25
Joi, Apr
6 New Articles

Sport/Timp liber
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Thumbnail image

Mii de oameni merg zilnic la cele două lacuri amenajate de la Durgău, în încercarea de a scăpa de temperaturile foarte mari care se înregistrează în oraș.

Parcarea de la Salina Durgău Turda este arhiplină în fiecare zi, iar cei care vin cu mașinile se împart: unii intră în răcoarea salinei, alții aleg să facă o baie în minunata apă sărată a celor două lacuri. Ele se numesc Lacul Rotund și respectiv Lacul Ocnei. Fiecare dintre ele au câteva caracteristici afișate pe panoul de lângă apă.

Lacul Rotund are o formă aproape rotundă (după cum îi este și numele), cu un diametru de 40 de metri și o adâncime de 16 metri, adică aproximativ egală cu înălțimea unui bloc cu patru etaje. Alte caracteristici sunt transparența (într-o anumită măsură) a apei, lipsa mirosului și gustul foarte sărat, turbiditate 22, salinitate 10 %, pH 8,5, coliformi totali 130. Dar ceea ce ne liniștește sunt cifrele trecute în dreptul coliformilor fecali și e.coli, zero pe linie.

Lacul Ocnei are aceleași caracteristici de culoare, miros  și gust, ba chiar și pH-ul este același, 8,5. Însă acest lac fiind mult mai mare decât celălalt, cu un diametru de 78 de metri și o adâncime de 33 de metri, are 240 de coliformi totali o salinitate de 9 % și o turbiditate de 14.

Acestea sunt câteva date tehnice, ca să le spunem așa, însă cele două lacuri sunt atracția zonei pentru că apa are o temperatură perfectă, nici prea rece, nici extrem de caldă, iar salinitatea apei permit celor mai în vârstă sau celor care nu știu înota prea bine să reziste la suprafața apei, cu un minimum de efort.

Intrarea este 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru copii, studenți și pensionari. În plus, tariful de intrare după ora 17 devine unic, de 5 lei pentru toată lumea, un tarif acceptabile pentru cei care vin, spre seară, să facă o baie și să bea o bere sau un suc rece. Spre deosebire de Ștrandul Durgău, la ștrandul din Băile Sărate, de la Lacul Roman, acolo nu există facilități pentru cei care merg la o baie spre seară, așa cum există în toată lumea civilizată.

Barul din incinta Ștrandului Durgău este bine aprovizionat iar prețurile sunt accesibile, mult mai mici ca în omologul său din Băile Sărate și care este concesionat până în acest an exclusiv, de către Consiliul local Turda, unei firme private. La Durgău poți mânca pe săturate la prețuri acceptabile, sau poți savura o bere rece, la halba sau sub altă formă, ori bea un suc, apă minerală sau cafea. Este drept că trebuie să stai uneori cam mult la coadă, de aceea am sugera conducerii ștrandului să suplimenteze, măcar sâmbăta și duminica, personalul care lucrează la bar, pentru ca oamenii veniți la baie să nu-și petreacă uneori chiar și o jumătate de oră stând la coadă.

Dușurile de afară și din baia special amenajată, de lângă cabinele de îmbrăcare/dezbrăcare și toalete, pot fi folosite atât înainte de a intra în apă cât și după. Temperatura apei de la dușuri nu este foarte rece dar nici caldă, dar uneori apa nu are o presiune suficientă, mai ales când ștrandul este plin iar  dușurile sunt folosite de mai multe persoane deodată.

Una peste alta, ștrandul din Durgău este o opțiune foarte bună pentru aceste zile toride, chiar caniculare, de vară. Însă nu uitați să vă protejați pielea cu soluții de ecranare împotriva razelor soarelui care, uneori, pot fi foarte dăunătoare pentru sănătatea celor care stau prea mult timp în lumina sa.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh