Alegerile din cadrul PNL Turda au fost întotdeauna interesante. De obicei, nedemocratice, și cu multe schimbări, atât la nivelul echipelor de conducere cât și, de multe ori a majorității membrilor. Nu a fost cazul, de această dată, când, alegerea noilor structuri de conducere din cadrul PNL Turda pare să fi fost un demers cât se poate de democratic în sânul partidului, poate pentru prima dată în istoria sa post-decembristă.
Evenimentul a fost găzduit de Restaurantul Expres, din centrul orașului, începând cu ora 17.30. Sala se umpluse, treptat, cu mult înainte de începerea ședinței. Alături de membrii PNL Turda s-au aflat și invitați, printre care președintele organizației clujene, Daniel Buda, consilierul judeţean, Dumitru Drăghici, și, cu o mică întârziere, Dorin Lojigan, proaspăt re-ales în funcția de președinte PNL la Câmpia Turzii. Acesta venea să întregească un „buchet” de primari PNL din zonă, care au ținut să asiste la apusul carierei politice a celui care i-a coordonat pe parcursul ultimilor 12-15 ani, Tudor Ștefănie. Vorbim despre primarul din Ploscoș, Aurel Truță, cel din Petreștii de Jos, Ioan Pârv, sau cel din Băișoara, Minodora Luca. Am remarcat absența primarului din Călărași, Ioan Racolța, și, mai ales, a primarului din Tureni, Daniela Mănăilă.
Primul care a luat cuvântul a fost Tudor Ștefănie, cel care a influențat politica din zona Turda cel puțin în ultimii 12 ani, ultimul președinte al PNL Turda care declara, înainte de alegerile de anul trecut, c s-a retras de la conducerea Filialei Turda a PNL. Discursul său a fost un veritabil „cântec de lebădă”, însă unul extrem de realist și „politically correct”. „Suntem o organizație puternică, care știe ce are de făcut. Suntem de puțin timp împreună (N.R. – referindu-se la fuziunea PNL PD-L din vara lui 2014), am trecut, totuși, prin trei alegeri împreună: cele prezidențiale, la care dacă nu greșesc PNL a înregistrat cel mai bun rezultat al unui partid politic, pentru câștigarea președinției, aici la Turda, alegerile parlamentare și cele locale. După cum știți, am obținut , un procent care nu ne mulțumește, dar probabil că astăzi aceasta este valoarea noastră și, în mod cert, mâine valoarea noastră va crește, pentru că vrem acest lucru și vrem să facem din această formațiune una care să câștige alegerile în 2020. Avem până atunci cinci consilieri locali care sper să își aducă contribuția în folosul comunității turdene și în folosul cetățenilor din municipiul Turda. De asemenea, să nu uităm că azi venim cu o echipă aproape nou, care să aducă un plus valoare organizației noastre și care să asigure un viitor pentru viitoarele alegeri care vor urma”, au fost cele mai importante afirmații făcute de Tudor Ștefănie, care nu a a uitat să mulțumească tuturor celor care au avut încredere în el și mai ales europarlamentarului Daniel Buda și primarului clujean Emil Boc, dar și lui Călin Felezeu, ultimul fost președinte al PNL Turda înainte de fuziunea cu PD-L. „Deci considerați că nu mă retrag din politică, voi rămâne până acolo unde pot fi folositor”, a mai punctat Ștefănie, primind, cum spunea un coleg din presa locală, ceea ce au fost, probabil, ultimele aplauze pentru cel care a marcat viața socială a turdenilor pentru, după unii, prea mult timp...
La rândul său, președintele PNL Cluj, Daniel Buda, a adus o adevărată Odă lui Tudor Ștefănie, ridicând în slăvi activitatea acestuia în funcția de primar al municipiului Turda, pe care a ocupat-o timp de 12 ani, în perioada 2004-2012. O să sărim peste ditirambii budiști, pentru a rămâne, totuși, realiști și cu picioarele pe pământ. Să mai spunem că Buda a mai avut același discurs pe care pare să-l fi învățat pe de rost, pe care l-a vorbit și în fața liberalilor din Câmpia Turzii, în urmă cu două zile. „PSD amanetează viitorul copiilor noștri, , pentru că, la felul în care face azi administrație, după felul în care PSD-ul face astăzi politică, nu face altceva decât să ducă România într-o prăpastie inimaginabilă. Nu vreau să intru în detalii pentru că nu este timp, și nu vreau să intru în detalii foarte tehnice legat de acel deficit bugetar în care va intra România și care va atrage după sine o procedură de infrigement, care va atrage după sine tăierea fondurilor europene. Pentru că vedem astăzi cum PSD-ul, într-o nețărmurită bunăvoință împrăștie în stânga și-n dreapta cu salarii, cu creșteri de tot felul, dar din păcate nu există niciun fel de acoperire pentru ceea ce înseamnă mediul privat. Spunea cineva din Marea Britanie că România este singura țară în care salariul mediu din domeniul privat este mai mic decât cel al funcționarilor publici. Eu spun că da, funcționarii publici au nevoie de salarii mai mari dar, în același timp, nu poți să lași privatul să fie cu un salariu mult mai mic, pentru că atunci toți vor dori să lucreze în zona publică și atunci se pune întrebarea „cine va produce bunăstare și cine va furniza acei bani din care să se plătească salariile și pensiile”?”, a spus Buda.
Procedura de alegeri a vizat alegerea preşedintelui filialei turdene, a unui număr de opt vicepreședinți, a unui număr de opt membri ai Biroului Politic Local şi un secretar-trezorier.
Pentru preşedinte a fost o singură candidatură, cea a liberalului Nicolaie Giurgiu, fapt menit să arate unitatea partidului dar și să evite eventuale scindări ale membrilor filialei între foștii democrați și foștii liberali puri, lucru inspirat dacă este să ne luăm după rezultatele votului la alegerea vicepreședinților și membrilor BPL.
Pentru funcția de secretar trezorier a existat tot o singură candidatură, cea a lui Marius Riter (consilier local), acesta fiind validat în această funcție de partid.
Din Biroul Politic Local, conform structurii votate de membrii de partid, mai fac parte, pe lângă preşedinte, cei opt vicepreşedinţi, cei opt membri aleși, secretarul trezorier, dar și preşedinţii organizaţilor de femei, de tineret şi de seniori dar şi cei șase preşedinţi ai organizațiilor de cartier.
Să mai spunem că pentru cele opt funcţii de vicepreşedinţi au fost depuse 11 candidaturi: Ramona Bătinaş,
Florin Bugnar, Tudor Bunea, Igor Cojocaru, Lucian Cordiş, Corina Făgădar, Cristian Felezeu, Vasile Grumaz,
Ciprian Rigman, Tudor Ştefănie și Radu Topârceanu. Pentru ocuparea celor opt locuri de simpli membri în BPL și-au anunțat candidatura nouă liberali turdeni: Corina Duca, Sorin Hădărean, Dinu Luca, Maria Luca, Ovidiu Micu, Valer Mureşan, Rareş Oltean, Ioan Porumb și Gheorghe Savu.
În urma votului secret exprimat de membrii de partid, pentru funcția de vicepreședinte au fost validați următorii: Corina Făgădar, Cristian Felezeu, Ramona Bătinaş, Florin Bugnar, Igor Cojocaru, Ciprian Rigman, Radu Topârceanu și Tudor Ştefănie. Cei care au avut cele mai uține voturi, refuzându-li-se funcția de vicepreședinte PNL Turda au fost, așadar, Tudor Bunea, Lucian Cordiş și Vasile Grumaz.
În competiția pentru funcția de membru BPL s-au calificat următorii: Corina Duca, Sorin Hădărean, Dinu Luca, Maria Luca, Ovidiu Micu, Valer Mureşan, Gheorghe Savu și Rareş Oltean. Singurul respins a fost, astfel, Ioan Porumb, un apropiat al lui Vasile Grumaz (căruia i s-a refuzat funcția de vicepreședinte).
Dar cel mai important lucru este alegerea avocatului Nicolaie Giurgiu în funcția de președinte, o alegere firească și, cu siguranță, benefică pentru organizația PNL Turda. Bineînțeles că acest lucru nu ar fi fost posibil fără acceptul celor care conduc PNL Cluj, acolo unde Giurgiu, conform surselor noastre, a avut un sprijin de nădejde în persoana primarului Dorin Lojigan, aflat „pe val” în interiorul organizației liberale clujene.
Discursul președintelui Nicolaie Giurgiu "Vă mulţumesc tuturor pentru încredere, pentru votul dumneavoastră și pentru răbdare. Sper ca noua conducere, care este formată atât din membrii noi, care nu
au mai avut de-a face cu conducerea partidului până în acest moment, se va putea înțelege cu cei cu experiență mai multă astfel încât să ducem partidul mai departe și să câștigăm, în 2020 alegerile locale iar la cele naționale să venim cu un scor bun și aici, pentru că întotdeauna la Turda PNL a avut un scor bun ", așa au sunat primele cuvinte ale noului președinte PNL Turda, în funcția de lider al liberalilor și, cu siguranță, a partidelor de dreapta din Turda.
Îi urăm și noi președintelui Nicolaie Giurgiu, succes în munca de partid, mai ales în organizarea unei opoziții cât mai puternice în cadrul Consiliului local Turda, până la alegerile din 2020, întrucât o opoziție puternică este garantul unui echilibru în luarea deciziilor care influențează viața tuturor turdenilor, iar în ultimii 28 de ani, nu a existat opoziție puternică mai mult de circa doi ani.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.