2016 ANUL OMAGIAL CONSTANTIN BRÂNCUŞI. Un an în care noi românii reamintim tuturor de frumuseţea actului creator, de esenţializarea formei şi de modul în care semnul arhaic poate fi valorificat. Creaţia brâncuşiană este de fapt o oglindire a frumuseţii spiritului românesc.
În seara zilei de 24 februarie ora 19, la sediul Asociaţiei Tourd’Art din Turda, scriitorul şi regizorul Horia Muntenuş a prezentat Capitolul II ,,Călăuza” al filmului ,,Calea Eroilor, Istoria unei capodopere”, realizat de domnia sa în 2012 şi dedicat ansamblului sculptural de la Tărgu-Jiu realizat de Constantin Brâncuşi între 1937-1938. Filmul este structurat pe mai multe capitole, fiecare purtând un nume plin de semnificaţie: ,,Facerea”, ,,Călăuza”, ,,Sacrilegiul” şi ,,Anul 2000 în crucea mileniilor”, ,,Între clipe”.
După cum mărturisea, regizorul se ocupă de studiul operei lui Brâncuşi din 1996, iar în 2002 a publicat ,,un studiu absolut inedit, foarte bine apreciat de brâncuşologii Barbu Brezianu, Ion Pogorilovschi, Dumitru Daba şi Nina Stănculescu, recent dispărută de câteva săptămâni la vârsta de 91 de ani.” Este vorba despre cartea ,,Dincolo de Brâncuşi”.
Horia Muntenuş a menţionat că acest capitol cuprinde perioada istorică din 1944-1989 şi a explicat faptul că ,,monumentul este dedicat celor căzuţi în Primul Război Mondial, oamenilor din zona Gorjului, întâi de toate, din alte zone ale Olteniei, care au căzut pe front. Brâncuşi a fost foate impresionat de asta, a răspuns convenţiei unei societăţi alcătuită şi fondată de femeile care au suportat lacrimi şi suferinţă în urma dispariţiei soţilor, fraţilor, fiilor, părinţilor lor pe front. El însuşi făcând un monument pentru cei căzuţi, din satul lui natal Hobiţa. A venit o data acasă şi a făcut o fântână.”
Subiectul capitolului prezentat este modul în care s-a încercat demolarea Coloanei fără Sfârşit în 1953. Autorul acestei fapte este domnul Tănasie Lolescu. Regizorul îi ia un interviu, în care acesta mărturiseşte cum a procedat şi care au fost motivele ce l-au determinat să aibă această atitudine. Chiar recunoaşte că, astăzi, nu ar mai face o astfel de faptă, făcând apel la raţiunea vârstei sale.
Din fericire pentru noi Coloana nu a vrut şi nu avea cum să se clintească pentru că ea este o întruchipare a statorniciei poporului roman, a demnităţii acestuia, care a învăţat de-a lungul veacurilor să îşi păstreze verticalitatea.
Întreg ansamblul de la Târgu-Jiu ,,povesteşte” copiilor de azi despre modul demn al soldaţilor români de a-şi apăra ţara,
Domnul Horia Muntenuş în cuvântul său mărturisea: ,,Pentu mine a avut o semnificaţie esenţială acest monument şi din considerentul că Brâncuşi este cel mai important sculptor al secolului XX, se pare că şi pentru XXI, dar mai ales pentru că într-adevăr în Târgu-Jiu el cumulează experienţa sa de o viaţă.”
Nu avem decât să ii mulţumim lui Constantin Brâncuşi pentru Marele său dar, ansamblul ,,Calea Eroilor” de la Târgu-Jiu.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.