20
Sam, Apr
20 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 Thumbnail imageO inițiativă lăudabilă, venită din partea consilierilor PSD Turda, ar putea părea, din graba cu care s-a promovat o punere a ”căruței înaintea boilor”.

Consilierii locali turdeni au fost de acord cu proiectul inițiat de consilierii PSD, Nicolae Roș, Cristian Matei și Emil Molnar, ”privind stabilirea categoriilor de persoane cu handicap și însoțitorii acestora, care beneficiază de gratuitate, respective reducere la biletele de intrare pentru evenimentele cultural-artistice și sportive organizate în/de municipiul Turda”. Prin Hotărârea Consiliului Local referitoare la subiectul prezentat mai sus, s-a decis ca persoana cu handicap cu vârsta de până la 18 ani, precum și persoana care o însoțește, să beneficieze de gratuitate la bilete de intrare la spectacole, muzee, manifestări artistice și sportive. La art. 2 al hotărârii se spune ”Adulții cu handicap beneficiază de bilete de intrare la spectacole, muzee, manifestări artistice și sportive, astfel: (1)adultul cu handicap grav sau accentuat, precum și persoana care îl însoțește beneficiază de gratuitate; (2) adultul cu handicap mediu și ușor beneficiază de bilete de intrare în aceleași condiții ca pentru elevi și studenți”. Chiar dacă limba română suferă, din nou, în actele oficiale, cum se întâmplă și în acest (2), inițiativa social-democraților  turdeni este de salutat întrucât la Turda, ca în toată România, persoanele cu handicap locomotor sunt marginalizate și nu sunt ajutate deloc să se integreze în societate. În acest domeniu, societatea românească a rămas fidelă campaniilor ceaușiste de negare a existenței acestor categorii de persoane, iar cei care au deținut funcții politice de decizie în ultimele decenii au făcut prea puțin pentru ei.

 HCL în cauză mai prevede că ”dovada încadrării în gradul de handicap, respectiv a calității de însoțitor se va face cu certificatul emis de instituțiile abilitate. Fiecărei persoane care beneficiază de aceste facilități i se va elibera la cerere o legitimație de acces de către Serviciul Public de Asistență Socială. Organizatorii de manifestări cultural-artistice și sportive vor lua măsuri pentru asigurarea rezervării locurilor speciale destinate acestor persoane în limita a 4 % din capacitatea locațiilor”.

Problema adevărată este aceea că, indiferent dacă persoana cu handicap are sau nu legitimație de acces, pentru ea nu există o rampă de acces la niciuna din instituțiile turdene, în frunte cu primăria. Altfel, fiți siguri, dacă accesul era facilitat și pentru persoanele cu handicap, politicienii din Consiliul local Turda i-ar fi văzut mai des la ședințele lor unde prea rar se lucrează pentru ei. Deci acești oameni nu vor putea intra nici la teatru, nici la bibliotecă, nici măcar la galeria de artă. Dar pot oricând să vizioneze un meci de fotbal de liga a trei, de pe pista de atletism a stadionului, dar pentru atâta lucru nu era nevoie de această hotărâre de consiliu local întrucât intrarea la stadion este liberă.

Așadar, stimați politicieni, înainte de a acorda facilități unei categorii de persoane, ocupați-vă să asigurați toate condițiile pentru ca ei să poată efectiv să se bucure de acele beneficii. Metoda aceasta de a acorda facilități pentru a vedea acele persoane că un partid ”îi sprijină” dar nu este vina lor că nu ajung să se bucure de ele este una neprincipială și propagandistă. Mai întâi ocupați-vă să existe rampe de acces și apoi acordați gratuitatea.

În plus, HCL despre care am vorbit în acest articol nu face diferență între persoanele cu handicap locomotor și cele cu handicap neuro-psihic. Gratuitățile sunt acordat tuturor acestora însă s-au gândit inițiatorii ce se va întâmpla dacă o persoană din categoria din urmă se sperie în cadrul actului artistic la care asistă, ori cum reacționează la o lumină stroboscopică și o muzică terifiantă?

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh