Sunt confuz! Ne dorim a-i ajuta pe cei care trec prin lupta cu o grea încercare şi a le creşte şansele de viaţă sau să îi împovărăm reducându-le speranţa?
Proiectul de lege propus de PNL privind nedecontarea tratamentelor la pacienţii de cancer, care nu au fost investigaţi la timp, este un proiect de lege privind condamnarea la moarte a pacienţilor de cancer.
Faţă de o asemenea situaţie, judecătorii CEDO statuează faptul că lipsa asistenţei medicale încalcă dreptul la viaţă, întrucât statele care au ratificat Convenţia Europenă sunt obligate să ia toate măsurile pentru protejarea cetăţenilor lor. Curtea Europeană de la Strasbourg a statuat, prin decizia din 10 aprilie 2012, în cazul Panaitescu versus România, că statele au obligaţia nu numai să se abţină de la a provoca moartea unei persoane prin măsuri iregulare, dar, de asemenea, să ia măsuri pentru a proteja vieţile celor aflate sub jurisdicţia lor.
Prin urmare, parlamentarii români şi Ministerul Sănătăţii trebuie să ia măsuri pentru protejarea asiguraţilor, nu pentru condamnarea lor la moarte. Azi, un pacient diagnosticat de cancer în urma unei biopsii beneficiază gratuit de o investigaţie Computer Tomograf. Acest lucru nu este suficient, gradul de afectare a organismului nu se cunoaşte doar cu această investigaţie. Acest pacient are nevoie de un examen RMN şi de examene mai profunde pe care statul trebuie sa le asigure. Acestea ar trebui să fie adevăratele preocupări faţă de bolnavii de cancer. Aşadar, reamintesc colegilor parlamentari liberali, că drepturile omului au fost de peste 150 de ani valori sacre ale liberalilor lui Brătianu.
Doamnelor şi domnilor,
În calitate şi de vice-preşedinte al Comisiei pentru Sănătate şi Familie şi vice-preşedinte ALDE coordonator al Departamentului de Sănătate, resping cu tărie această iniţiativă legislativă imorală. Nu trebuie să tratăm bolnavii în funcţie de ce nu avem, ci conform protocoalelor terapeutice. Medicul nu trebuie să intre în conflict cu bolnavul acceptând compromisul cu un sistem nociv în care viaţa depinde de finanţare.
Timpul de așteptare pentru soluții medicale, ca și durata de decizie pentru finanțarea acestora, nu sunt simple acte administrative, ele reprezintă în realitate timpul de supraviețuire al bolnavului. Banii pentru tratarea cancerului înseamnă vieți salvate sau pierdute. Nu sunt prea multe zone de compromis, nu se poate reveni asupra unui cancer tratat incorect sau tardiv. Trădarea începe acolo unde, fie prin dorință, fie prin neputință, profesionistul de sănătate renunță la codul lui etic capitulând în faţa bolnavului şi în faţa morţii. Ineficiența măsurilor luate în sănătate şi declaraţiile halucinante ale unora de resemnare, de-a lungul timpului, au însemnat oameni, oameni care au murit de multe ori inutil, oameni care au murit cu zile, copii care ar fi putut trăi, bătrâni care ar fi putut să se mai bucure un pic de nepoți şi de viaţă. Sănătatea e o chestiune de viaţă şi de moarte. Vine ziua când oricare din noi va deveni pacient într-o ecuație morbidă a sănătății de care momentan ne bucurăm, pentru că n-avem nevoie de ea.
Am spus intotdeauna ca este mult mai eficient si mai econom sa previi in loc sa tratezi insa preventia nu trebuie sa conduca la cinism! Preventia trebuie sa reprezinte insumarea tuturor activitatilor de informare, educare, constientizare, reglementare, responsabilizare civica astfel incat cele mai importante obiective sa fie atinse: imbunatatirea starii de sanatate a populatiei concomitent cu cresterea sperantei de viata a acesteia!
Consider că este nedrept şi ca o măsură care a fost pregătită cu mult timp în urmă pentru a fi impusă sub forma unei Ordonanţe de Urgenţă, să expună astăzi Ministrul Sănătăţii şi întreg ministerul, creând astfel panică în rândul celor suferinzi, atâta vreme cât PNL, a deţinut în nenumărate rânduri portofoliul de Ministru al Sănătăţii, putând reglementa multe măsuri privind prevenţia.
Deputat ALDE de Turda,
Mircea Vicenţiu Irimie
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.