Conducerea Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat a răspuns interpelării parlamentare formulate de deputatul PSD Cluj Cristina Burciu, referitoare la crearea condiţiilor optime pentru reîntoarcerea românilor în ţară.
În răspunsul trimis parlamentarului social democrat, ministrul Mediului de Afaceri a prezentat Strategia Guvernului pentru a oferi românilor plecaţi condiţiile necesare întoarcerii în ţară, document aprobat prin HG nr. 405/2017.
„Strategia naţională pentru românii de pretutindeni pentru perioada 2017 – 2020 îşi propune obiective noi referitoare la susţinerea proceselor de integrare şi apărarea drepturilor românilor de pretutindeni, şi sprijinirea procesului de reîntoarcere şi reinserţie a celor care doresc să revină în România. Între măsurile concrete întreprinse pentru sprijinirea revenirii în ţară a românilor din diaspora menţionam următoarele: Românii din diaspora pot accesa, în perioada 4 octombrie 2017-3 iulie 2020, fonduri pentru înfiinţarea de întreprinderi cu profil neagricol în zona urbană din regiunile Nord-Est, Sud-Est şi Sud - Muntenia din România, prin proiectul Start Up 4 Diaspora, al cărui buget este de circa 6,9 milioane de lei. Proiectul are ca obiectiv major promovarea, susţinere şi dezvoltarea antreprenoriatului şi a ocupării pe cont propriu, în rândul persoanelor fizice din diaspora, prin susţinerea înfiinţării de întreprinderi cu profil non-agricol în zona urbană din regiunile Nord-Est, Sud-Est şi Sud- Muntenia din România. Grupul ţintă al acestui proiect are în vedere un număr de 200 de persoane din diaspora şi urmăreşte realizarea unor activităţi principale precum: promovarea culturii antreprenoriale, a beneficiilor şi oportunităţilor implicate de antreprenoriat în rândul persoanelor fizice care au domiciliul, sau rezidenţa în străinătate în ultimele 12 luni, până la momentul înscrierii în grupul ţintă, implementarea unui program online de formare şi certificare antreprenorială”, se mai afirmă în răspunsul conducerii MMACA.
Potrivit documentului, cetăţenii români care au domiciliul în străinătate de minim 12 luni şi doresc să-şi înfiinţeze o afacere în România, pot accesa ajutorul de minimis în valoare maximă de 40.000 euro şi pot urma programe de formare antreprenorială (inclusiv de tip e-leaming), prin intermediul administratorului schemei de antreprenoriat.
„Un pilon important al Strategiei naţionale pentru românii de pretutindeni îl constituie încurajarea tinerilor români să se întoarcă acasă şi să aducă atât plus-valoare economiei româneşti, cât şi infuzie de know-how din statele unde au studiat sau au lucrat.
Astfel, Camera de Comerţ şi Industrie a României, partener important al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, a lansat proiectul „FIA - Fii antreprenor acasă! Investeşte în viitorul tău!”. Proiectul se desfăşoară pe o perioadă de 36 de luni, având ca obiectiv principal încurajarea spiritului antreprenori al şi generarea unui număr crescut de afaceri în cele 7 regiuni mai puţin dezvoltate din România. Acest obiectiv se va realiza prin măsuri de promovare a culturii antreprenori ale, sesiuni de formare specifică şi acordarea de subvenţii românilor din diaspora cu vârsta de peste 18 ani, care doresc să-şi demareze o afacere în mediul urban”, a concluzionat ministrul pentru Mediul de Afaceri, în răspunsul adresat deputatului Cristina Burciu.
Biroul de Presă al Deputatului PSD Cluj Cristina Burciu, 3 februarie 2018
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.