contribuția Consiliului Local Turda la alocarea unei baze sportive pentru Școala de fotbal ”Adrian Șomlea”, subliniază și viziunea celor de la Câmpia Turzii despre care afirmă: ”Este bine că cei de la primărie au înţeles situaţia şi cred că în câţiva ani aşa va fi peste tot în ţară. Pentru că, dacă nu începi de la zero şi să se lucreze normal şi corect cu copii, nu se va mai ajunge niciodată la performanţe. Munca cea mai grea este la copii între 6 şi 14 ani, de la 15 ani lucrezi altfel cu ei, altfel te înţelegi cu ei. Noi de când am venit la Câmpia am mai adus peste 100 de copii. Am adus antrenor de la ”U” Cluj, pe Vasile Macea, un foarte bun antrenor de copii, pentru că în România este foarte, foarte greu de găsit un antrenor de copii”, mai spune directorul executiv al AS IS 1921, Octavian Gicu Tothăzan.
În cadrul Asociației Sportive Industria Sârmei 1921 Câmpia Turzii se antrenează în prezent în jur de 150 de copii de la 6 la 18 ani și o echipă de seniori care evoluează în liga a IV-A. În data de 3 martie2013, micuții se vor duela în cadrul unei competiții sportive intitulată ”Cupa Mărţişorul”, în Sala Polivalentă din Câmpia Turzii, la care vor participa copiii născuţi în 2006 şi mai mici iar în 10 martie va avea loc, tot acolo, Cupa ”8 martie”, cu copii născuţi în 2004-2005.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.