25
Joi, Apr
5 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

corpodean-conf-2Doar un an și jumătate i-a trebuit lui Mircea Irimie după venirea în cadrul Partidului Conservator de la Partidul Democrat-Liberal, pentru a scăpa de cei care îi puteau contesta poziția de lider în acest partid. Informațiile noastre, vechi de câteva luni, au fost confirmate luni, 18 august, odată cu desfășurarea unei conferințe de presă susținută de Dorel Corpodean și Sorin Sabău, membri până mai ieri ai conducerii Partidului Conservator, filiala Turda.

Consilierul local Dorel Corpodean, ales pe lista Partidului Conservator, a spus de la bun început că informarea cetățenilor prin intermediul presei este o obligație morală, întrucât tot ce a făcut a făcut ca urmare a voturilor obținute de la alegători. Însă i-a dat mai întâi cuvântul lui Sorin Sabău, care a prezentat destul de amănunțit problema legată de ”debarcarea” lor de la conservatori.

 

Excluși fără votul Biroului Executiv local sau județean!

 

Conform unor adrese depuse la Consiliul local Turda de președintele filialei turdene a PC, Mircea Irimie, prin hotărârea nr. 34 a Biroului executiv al PC din 18 iunie 2014, Dorel Corpodean și Sorin Sabău au fost excluși din partid. Conform propriilor declarații, cei doi nu au fost niciodată înștiințați asupra acestui fapt, deși, conform statutului partidului, au la dispoziție 15 zile pentru a contesta decizia Biroului executiv, termen care ”curge” de la primirea înștiințării. Sabău a declarat că Dorel Corpodean, colegul său, a fost înștiințat de către secretara municipiului, Paula Popa că ”printr-o adresă, primită la Consiliul local în 8 august, deputatul Mircea Irimie solicită consilierilor locali să constate încetarea de drept a mandatului de consilier local, ca urmare a excluderii din PC”.

Așa cum a precizat Sorin Sabău, conform art. 22 din Statutul Partidului Conservator excluderea”este sancțiunea care se aplică membrilor de partid care prin faptele lor încalcă statutul în mod deliberat sau aduc prejudicii sau deservicii partidului”. Dar, arată mai departe Sabău, există și art. 24 în statutul partidului care stipulează că ”nici o sancțiune nu poate fi hotărâtă fără să se asigure celui în cauză dreptul de a participa la dezbatere sau la susținerea nevinovăției”. Sorin Sabău acuză secretariatul general al Partidului Conservator de săvârșirea mai multor abuzuri față de cei doi excluși de la Turda, iar ”secretariatul general a fost dezinformat de Mircea Irimie”, mai susține Sabău, astfel că toate documentele prin care au fost excluși sunt, în opinia acestuia, nule de drept.

La rândul său, Dorel Corpodean, a adus o serie de acuze la adresa președintelui Mircea Irimie, care l-a succedat în această funcție și despre care consilierul local spune că a luat el singur decizia de a-i exclude pe Corpodean și Sabău. Corpodean a declarat că Irimie a convocat o şedinţă în 16 mai, pe care a mutat-o vinerea, în loc de joia, cum se făceau şedinţele PC Turda de obicei, pentru că „ştia că eu şi Sabău eram plecaţi atunci din Turda”. „Cu acea ocazie nu s-a luat nici o hotărâre în această privinţă şi nici nu există vreo menţiune în procesul verbal al şedinţei, în legătură cu excluderea noastră, după aceea a apărut un proces verbal cum că s-a votat în unanimitate excluderea noastră, ceea ce nu este adevărat”, susţine Corpodean.

Următorul pas făcut de Irimie  a fost includerea subiectului pe ordinea de zi a unei ședințe a Biroului Executiv Judeţean Cluj al Partidului Conservator, în cadrul căreia, potrivit afirmațiilor lui Corpodean, mai mulți membri ai acestui for au dorit să ia cuvântul pentru a susține că partidul lor nu vrea să se micșoreze ci, dimpotrivă, să crească mai mult. În fruntea susținătorilor lui Corpodean și Sabău s-a aflat primarul comunei Mociu, locul unde Dorel Corpodean are o afacere în domeniul zootehnic. „Primarul din Mociu a vrut să ia cuvântul în favoarea noastră, dar a fost blocat. Totuși nu s-a votat excluderea în Biroul Executiv Judeţean întrucât preşedintele organizaţiei clujene a PC, prof. dr. Şerban Rădulescu a spus că nu trebuie să ne pronunțăm noi în această chestiune, înaintăm problema biroului executiv central al partidului”, a arătat Corpodean care a mai afirmat că Irimie ar fi spus, atunci, în plenul ședinței, ca replică la poziția primarului din Mociu și a altor membri că: ”Nu mă interesează. Merg mai departe!”

Cert este că, la secretariatul Consiliului local Turda există depusă de către președintele PC Turda, Mircea Irimie, o adresă semnată de Damian Florea, secretarul general al PC prin care se arată că Sabău și Corpodean au fost excluși.

 

Corpodean acuză și promite răzbunare

 

Revenind la acuzele aduse de Corpodean celui pe care l-a primit în partidul său ”cu brațele deschise” când a părăsit PD-L, consilierul local PC a afirmat, nici mai mult nici mai puțin, că alegerile în urma cărora Mircea Irimie a preluat funcția de președinte a PC Turda au fost ilegale: ”A adus cu autobuzul oameni din Câmpia Turzii și din întregul județ care au votat pentru el, deși nu avea contracandidat, pentru că se temea de un complot din partea noastră”, a spus Corpodean, care a mai punctat că ”Irimie a schimbat în ziua alegerilor lista cu candidați cu oameni de-ai săi, din familie sau acoliți”. Se pune însă întrebarea, ”- De ce ai tăcut atunci, devenind practic complice la alegerile ilegale din PC Turda, domnule Corpodean?”

Ba mai mult, Corpodean a declarat că a auzit că Irimie  vrea să plece, împreună cu câțiva apropiați la Partidul Liberal Reformator al lui Călin Popescu-Tăriceanu. Cât despre motivele excluderii lor, Corpodean susține că poate doar să le bănuiască. Unul ar fi răzbunarea pentru că „nu l-am votat de viceprimar după alegerile din 2012, când el era la PD-L”.

Supărat, pe bună dreptate, pe situația în care a fost adus prin demersurile politice ale deputatului Mircea Irimie, Corpodean a declarat că nu va rămâne departe de politică, afirmând că îl interesează viața de la nivel local și că, împreună cu echipa sa, va lua o decizie, în funcție de derularea evenimentelor. „Am ajuns în Consiliul local pe munca şi pe banii mei”, susține Dorel Corpodean, care a dezvăluit că a format un Birou Executiv paralel, unde se iau decizii în mod democratic, așa cum era înainte de primirea în ”sânul” lor a deputatului de Turda. „Circa 95 de membri au semnat pe o listă prin care îşi anunţă plecarea în cazul în care sancţiunea excluderii va rămâne definitivă. Avem un sediu provizoriu pentru organizaţia PC Turda”, a mai afirmat Corpodean. În plus, cei doi excluşi din partid au anunţat că vor ataca în instanţă decizia înlăturării lor din rândul membrilor PC. În plus, consilierul local Dorel Corpodean a precizat că a contactat o firmă de avocatură cu care lucrează de multă vreme pentru a-l acționa în instanță pe Mircea Irimie, pe care îl acuză că i-a pătat imaginea publică și promite că îi va solicita daune morale.

 

 

Corpodean ar putea pierde postul de consilier local

 

Cam aceasta este povestea scandalului declanșat în PC Turda, în urma căruia unicul reprezentant al acestui partid în Consiliul local Turda riscă să îşi piardă poziția de consilier local. Pentru că trebuie să subliniem faptul că forul legislativ local este obligat de lege să ia act de decizia de excludere din partid a consilierului local Dorel Corpodean și să vacanteze postul . Odată sprijinul politic fiindu-i retras lui Corpodean, el nu mai poate rămâne consilier local deoarece a fost ales pe lista Partidului Conservator, iar această formațiune politică ăși reclamă locul câștigat la alegerile din 2012. Un loc obținut, cum știe toată lumea, prin munca lui Corpodean și a colegilor săi de partid, pe banii acestuia, în acel timp contestatarul său de azi, Mircea Irimie, luptând  într-o tabără opusă, în cea a Partidului Democrat Liberal, alături de primarul Tudor Ștefănie. Este unul dintre exemplele referitoare la cele mai urâte momente în care politica poate să-l aducă pe un om, vorbim aici de Corpodean, care după ce a pus bazele filialei turdene a conservatorilor, a investit bani, munca organizatorică etc., pentru ca întreaga muncă să-i fie confiscată de alții.

Dacă Dorel Corpodean părăsește Consiliul local Turda (spunem dacă pentru că avem exemple de consilieri locali care au rămas în funcție în pofida demersurilor de excludere făcute de partidele lor: Lucian Cordiș contra PSD, Ioan Berchișan și Mircea Pârv vs. PNL –în legislatura trecută, sau Lucian Varo contra PP DD în cea actuală), următorul pe listă la conservatori ar fi Sorin Sabău,  exclus și el de conducerea centrală a partidului. Pe poziția a treia se află Cristian Ințe, care are un contract de muncă în derulare în Norvegia și care este puțin probabil (însă nu imposibil) să renunțe la aceasta pentru a prelua funcția de consilier local. Pe locul al patrulea se află prima persoană agreată de Mircea Irimie, Bogdan Aron, cel care a trădat echipa lui Corpodean, trecând de partea noului lider conservator. Acesta ar putea prelua, cel mai probabil, funcția de consilier după ce postul lui Corpodean va fi declarat vacant în cadrul Consiliului local Turda. Oricum, întregul procedeu mai durează dacă Corpodean are susținerea primarului Ștefănie și a coaliției PD-L-PNL UDMR, aflată la putere în Consiliul local Turda. Dacă însă Irimie a reușit o înțelegere cu respectiva coaliția, Corpodean va fi debarcat foarte curând, urmând ca apoi instanța de judecată să se pronunțe.

În final, o variantă, posibil adevărată, furnizată de una dintre sursele noastre din interiorul PC Turda. Contrar unor aparențe păstrate în mod miraculos, președintele organizației județene Cluj, profesorul Rădulescu, dorește și el excluderea lui Corpodean pe care îl acuză, nu pe față cum i-ar sta bine unei personalități cu poziția sa în societate, că nu l-a sprijinit în campania electorală de dinaintea alegerilor parlamentare. Aceasta după ce Rădulescu a fost prezent în campania de la locale, aducându-și, probabil, din plin aportul la alegerea lui Corpodean în Consiliul local Turda. O alegere, vă reamintim, ”la mustață. Dacă îi lipsea un singur vot, Corpodean și PC nu ar mai fi acces în forul legislativ local.

Așteptăm lămuririle care, cu siguranță, nu vor întârzia să apară, din partea președintelui PC Turda, Mircea Irimie, cu privire la motivele excluderii celor doi vicepreședinți PC Turda dar și la acuzele care i-au fost aduse.

 

Inregistrarea video a conferinţei organizate de Dorel Corpodean şi Sorin Sabău o puteţi viziona la adresa www.ariestv.ro

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh