20
Sam, Apr
19 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Miercuri am depus alături de deputatul USR de Brașov Victor Ilie, un proiect de lege care propune înghețarea impozitelor pe o perioadă de 10 ani, pentru comunele care aleg să se unească cu orașele limitrofe. Măsura noastră are rolul de a încuraja trecerea spre statut urban a comunelor care îndeplinesc condițiile necesare de a-și schimba rangul, însă nu o fac. 

Polul magnetic reprezentat de marile centre urbane cum este și Clujul, se manifestă accelerat și în comunele din jur, unde prețul terenului și al construcțiilor este mai scăzut. Dar aceste comunități cu zeci de mii de locuitori rămân în paradigma rurală, iar evoluția firească spre oraș se întâmplă foarte lent sau deloc.

 Și fiecare județ al țării are cel puțin o comună care se află în această situație! Vorbim despre veritabile orașe neoficiale care sunt lipsite de școli, spitale, infrastructură, rețele de utilități și locuri de muncă. Iar printre motivele principale ale refuzului se numără creșterea impozitelor.

 

În urma studiilor precum “Strategia pentru Dezvoltare Teritorială a României (SDTR)”, rezultă că urbanizarea accelerată a României nu este doar dezirabilă ci și necesară pentru a fructifica avantajele diferitelor regiuni și pentru a reduce inechitățile sociale. În cazul particular al județului nostru, “Planul de Amenajare a Teritoriului Județului Cluj (PATJ)” conține în mod explicit măsura trecerii localităților Florești, Apahida, Baciu și Gilău în categoria așezărilor urbane, “fie prin contopirea administrativă cu municipiul Cluj-Napoca, fie prin obținerea statutului de oraș, în urma referendumurilor locale”.

 

Cu toate astea stagnarea este vizibilă de ani întregi și afectează negativ viețile tuturor cetățenilor implicați, fie că vorbim de locuitorii comunelor sau ai orașelor. Fenomenul de exurbație a dus la situația de azi în care zilnic zeci de mii de persoane fac naveta între sat și oraș pentru muncă, școală și activități pe care nu le regăsesc în propria comunitate. Iar mișcarea lor afectează negativ mobilitatea urbană, sporește poluarea și îngreunează și mai mult accesul la resurse (locuri în creșe și școli, locuri de parcare, timpi de așteptare la programări, aglomerații în magazine etc.).

 

Prin măsura propusă încercăm să încurajăm comunitățile de a face pasul spre unire cu scopul rezolvării acestor probleme. Iar costul este unul redus, având în vedere ponderea scăzută a impozitelor pe proprietate în bugetele locale. Acestea reprezintă un procent redus din veniturile UAT-urilor, fapt pe care înghețarea nu-l va afecta major. Însă ea are un impact puternic resimțit asupra bugetului individual al familiilor.

 

Sperăm ca propunerea noastră să pornească astfel discuția publică despre unificare și urbanizare în ambele comunități și să încurajeze locuitorii spre unificare. La rândul meu, vă stau la dispoziție pentru informații și detalii.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh