Situația este explozivă în rândul revoluționarilor turdeni. De această dată au decis să nu se mai confrunte între ei ci și-au ales drept țintă oamenii politici. Membrii Asociației Luptătorilor din 22 Decembrie 1989 Turda sunt nemulțumiți de faptul că primul ministru Ponta a anunțat că nu vor primi nici în anul 2013 indemnizația lunară suspendată în vremea guvernului Boc. Tăierea banilor de către guvernul Emil Boc nu i-a scindat și mai tare pe revoluționari, ba dimpotrivă.
Gherman-Zăhan etc. nu participă și nu organizează
După ce, în urmă cu câteva zile, Asociația Luptătorilor din 22 Decembrie 1989 Turda a trimis un comunicat autorităților locale, Poliției, organelor mass media, că nu va organiza manifestări de comemorare a eroilor revoluției din decembrie 1989, azi lucrurile au luat o cu totul altă întorsătură. Primul comunicat era semnat de președintele Marian Gherman, cel care l-a înlocuit în funcție pe Vasile Sălăgean după ce acesta din urmă a fost dovedit drept informator și colaborator al fostei Securități comuniste. Motivul neorganizării, același de anul trecut: „Nu mai vrem să ne expunem împreună cu falşi, aşa-zişi revoluţionari. Cinstirea memoriei eroilor Revoluţiei este sacră și nu acceptăm să participăm la vreo manifestare publică cu impostorii”, se susține în comunicat.
Milică Popescu & comp. doresc organizarea comemorării
Azi, s-a primit la redacție un alt comunicat, din partea Primăriei municipiului Turda, semnat de directorul tehnic, Emil Dardai, în care se susțin următoarele: ”Primăria municipiului Turda , anunță închiderea circulației in zona centrala a municipiului, în data de 22 decembrie 2012, intre orele 09.45 si 10.45 pentru desfășurarea evenimentelor dedicate comemorării REVOLUTIEI ROMANE. Circulația autobuzelor S.T.P. pentru transportul local de calatori va fi deviata pe strada I. Rațiu, ocolind astfel centrul municipiului”, se arată în comunicatul semnat de Emil Dardai.
Mergând pe fir, am aflat că direcției tehnice din cadrul primăriei municipiului Turda i-a fost înaintată o solicitare venită din partea Asociației Luptătorilor din 22 Decembrie 1989 Turda de închidere a circulației, primăria primind totodată confirmarea din partea conducerii garnizoanei militare că trupe ale unităților de aici vor participa la momentul comemorativ.
Explicația pozițiilor antagoniste ale reprezentanților Asociației Luptătorilor din 22 Decembrie 1989 Turda este arhicunoscuta scindare a acesteia în două tabere, una aflată sub conducerea lui Marian Gherman iar cealaltă sub cea a lui Marian Popescu. Dacă primii doreau ca manifestările să nu se organizeze, ceilalți, iată, au făcut demersurile necesare pentru comemorarea publică a ”Revoluției Române”, cum numesc ei evenimentele din decembrie 1989.
”Să nu prindem picior de politician”
Problema însă abia acum începe să devină serioasă pentru că spiritele sunt extrem de inflamate în rândul revoluționarilor turdeni din cauza suspendării de către guvernul României a plăților lunare de aproape 2000 de lei pentru fiecare revoluționar. Președintele Asociației Luptătorilor din 22 Decembrie 1989 Turda, Marian Gherman a afirmat că au anunțat atât Primăria Turda, cât și Poliția dar și Instituția Prefectului Județului Cluj. Același lider al revoluționarilor susține că, în urma intervenției sale și a colegilor săi, prefectul Gheorghe Ioan Vușcan a anunțat că nu va participa la manifestările organizate de rivalii conduși de Marian Popescu. ”Ne vom manifesta nemulțumirea din rândul poporului. Vom fi acolo, nu ca organizatori ci ca reprezentanți ai poporului român și ne vom manifesta ca atare”, a mai spus Marian Gherman, lăsând să se înțeleagă că protestele revoluționarilor pe care îi conduce vor fi serioase. ”Nu am fost sunat niciodată de atâta poliție ca astăzi. Tuturor le-am spus în față că nu vom admite participarea politicienilor la astfel de comemorări ale eroilor revoluției, indiferent dacă sunt de stânga sau de dreaptă, nu contează partidul din care fac parte”, a precizat Gherman.
Contactat telefonic, primarul turdean Tudor Ștefănie a declarat că nu va participa la manifestările organizate în 22 decembrie.
Mascați, jandarmi, polițiști, în alertă
Un lucru este clar, forțele de poliție, ba chiar și trupele DIAS vor fi în alertă, pregătite pentru a interveni la apariția oricăror manifestări de tulburare a ordinii publice. Sursele noastre din rândul revoluționarilor ne-au informat că vor ataca cu ouă și alte astfel de ”proiectile” pe orice politician care va participa la evenimente, precizând că nu vor avea nimic de împărțit cu reprezentanții armatei sau cu ”colegii”lor din facțiunea sau asociația, depinde de accepțiunea fiecăruia, condusă de Popescu. Însă aici ei se contrazic întrucât, dacă se vor ține de cuvânt, primul pe care îl vor ataca va fi chiar liderul celeilalte părți a Asociației Luptătorilor din 22 Decembrie 1989 Turda, Marian Popescu, membru al Partidului Poporului Dan Diaconescu și consilier local al comunei Mihai Viteazu.
No money, no social peace!
Revoluționarii sperau că de la 1 ianuarie, plata indemnizațiilor lor va fi reluată, odată cu finalizarea termenului de suspendare decis de guvernul Boc. Acum însă, după alegerile din 10 decembrie, noul govern se pare că va păstra suspendarea plăților decisă de Boc. Astfel că, revoluționarii turdeni, asemni tuturor din această țară, se tem că plata unor indemnizaţii lunare reparatorii pentru o categorie de revoluţionari va fi sistată în continuare.
Fostul guvern hotărâse că indemnizaţiile lunare reparatorii destinate unei anumite categorii de revoluţionari, prevăzute în Legea Recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987, nu se acordă. Proiectul elaborat de Ministerul Finanţelor relevă că prevederea va fi aplicată şi anul viitor. ………………………………………………………………………
Din numărul total al revoluţionarilor, 65% beneficiază de indemnizaţii potrivit prevederilor Legii Recunoştinţei. În anul 2010, spre exemplu, suma totală alocată de la bugetul asigurărilor sociale pentru indemnizaţiile revoluţionarilor a fost de circa 69 milioane de euro. Indemnizaţia medie lunară încasată de un revoluţionar era, în decembrie 2010 de 1.770 lei, potrivit datelor comunicate de Secretariatul de Stat pentru problemele Revoluţionarilor (SSPR).
În iulie 2012, alt guvern, alte cifre. Coeficienţii de calcul al indemnizaţiei variază între 1,00 pentru soţul supravieţuitor, 0,50 pentru părinţii celui decedat, 2,00 pentru marii mutilaţi, 1,65 pentru gradul I de invaliditate, 1,40 pentru gradul II de invaliditate şi 1,15 pentru gradul III de invaliditate, conform unui proiect de ordonanţă de urgenţă. Valoarea indemnizaţiei lunare se ridică la 2.117 lei.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.