Ca de obicei, în campania electorală, una din ținta predilectă a celor care au fost ținuți departe de putere în ultimii patru ani este Compania de Apă Arieș. O societate care gestionează un proiect de infrastructură de aproape 80 de milioane de euro nu poate lăsa indiferenți pe cei ce-și doresc posturi bine plătite.
În ultima ședință a Consiliului local din Câmpia Turzii s-a petrecut ceva aberant. În toată activitatea mea de jurnalist, de peste 13 ani, nu am văzut așa ceva, cu toate că nu am scăpat prea multe ședințe ale Consiliului local din Turda sau Câmpia Turzii. Desigur că forul din Câmpia Turzii a fost uneori un fel de ”triunghi al Bermudelor” pentru politica din zonă, acolo întâmplându-se uneori acțiuni hazlii sau de neconceput, anormale, într-un cuvânt. Însă acțiunea petrecută în ultima ședință, dirijată de un avocat, adică de un om care ar trebui să fie bun cunoscător al legilor, a depășit orice imaginație. Consilierul local PNL, avocatul Dorin Lojigan, a solicitat plenului Consiliului local din Câmpia Turzii, nici mai mult nici mai puțin decât să revoce o hotărâre anterioară a acestui for, o hotărâre cu care el nu fusese niciodată de acord, susținând că a fost o hotărâre luată în baza unui studiu care nu era întocmit de o instituție de specialitate, așa cum cere legea. Este vorba de Hotărârea Consiliului local care a stabilit procentul de apă uzată (care se întoarce în canal) din apa consumată.
Culmea, la punctul diverse, consilierul penelist a solicitate, nici mai mult nici mai puțin decât revocarea unei hotărâri de consiliu, fără ca, pentru aceasta, să întocmească în prealabil un proiect de hotărâre pe care să-l depună pe masa comisiilor de specialitate iar apoi pe ordinea de zi a ședinței. Cu alte cuvinte a folosit o ”șopârlă”, în capcana sa căzând toți colegii săi, fără excepție. Pentru că scopul scuză mijloacele, Lojigan însușii a ridicat mâna în sprijinul revocării acelei hotărâri de Consiliu local, devenind ca și colegii săi, de râsul celor prezenți, oameni din presă sau chiar simpli cetățeni.
Revenind, la ”diverse”, consilierul Dorin Lojigan a spus colegilor săi ”Este o procedură prealabilă prevăzută de lege dacă se dorește atacarea în contencios administrativ, în cazul nostru HCL nr. 31 din 22 martie 2012. Solicit Consiliului local să se dispună revocarea în parte a acestei hotărâri, în ceea ce privește prevederile art. 1, cantitatea de apă uzată evacuată de utilizatorii casnici și rețeaua publică de canalizare și care reprezintă o cotă totală de 100 % din cantitatea de apă furnizată către populație. Solicit această revocare întrucât, în opinia mea, nu sunt respectate prevederile legale în ceea ce privește acel studiu de specialitate care a stat la baza hotărârii de Consiliu local, studiu care nu a fost efectuat de o instituție de specialitate ci de către o persoană fizică, în cazul nostru domnul decan Badea al Facultății de Instalații” și-a susținut Lojigan punctul de vedere. În continuare liberalul a susținut că documentul nu poartă ștampila Facultății de instalație deși s-a încercat o tentă de legalitate inserându-se în partea de sus antetul acestei instituții.
Cel care i-a dat replica a fost Remus Filip, consilier local PD-L și angajat al Companiei de Apă Arieș. "Studiul care stă la baza întocmirii Hotărârii Consiliului local provine de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, fiind semnat atât de domnul Badea, în calitate de expert dar având și ștampila Universității Tehnice. Probabil că dumneavoastră aşa vă explicați și vă justificaţi activitatea în Consiliul Local și în fața oamenilor, prezentând doar jumătăţi de adevăruri. (…)Vă spun sigur că există această ștampilă iar dumneavoastră dezinformaţi prin ceea
ce spuneţi!", l-a acuzat pe Lojigan, consilierul Remus Filip.
Culmea penibilului a fost atins de Consiliul local din Câmpia Turzii, al cărui președinte de ședință a fost peremistul Alexandru Tulai și el angajat al CAA. Acesta a supus votului plenului Consiliului local dacă să fie revocată vechea HCL sau nu. Asta fără un proiect de hotărâre sau fără a fi respectate condițiile prevăzute de Legea Administrației Publice locale pentru procedura prin care se poate adopta o Hotărâre a Consiliului local.
Pentru a-și întări spusele, Filip a convocat a doua zi o conferință de presă unde a prezentat atât studiul de specialitate cât și contractul dintre Compania de Apă Arieș și Universitatea Tehnică Cluj Napoca.
La conferința de presă, Remus Filip s-a prezentat alături de juristul Companiei de Apă, Adrian Demeter, și de managerul de proiect, Traian Giurgiu.
Primul care a luat cuvântul a fost tânărul consilier local Remus Filip: ”Nu mi se pare normal ca firma la care lucrez să fie, chiar așa, subiectul disputelor electorale din această perioadă. Așa cum ați văzut ieri, colegul meu de la PNL, avocatul Lojigan, a solicitat Consiliului local să revocăm o hotărâre luată anterior, doar pentru că domnia sa consideră că documentele prezentate atunci nu aveau o ștampilă. De fiecare dată când vine o campanie electorală, se pun toate tunurile pe CAA, lucru care nu mi se pare normal, atâta timp cât această societate a gestionat cu succes un proiect cu finanțare de 80 de milioane de euro. De aceea, am convocat această conferință de presă, pentru a pune capăt o dată pentru totdeauna speculațiilor din campania electorală, să vă prezentăm studiul în cauză, cu semnăturile și ștampilele aferente, pentru a nu mai exista astfel de suspiciuni nefondate” a spus Remus Filip.
Ștampila UTCN era pe fiecare dintre paginile studiului de specialitate, fapt care a demonstrat că penelistul Dorin Lojigan s-a pripit când a acuzat CAA că umblă cu tertipuri ieftine. S-a dovedit astfel că el este cel care a fost dezinformat și care a dezinformat la rândul său, deși, din partea unui avocat, oamenii se așteaptă la o mai mare acuratețe în construcția unui caz. Oricum, Dorin Lojigan anunțase la ședința de consiliu că a doua zi urma să depună o plângere și să solicite în contencios administrativ anularea HCL în cauză.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.