23
Sam, Noi
4 New Articles

Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Ca un val uriaş, dezlănţuit asupra ţărmurilor tropicale de un cutremur subteran, preţul apei care a explodat la Turda şi Câmpia Turzii începe să producă urmări. Populaţia este şocată de facturile pe care le-au primit. Se uită la bucata de hârtie pe care au primit-o şi nu le vine să creadă. Pentru că majoritatea nici nu au aflat că preţul apei s-a mărit enorm, iar mulţi nu ştiu că va continua să crească. Iar cei care ştiu că preţul a crescut pentru că există un program de creştere a preţurilor prevăzut în proiectul finanţat de Comisia Europeană, cel cu peste 80 de milioane de euro, sume nerambursabile.
Nerambursabile şi mari or fi fiind grămezile de bani europeni, dar, ca orice vine din vest, ele nu vin fără urmări, nu întotdeauna pozitive, pentru români.
Spuneam pe vremea când Săveanu era directorul Companiei de Apă că majorările de tarife sunt programate ca o reacţie în lanţ, gândită şi pusă în practică inclusiv de oameni care ştiu să te ia cu frumosul, să nici nu-ţi dai seama când te-au „făcut” din vorbe. Specialişti domnule, echipă de profesionişti. Doar că, uitaţi-vă la conducere. Unde sunt profesioniştii, că eu văd numai politicieni. Îl văd pe primarul Câmpiei Turzii, Ioan Vasinca, în funcţia de preşedinte al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Apa Văii Arieşului, pe Moldvoy Ludovic, tot omul lui Vasinca, directorul executiv al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Apa Văii Arieşului, şi Alexandru Sabău, tot din Câmpia Turzii, de altă meserie decât cea legată de apă. Cum dealtfel, de altă meserie era şi Săveanu înaintea sa, sau Bercea. Cu toţii influenţabili şi influenţaţi de factorul politic. Iar factorul politic, este, aşa cum ştiţi, după cum bate vântul. Şi asta din cauza noastră, a electoratului. Noi suntem cei care facem ca azi unii să fie la putere iar mâine să nu reprezinte nimic.

Noi nu ne permitem, ca lupii cei răi ai PNL, să facem pe cineva „zero barat” sau mulţimea vidă. Legătura dintre zero barat şi apa din Turda este dată probabil de litera grecească Φ (phi), că doar aşa se notează diametrul ţevilor de alimentare cu apă dar şi de canalizare. Tot un zero barat pare şi aceea.
Tot în urmă cu câteva luni spuneam că majorarea de tarif va atrage după sine o alta, pentru că prima majorare nu conţine acel ID, care trebuie să fie conţinut în preţ, fiind o componentă destinată dezvoltării de reţele de alimentare cu apă şi canalizare. Omisiunea apare pentru că „specialiştii” nu sunt ei „specialişti” dacă nu se cred mai şmecheri decât muritorii de rând. Chiar dacă nu sunt. Chiar dacă se ascund după cuvinte de restrânsă utilizare, aşa-numitul limbaj de specialitate, care de fapt acţionează ca o cenzură, pentru limitarea accesului oricui la „şmecheriile” lor.
Vă propun o călătorie în trecut. Scriam în numărul 15 din 15 aprilie 2008 al publicaţiei de faţă că ”Creşterea de tarif pentru apă şi canal va readuce, de fapt, preţul plătit de turdeni pentru aceste servicii cam pe unde era înainte de a fi anulată cota de dezvoltare. Deocamdată. Pentru că actuala propunere de tarif, avizată de ANRSC, nu este ultima din acest an. Pentru că actuala fundamentare nu conţine Fondul pentru Întreţinere, Înlocuire şi Dezvoltare (IID), este evident că tariful va fi majorat în perioada imediat următoare, când acest fond va fi inclus în preţ.
Ordonanţa de Urgenţă nr. 198 din 2005, legiferează modul şi condiţiile de constituire al Fondului de Întreţinere Inlocuire şi Dezvoltare, măr al discordiei în comisiile reunite ale Consiliului Local, între cei care se opun creşterii tarifelor şi ceilalţi. Exemplu concret: Ioan Găină susţine că IID nu poate fi folosit la investiţii, Sorin Săveanu dimpotrivă. Aici, la fondul IID este de fapt „şopârla”. Aleşii vor stabili un tarif în această săptămână. Un tarif care nu conţine, însă, fondul de IID. Dar, conform Normei din 22 decembrie 2005 pentru constituirea, alimentarea şi utilizarea Fondului de întreţinere, înlocuire şi dezvoltare (publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 1193 din 30.12.2005), „Operatorul şi unitatea administrativ-teritorială care realizează proiecte cu asistenţă financiară neramburasabilă din partea Uniunii Europene au obligaţia ca de la semnarea acordului de împrumut şi cel puţin până la la rambursarea integrală a împrumuturilor, SĂ CONSTITUIE FONDUL IID”. Adică o nouă scumpire a apei.” Toate s-au întâmplat întocmai, în afară de faptul că nu în săptămâna următoare s-a majorat tarifele ci după alegerile din iunie iar majorarea tarifului a fost dublă faţă de cea pe care o solicita conducerea de atunci. Ideea este că nu toţi creştinii pot fi prostiţi de acţiunile politicului. Mulţi dintre noi ştim să socotim suficient de bine, şi mai şi ţinem minte succesiunea de producere a evenimentelor. În plus, demagogia politică şi minciuna, au picioare scurte.
Vă mai redau un fragment din acelaşi articol scris de mine în urmă cu jumătate de an, intitulat „Tariful apei şi milioanele de euro de la Turda şi Câmpia Turzii”, pentru că niciodată nu a fost mai de actualitate decât acum: „Iată ce prevede documentaţia pe care Comisia Europeană şi-a însuşit-o în ceea ce priveşte evoluţia NECESARĂ a tarifului în perioada următoare: „Pe baza tarifelor medii ale COR prezentate va fi implementat un plan pentru creşterea tarifară în fiecare localitate deservită de COR cu scopul unificării tarifelor cât mai curând posibil. Tarifele medii în Turda şi Câmpia Turzii (şi comunele rurale deja conectate în prezent, Mihai Viteazul şi Viişoara) vor creşte treptat pentru a atinge acelaşi nivel pentru apă în 2008 şi pentru apă uzată în 2011. În cele cinci comune rămase ale COR (Calaraşi, Luna, Petreştii de Jos, Sănduleşti şi Tritenii de Jos), unde nici un tarif nu este alcătuit în prezent, un tarif de apă de 50% din media tarifară va fj introdus în 2008 şi va creşte gradual pentru a atinge acelaşi nivel precum în Turda şi Câmpia Turzii în 2013. Un tarif al apei uzate echivalent a 50% din media COR va fi introdus în 2011 şi va creşte gradual până la nivelul din Turda şi Câmpia Turzii, cel mai târziu în 2013.”
Ceea ce trebuie să aibă în vedere beneficiarii serviciului de apă, dar şi operatorul sunt măsurile care trebuiesc luate pentru ca tarifele să fie nu numai suportabile, dar şi acceptate de către comunitate.”
Ori, tocmai acum încep problemele pentru cei care au obţinut aprobarea finanţării de 80 de milioane de euro. Pe lângă faptul că trebuie să găsească de undeva sumele cu care trebuie să contribuie la proiect (atât Compania de Apă „Arieş” cât şi consiliile locale partenere – Turda, Câmpia turzii şi din comunele ce compun Comunitatea Urbană Arieş) iar sumele nu sunt mici pentru respectivele entităţi, cei care gestionează proiectul va trebui să facă tarife suportabile şi acceptate de comunitate. Ori tocmai această acceptare s-ar putea să nu o obţină. Că de suportabilitate nu poate fi vorba, decât pentru puţini dintre locuitorii zonei.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh