Cu privire la acordarea post-mortem a titlului de „Cetăţean de Onoare” al municipiului Câmpia Turzii unor personalităţi din Ghirişul de Arieş şi Sâncrai, care au fost membrii ,,Gărzii Naţionale Române’’ şi delegaţi la Marea Adunare de la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918
Promovarea personalităţilor din oraşul nostru este o componentă a cărţii de vizită a municipiului nostru, pentru ca cetăţenii de azi ai urbei noastre să ştie cât mai mult despre activitatea oamenilor de seamă pe care i-a avut şi pe care îi mai are printre ei.
Realizarea statului unitar român prin Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, a fost un act politic deosebit de important şi hotărâtor asupra vieții românești sub toate aspectele ei, economice, edilitare, sociale, culturale şi spirituale. Primul deceniu a însemnat o serie de măsuri imediate si necesare unirii propriu-zise cu Regatul României, cum ar fi instalarea administrației românești, constituirea gărzilor naționale menite să mențină ordinea si liniștea obștei, reforma învățământului, redenumirea localităților, cu nume românești, preschimbarea numelor maghiarizate, acordarea de noi denumiri străzilor din Câmpia Turzii, cum ar fi strada Regele Ferdinand, strada Regina Maria etc.
,,Momentul de vârf al mişcării naţionale din Transilvania l-a consituit Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, la 1 Decmbrie 1918 (18 noiembrie pe stil vechi), la care au participat peste 100.000 de oameni: ţărani, muncitori, intelectuali, meseriaşi- însufleţiţi de idea de unitate statală românescă. Adunarea a proclamat Unirea pentru toate veacurile a Transilvaniei şi Banatului cu România.
In acest spirit naţional pe la mijlocul lunii noiembrie a venit la Ghiriş avocatul Ioan Sârbu- delegat al Consiliului Naţional Român din Comitatul Turda, care a convocat o adunare a românilor în curtea Primei Şcoli Române 1879, ocazie cu care s-a constituit Consililul Naţional Comunal şi Garda Naţională Română. În prezenţa mulţimii, cei alesi au depus jurământ de credinţă nestramutată naţiunii române şi Consiliului Naţional Român Central”.
În Garda Naţională Română din Ghiriş au fost aleşi: Ioan Nemeş - comandantul gărzii, Ioan Vescan, şef al gărzii şi următorii membri - Lazăr Latiş, Vasile Câmpean, Ioan Haiduc, Ioan Latiş, Ioan Mitrea, Traian Moldovan, Ioan Urcan, Ioan Moldovan, Ilie Domşa, Iacob Ienei, Mihăilă Mândruţ-Meţechi, Mihăilă Mândruţ-Iluţa, Lazăr Porcilă, Lazăr Morar...
În Sâncrai a fost ales Nicolae Domşa şef al gărzii, membri - Mihăilă Dărăban, Ioan Hetea, Iacob Domşa.
În anul ,,Centenarului Marii Uniri” este deosebit de important să ne arătăm respectul recunoştinţa şi consideraţiunea faţă de concetăţenii urbei noastre care au contribuit direct la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, prin acordarea post mortem a titlului de „Cetăţean de Onoare”al municipiului Câmpia Turzii.
În consecinţă, consilierii locali social democraţi, Monica UIOREAN, Gheorghe Iulian RECE, Ionel ISAC TUDORACHE, Octavian Andrei CIOBANU, Gabriel Lică DAVID, sprijiniţi de consilierul judeţean Petre POP, au depus astăzi proiectele de hotărâre pentru conferirea titlului post-mortem de ,,Cetăţean de Onoare” al municipiului Câmpia Turzii unor personalităţi din Ghirişul de Arieş şi Sâncrai, care au fost membrii ,,Gărzii Naţionale Române” şi delegaţi la Marea Adunare de la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918.
06 august 2018
Biroul de presă PSD Câmpia Turzii
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.