România sărbătoreşte astăzi, pentru a 12-a oară, Ziua Europei, o zi de sărbătoare, dar şi de responsabilitate deopotrivă! Progresele reuşite de ţara noastră după momentul crucial al integrării în Uniunea Europeană sunt incontestabile şi remarcate de marea majoritate a românilor, al căror optimism pro-european nu a cunoscut niciun regres.
9 mai este o dată la care ne raportăm acum cu mândrie, dar prezenţa noastră în marea familie europeană cred că ne obligă pe fiecare în parte la mai mult! Mă refer la spiritul european de care trebuie să dăm dovadă în fiecare zi, deoarece Europa înseamnă diversitate, unitate, toleranţă, responsabilitate, profesionalism. Cu alte cuvinte, cred că fiecare român este dator să contribuie la maximum, prin fapte şi atitudine, la realizarea idealului de cetăţean european spre care tindem, cel puţin atunci când ne comparăm cu ceilalţi europeni, şi ne dorim „o ţară ca afară”!
Desigur, trecerea de la comunism la libertate şi apoi la valorile democratice europene, nu a fost deloc uşoară pentru poporul nostru, obişnuit mai degrabă cu sintagma „capul plecat sabia nu-l taie”, decât cu principiile de dezvoltare, construcţie, iniţiativă, modernizare. Ziua Europei din punct de vedere al României europene trebuie să ne încurajeze pe fiecare dintre noi să contribuim la finalizarea construcţiei statului modern, de drept şi democratic. Deoarece, fără să minimalizăm progresele uriaşe înregistrate de România în cei 12 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, mai avem de rezolvat anumite aspecte disfuncţionalităţi legate de ponderea populaţiei sărace, a abandonului şcolar, a revitalizării clasei de mijloc, a dinamizării participării civice la viaţa comunităţii, dezvoltarea infrastructurii, etc.
În Anul Centenarului, la 100 de ani de la primul mare deziderat al românilor, statul naţional, unitar, suveran, România sărbătoreşte Ziua Europei în condiţii de real progres! Justiţia socială, întărirea instituţiilor publice, investiţiile în educaţie şi sănătate sunt şi trebuie să fie principalele noastre preocupări pentru a duce la finalizare proiectul României moderne, europene şi democratice. Nu în ultimul rând, avem nevoie de poziţii ferme şi demne atât în cadrul instituţiilor Uniunii Europene, cât şi în Alianţa Atlanticului de Nord, a cărei parte, de asemenea, suntem, deoarece trebuie să ne deprindem, atât noi, cât şi celelalte state, că suntem un partener egal şi cu aceleaşi drepturi ca şi ţările aşa-spus mai avansate! Naţionalismul extremist, construit şi indus ani de zile în rândul conştiinţei colective, trebuie transpus într-un patriotism veritabil şi credibil pentru întreg poporul român, dar mai ales pentru partenerii externi, în contextul relaţiilor internaţionale ale veacului în care trăim.
Deputat PSD Cluj,
CRISTINA BURCIU
9 mai 2018
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.