Cum se apropie alegerile, se pare că Primăria Turda s-a hotărât să facă o mică concesie cetățenilor, că doar ei votează în iunie, nu? Astfel că s-a decis la nivelul administrației Ștefănie ca un proiect de hotărâre, să fie supus dezbaterii publice.
Iată anunțul executivului turdean: „În temeiul dispoziţiilor art. 6 din Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, Municipiul Turda supune dezbaterii publice Proiectul de hotărâre cu caracter normativ <<referitor la stabilirea plafonului minim până la care se afişează pe pagina de internet proprie obligaţiile fiscale restante ale debitorilor persoane fizice şi juridice>>.
Pe site-ul Primăriei Municipiului Turda la secţiunea Comunicate şi Anunţuri apare: proiectul de hotărâre, raportul de specialitate şi expunerea de motive privind acest proiect”.
În același document informativ se precizează: „Pe această cale îi informăm pe toţi cei interesaţi de faptul că pot trimite în scris, în termenul legal, propunerile, sugestiile, opiniile cu valoare de recomandare privind acest proiect supus dezbaterii publice, până la data de 11.03.2016. Propunerile, sugestiile şi opiniile cu valoare de recomandare la proiectul de hotărâre cu caracter normativ supus dezbaterii publice se pot depune în scris la registratura instituţiei, sau pe adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.”, se arată în comunicatul emis de Primăria Turda cu această ocazie.
Proiectul propus de primarul Tudor Ștefănie conține, la art. 1 următorul text, cu care cei interesați vă puteți declara de acord sau puteți face alte propuneri: „Se aprobă plafonul minim al creanțelor fiscale până la care organul fiscal local al municipiului Turda are obligația de a publica pe pagina de internet proprie lista debitorilor persoane fizice și juridice care înregistrează obligații fiscale restante, precum și cuantumul acestor obligații, la data publicării listei, după cum urmează:
10.000 lei, inclusiv, în cazul persoanelor juridice;
1.000 lei, inclusiv, în cazul persoanelor fizice.”
Fiind un proiect de hotărâre de Consiliu local, supus dezbaterii publice, orice cetățean poate să-și exprime opinia referitor la conținutul acestuia și să facă propuneri, sugestii sau să emită opinii cu valoare de recomandare, conform legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică.
Pe site-ul primăriei, la finalul comunicatului postat în data de 24 februarie 2016, cu titlul „Comunicat: Proiect de hotărâre supus dezbaterii publice”, pot fi consultate expunerea de motive, raportul de specialitate și proiectul de hotărâre respectiv.
Obiectul proiectului de hotărâre rezidă din prevederile art. 162 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, care stipulează referitor la publicarea listelor debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante că organele fiscale au obligaţia de a publica pe pagina de internet proprie lista debitorilor persoane fizice şi juridice care înregistrează obligaţii fiscale restante, precum şi cuantumul acestor obligaţii. La același articol se menționează că lista se publică trimestrial, până în ultima zi a primei luni din trimestrul următor celui de raportare şi cuprinde obligaţiile fiscale restante la sfârşitul trimestrului şi neachitate la data publicării listei, al căror plafon se stabileşte, în cazul creanţelor fiscale administrate de organul fiscal local, prin hotărâre a consiliului local.
Odată publicată lista, organul fiscal competent operează modificările pentru fiecare debitor care şi-a achitat aceste obligaţii, în termen de 15 zile de la achitarea integrală a obligaţiilor fiscale datorate.
Implicarea cetățenilor în această dezbatere publică este deosebit de importantă, nu numai din pricina conținutului care l-ar putea privi direct, ci mai ales ca urmare a numărului extrem de mic de proiecte de hotărâre pe care administrația publică locală o supune dezbaterii publice, sub diferite forme. Dacă turdenii nu se vor implica, trimițând la adresa precizată în comunicatul primăriei opiniile lor, executivul ar putea folosi slaba implicare a cetățeanului ca o scuză pentru nesupunerea altor proiecte de hotărâre dezbaterii publice.
Aceasta cu toate că Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, prevede la art. 6. (1) „În cadrul procedurilor de elaborare a proiectelor de acte normative autoritatea administrației publice are obligația să publice un anunț referitor la această acțiune în site-ul propriu, să-l afișeze la sediul propriu, într-un spațiu accesibil publicului, și să-l transmită către mass-media centrală sau locală, după caz. Autoritatea administrației publice va transmite proiectele de acte normative tuturor persoanelor care au depus o cerere pentru primirea acestor informații.”
Din păcate, administrația publică locală turdeană încalcă în mod frecvent această lege, fiind extrem de rare proiectele de hotărâre publicate, măcar pe site-ul primăriei, înainte de adoptare în Consiliul local. De vină pentru acest lucru ar putea fi ONG-urile care nu pun presiune pe administrație, în mod legal, dar și cetățenii care nu sunt activi pe acest plan al vieții sociale.
Nu numai prevederea menționată mai sus este încălcată frecvent de administrația Ștefănie. De exemplu, conform art. 6 (7) „Autoritatea publica în cauză este obligata să decidă organizarea unei întâlniri în care să se dezbată public proiectul de act normativ, dacă acest lucru a fost cerut în scris de către o asociație legal constituită sau de către o altă autoritate publică”. Ei bine, Asociația Turda Nouă (T9) a solicitat în scris primarului turdean organizarea unei întâlniri în care să se dezbată public, conform legii 52, înainte de adoptarea Hotărârii Consiliului local privind bugetul local al municipiului Turda pe anul 2016. Dealtfel, din 2004 până în prezent, sub conducerea primarului Tudor Ștefănie, nu s-a organizat nicio întâlnire de acest fel, pentru a fi dezbătut bugetul localității.
Add comment
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.
Comments
RSS feed for comments to this post