Partidul România Mare, filiala Turda, își continuă șirul conferințelor de presă cu frecvență lunară. La cea de săptămâna trecută am fost invitat și eu, în premieră după alegerile din 2012, așa că vă pot relata din cele discutate acolo. Nu că ar fi de maximă importanță – PRM nu are nici un consilier local la Turda după 2012 – dar nici peisajul vieții politice din urbea noastră nu ar fi complet dacă nu am ”Băga în seamă” acest partid care a pornit bine dar se pare că sfârșește prost.
Și am decis să vă atragem atenția cu acest material pentru că președintele filialei turdene a PRM, Doru Anca, după ce i-am solicitat-o public de nenumărate ori, s-a hotărât - și după insistențele altor colegi de-ai săi de partid, mai tineri, de la filiale din țară – să predea ștafeta. Acum, președintele PRM Turda, s-a declarat de acord, însă ne-a pus o întrebare capcană, pe care v-o transmitem: ”Cui?”
Încă de la debutul conferinței de presă, președintele PRM Turda, Doru Anca, mai sincer ca niciodată, a creionat situația actuală a partidului unde el are ștate vechi de serviciu. Și a început cu 2012, anul celui mai slab scor electoral înregistrat de PRM de la înființare și până în prezent. ”Prestația PRM este în regres, din motive multiple. Am încercat să elucidăm, prin discuții purtate cu cei doi lideri ai facțiunilor din cadrul partidului, Gheorghe Funar și Corneliu Vadim Tudor. Acestuia din urmă i-am solicitat să se facă o analiză după 2012, însă Corneliu Vadim Tudor a convocat plenară și congres fără vreo 25 de filiale din Transilvania, în iulie 2013. Gheorghe Funar, la rândul său, a convocat o adunare a filialelor din Ardeal, la Alba Iulia”, a încercat să descrie Anca debandada din partidul său.
Diferendele dintre cele două facțiuni se află în judecată, la instanța Curții Constituționale, însă, susține Doru Anca, ”am încercat o conciliere prin organizarea unui congres comun, la care să participe filialele din sudul țării plus cele din Transilvania, în cursul lunii august, însă nu am primit nici un răspuns de la Corneliu Vadim Tudor, Vom insista și în continuare. Consider că am greșit, așa că i-am spus lui Gheorghe Funar să încercăm această conciliere. Din 21 de reprezentanți ai filialelor din Transilvania, doar șase au fost de acord”, a dezvăluit Anca, într-un moment de rară sinceritate.
La Turda, PRM a obținut 2,38 % din sufragii, în condițiile în care nu s-a făcut deloc campanie electorală, nici măcar prin afișaj la panourile puse la dispoziție formațiunilor politice. PRM Turda nu a avut nici reprezentanți în secțiile de votare, astfel că, în condițiile respective, Doru Anca a ajuns la concluzia că scorul obținut este unul mulțumitor.
Președintele PRM Turda, Doru Anca, a recunoscut că la întâlnirea filialelor Transilvane s-a discutat de o posibilă alianță însă doar cu stânga politică.
”Am fost făcut ”praf” de colegi mai tineri, de exemplu de președintele de la Sibiu. Acesta e avocat și nici nu a vrut să audă de discuții cu Corneliu Vadim Tudor. Mi-a spus clar că vremea noastră a trecut și că a sosit timpul să facem loc altei generații. Îi dau dreptate, îmi doresc să vină cât mai mulți la partid, să avem de unde alege. Sunt dispus la pregătirea unor membri mai tineri, mă dau la o parte, dar cine să-mi ia locul?”, se întreabă retoric Doru Anca.
Poate această decizie vine cam târziu, după ce Anca a îndepărtat din conducerea filialei orice posibil rival. Deschiderea sa s-ar putea să nu mai aibă nici un ecou în rândul mai tinerilor simpatizanți, foști sau viitori colegi de partid. Politicieni hotărâți, demisionarii de altădată au ajuns să ocupe, între timp, poziții bune la partide mai mari, mai apreciate de electorat. Lupta lui Anca și a colegilor săi pare una pierdută în mod aprioric pentru că partidul lor nu mai atrage pe nimeni, nici prin doctrină, nici prin conduită, nici prin șanse de viitor. Motiv pentru care, mai ales din cauza greșelilor sale și ale colegilor săi de la Cluj, președintele filialei turdene poate deveni ”ultimul mohican” în PRM Turda pentru că titlul de ”cavaler al unei cauze pierdute” l-a obținut deja.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.