26
Vi, Apr
1 New Articles

Politic
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Statuia lui Avram Iancu din centrul municipiului Turda, „mărul discordiei” între naționaliști și arhitecți. Un subiect fals politizat, de falși patrioți, care au de fapt doar ambiții politice și folosesc orice element în lupta politică, o luptă distructivă, aproape întotdeauna, pentru cetățean. Cel atacat pe acest subiect, primarul Cristian Matei, este considerat de adversarii politici drept cel care a dorit mutarea statuii. De fapt lucrurile stau cu totul altfel, așa cum aveam să aflăm în urma solicitării de către noi a unor amănunte și documente legate de revitalizarea centrului municipiului Turda, o lucrare amplă, aflată în curs, și care va schimba întreaga zonă, transformând-o într-un areal care să se înscrie în rândul unor piețe similare din orașe ca Brașov, Sibiu sau Cluj-Napoca.

 

Statuia lui Avram Iancu, politică fără unguri (sau maghiari, dacă ei preferă)

 

Văzând pozițiile bățoase și autosuficiente ale unor naționaliști și ultranaționaliști din țară referitor la un subiect politizat cu ferocitate, în încercarea de a aduce daune de imagine și electorale primarului turdean Cristian Matei, care la ultimele alegeri și-a zdrobit concurența, obținând aproape jumătate din voturile valabil exprimate, i-am solicitat acestuia amănunte și, mai ales, documentele care au precedat modernizarea centrului din Turda.

Culmea, nu maghiarimea din oraș, pe care unii dintre politicieni și politicieni-jurnaliști au încercat să o provoace la o poziție anti-Matei, pe acest subiect, și nici măcar liderii opoziției locale, cei din USR-ul turdean, prezidat de un profesor doctor în istorie, nu s-au manifestat împotriva mutării Statuii lui Avram Iancu, văzând în acest demers, probabil, doar ceea ce și este, de fapt: o punere în valoare a monumentului pe fundalul unei biserici și modernizarea centrului după standarde occidentale. Și de ce nu, o confirmare a tradiției de toleranță religioasă și, de ce nu, etnică existentă la Turda de secole, încă de la Edictul de la Turda.

În schimb partide ca PSD și PMP, dar și AUR, care în Turda nu are oameni în Consiliul local, s-au grăbit să ia calea populismului gratuit și a naționalismului desuet, transmițând, care mai de care, mesaje prin care exagerează și denaturează un eveniment banal, cum este mutarea unei statui într-un spațiu mult mai potrivit și mai plin de semnificații, în opinia specialiștilor de la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice de la Cluj-Napoca.

 

Filmul evenimentelor

 

Când executivul condus de primarul turdean Cristian Matei a lansat tema revitalizării centrului istoric al municipiului Turda, în faza inițială, cei implicați în acest demers au lucrat pe randări și propuneri, apoi o firmă de specialitate a întocmit un DALI (Documentație de avizare a lucrărilor de intervenții) fără de care nu poate fi realizat niciun proiect de execuție a unor lucrări, cum sunt cele prevăzute în ceea ce, la final, a devenit „Revitalizarea spațiului pietonal din centrul istoric al Municipiului Turda, construire autobază și amenajare park and ride”, pentru care s-a obținut finanțare prin PROGRAMUL OPERAȚIONAL REGIONAL 2014 – 2020, AXA PRIORITARĂ 3 – Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, PRIORITATEA DE INVESTIȚII 4E – Promovarea unor strategii cu emisii scăzute de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritorii, în special pentru zonele urbane, inclusiv promovarea mobilității urbane multimodale durabile și a măsurilor de adaptare relevante pentru atenuare, OBIECTIV SPECIFIC 3.2 – Reducerea emisiilor de carbon în zonele urbane bazată pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

În cadrul procesului de întocmire a DALI, specialiștii consultați de echipa din executivul turdean au propus o seamă de modificări și amenajări pentru zona centrului istoric al municipiului Turda. Una dintre propunerile venite de la specialiștii din cadrul Direcției Județene pentru Cultură, purtând semnătura celui care este, cel mai probabil, cea mai autoritară și competentă voce în domeniu, consilier superior arhitect dr. Virgil Pop, este relocarea Statuii lui Avram Iancu. De ce? Pentru a răspunde cităm din documentul prin care se comunică Municipiului Turda Avizul favorabil pentru întregul proiect: „Relocarea statuii în partea nordică e un fapt pozitiv (se percepe mai bine pe fondul neutru al fațadei gotice decât peste căsuțele din fațada sudică”, iar la condițiile puse în avizarea favorabilă că „Statuia lui Avram Iancu se va poziționa mai precis, lângă pietonal (poziția axială față de fântână dezavantajează statuia)”, poziții ale specialiștilor certificate de semnătura șefului compartimentului de specialitate, consilier superior arhitect dr. Virgil Pop.

 

Primarul Cristian Matei: „Sunt român! Avram Iancu e un simbol pentru mine”

 

Deci nu primarul Cristian Matei a vrut să mute statuia sau să facă vreo modificare după bunul plac, ci au fost efectuate toate demersurile legale și de bun simț, tratând cu maxim respect și seriozitate modificarea acestui centru istoric.

„Eu sunt român! Când am decis să modernizăm centrul istoric, m-am apropiat cu cel mai mare respect și conștient de răspunderea pe care o avem. Cum să modific eu o locație veche de 2000 de ani fără să consult specialiștii. Împreună cu echipa mea am consultat specialiștii de la Cluj, iar domnul dr. Virgil Pop și-a dat tot concursul, venind la Turda și implicându-se alături de noi, în încercarea de a transforma întreaga zonă centrală într-un loc frumos și util, amenajat după cum au considerat specialiștii în urbanism și cu aprobarea organelor competente din domeniul monumentelor istorice. Nu am venit eu cu decizia să mutăm statuia lui Avram Iancu, care de altfel are o mare valoare pentru mine așa că am dat dispoziție ca ea să fie protejată și tratată pe durata lucrărilor cu multă delicatețe, pentru a nu-i știrbi cu ceva. Repet: eu sunt român! Am rămas de-a dreptul scârbit de campania prin care se politizează această mutare a unui monument istoric într-un loc unde va fi mult mai bine pus în valoare”, ne-a declarat primarul turdean, Cristian Matei, care ne-a mărturisit că Avram Iancu este un simbol pentru el, ca român.

 

Noua locație, mai generoasă, cu impact istoric

 

Statuia lui Avram Iancu ar urma să fie mutată pe esplanada din fața Teatrului Național Aureliu Manea, întâmpinând pe cei care vin dinspre Cluj, iar miile de turiști care vin zilnic, în perioadele de vacanță, la Salina Turda vor trece chiar prin fața ei, Crăișorul întâmpinându-i pe toți dintr-o locație ce va avea pe fundal un alt monument istoric, Biserica Romano-Catolică, un locaș de cult în stil gotic, datând din secolul al XV-lea.

Pe actuala locație a statuii, se va edifica un spațiu deschis, cu o scenă, pentru diferite manifestări artistice, concerte sau proiecții în aer liber etc.

 

Detalii tehnice

 

Pentru a dovedi bunele intenții și faptul că echipa sa a respectat întocmai prevederile legale, primarul Cristian Matei ne-a pus la dispoziție, cu amabilitate, atât parte din DALI, care face referire la Statuia lui Avram Iancu, cât și documentele și avizele prin care această mutarea a fost solicitată de specialiștii clujeni și aprobată de autoritatea din domeniul monumentelor istorice. Pe toate acestea, le puteți vedea alăturat, în facsimil.

La pagina 89 al DALI se precizează: ”În noua configurație a pieței se pot distinge 6 zone/spații urbane care răspund atât temei de proiectare, cât și nevoilor orașului, după cum urmează:

  • Zona din fața Teatrului Municipal (NR – la data întocmirii DALI, teatrul turdean nu fusese, încă, transformat în Teatru Național), pe latura nordică a Bisericii Romano-Catolice, la sud de intersecția străzilor Mihai Eminescu, Avram Iancu și Castanilor. Aceasta din urmă va găzdui statuia lui Avram Iancu și va servi, pe lângă rolul său de spațiu public, drept esplanadă pentru Teatrul Municipal”.

Această documentație DALI mai prevede la pag. 90-91 și amănuntele tehnice ale relocării statuii: „Pentru relocarea statuii lui Avram Iancu, se va realiza o fundație izolată formată in bloc și cuzinet armat. Fundațiile izolate se vor încastra în stratul bun de fundarare minim 20 cm, conform studiul geotehnic, respectându-se adâncime minimă de fundare.

Statuia propriu-zisă se va monta pe un soclu din beton armat, iar în jurul statuii se vor realiza patru trepte din beton armat de 15cm înălțime. Stratificația de sub treptele din b.a. este următoarea: strat de pietriș de 20 cm, folie PE și un strat de beton de egalizare de 5 cm, clasa 8/10. Betonul armat folosit va fi C16/20 iar armăturile de vor realiza din oțel BST50s și OB 37”.

Spre deosebire de vechea locație, la noul loc destinat, statuia Crăișorului va fi pusă în evidență de un iluminat ambiental care o va pune în valoare inclusiv după lăsarea serii, iar gardul ce împrejmuiește Biserica Romano-Catolică va fi îndepărtat.

 

Demersuri legale

 

Așadar, așa cum executivul turdean a mai precizat, „mutarea statuii lui Avram Iancu a fost propusă de către specialiștii atestați (arhitecți, istorici, etc) încă de la faza Documentației de avizare a lucrărilor de intervenții (faza DALI), documentație tehnico-economică aprobată de către Consiliul Local al Municipiului Turda prin HCL Nr.120 din 17.05.2018 și pentru care Ministerul Culturii, prin Direcția Județeana pentru Cultura Cluj a emis Avizul Favorabil Nr.379/Z/10.05.2018, în urma ședinței Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice Nr.3 din data de 03.05.2018.

Anticipat obținerii Autorizației de Construire nr. 9 din 10.02.2022 a fost obținut din partea Ministerului Culturii prin Direcția Județeană pentru Cultură Cluj Avizul Favorabil Nr. 374/M/13.05.2021, necesar obținerii autorizației de construire, aviz emis in urma ședinței Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice Nr.3 din data de 13.05.2021. Facem precizarea că membrii Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice Nr. 3 au apreciat în mod pozitiv relocarea statuii lui Avram Iancu pe latura nordică a Bisericii Romano-Catolice deoarece statuia se va percepe mult mai bine pe fondul neutru al fațadei gotice a bisericii decât peste căsuțele din fațada sudică a bisericii, aceste aspecte fiind explicit precizate în Avizul Favorabil Nr. 374/M/13.05.2021”.

Așa cum se poate vedea în facsimil, în Avizul favorabil acordat de Direcția Județeană pentru Cultură, șeful compartimentului de specialitate, consilierul superior arhitect doctor Virgil Pop susține că „Relocarea statuii în partea nordică e un fapt pozitiv (se percepe mai bine pe fondul neutru al fațadei gotice decât peste căsuțele din fațada sudică)”.

 

Politica schimbării macazului

Unii dintre cei mai vehemenți contestatari ai relocării statuii, au votat „PENTRU” în 2018, când s-a aprobat Hotărârea Consiliului Local nr. 120 din data de 17.05.2018, prin care a fost aprobată documentaţia tehnico-economică pentru obiectivul “Revitalizarea spaţiului pietonal din centrul istoric al Municipiului Turda” şi indicatorii tehnico-economici, conform unei anexe parte din hotărâre. În baza acelei hotărâri, s-a obținut finanțarea întregului proiect. Proiectul conține peste 200 de pagini iar consilierii locali interesați ar fi trebuit să îl consulte, inclusiv aprobările date de Comisia Zonală a Monumentelor Istorice Nr. 3  și Ministerul Culturii, prin Direcția Județeana pentru Cultura Cluj, înainte de a vota respectiva hotărâre. Acum, contestațiile lor nu sunt doar tardive, dar par să vină pe fondul ruperii colabărării dintre partidul lor și partidul care a câștigat alegerile locale în 2020, cu care până atunci era aliat. Este vorba de aleșii PMP Turda, al căror gest de a nu mai susține ceea ce sprijineau în 2018 nu este doar dovadă de inconsecvență politică și lipsă de fair play politic, ci de-a dreptul o mizeri incalificabilă, specifică spațiului socio-politic balcanico-bosforian. 

 

În loc de concluzie

 

Susținătorii ideii că Statuia lui Avram Iancu ar trebui să rămână acolo unde este în prezent nu au reușit să își motiveze poziția printr-un argument solid, care să poată fi opus poziției specialiștilor arhitecți și urbaniști.

Presiunea artificială care se încercă pe toate căile a fi pusă asupra edililor turdeni pare a fi motivată doar de dorința opozanților politici ai primarului Matei de a împiedica proiectele edilitare ale echipei acestuia, orice întârziere a proiectelor fiind o victorie pentru cei care  nu văd cu ochi buni realizările actualei administrații care, în mod evident, vor schimba fața orașului, transformându-l nu doar între-un oraș turistic, ci și într-unul modern, menit să devină un reper în întreaga zonă și, de ce nu, un exemplu de urmat. 

 

 Citește pe marginea aceluiași subiect: 

Primăria Turda, poziție oficială despre relocarea statuii lui Avram Iancu

Clarificări privind documentele și avizele în baza cărora va fi relocată statuia lui Avram Iancu

Scurte considerații pe marginea translocării statuii Crăișorului nostru drag

Vezi cum ar urma să arate Centrul istoric din Turda, după modernizare (foto + video)

Link-uri: 

Revitalizarea spațiului pietonal din centrul istoric al Municipiului Turda, construire autobază și amenajare park and ride

Lansare proiect ” Revitalizarea spațiului pietonal din centrul istoric al Municipiului Turda, construire autobază și amenajare park and ride”

Hotărârea nr. 120 privind aprobarea documentaţiei tehnico-economice pentru obiectivul “Revitalizarea spaţiului pietonal din centrul istoric al Municipiului Turda” şi a indicatorilor tehnico-economici

INFORMAȚII CONTRACTORI

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh