05
Joi, Dec
4 New Articles

Turda
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Thumbnail image

Pacienţi cu boli ale ficatului, suţinători ai acestora, precum şi cadre medicale din întreaga ţară au participat la a treia ediţie a Conferinţei Naţionale a Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), atrăgând atenţia asupra lipsei de informaţie la nivelul populaţiei dar şi asupra problemelor cu care se confruntă bolnavii.La aceasta Conferinta filiala Cluj a fost reprezentata de dl.presedinte jur.Stelian Ioan Marginean, Pitaroiu Catalina si Tampu Magdalena.

Printre concluziile conferinţei, în urma observaţiilor şi argumentelor aduse de pacienţi, s-a numărat şi lipsa de informare a populaţiei cu privire la etiologia şi a modului de transmitere a afecţiunilor hepatice.
Specialiştii au discutat despre necesitatea unei campanii de depistare timpurie a bolii, pentru ca oamenii să afle din timp şi să poată urma terapiile specifice, dar şi de o campanie de informare la nivel naţional, întrucât pacienţii au sesizat că de multe ori sunt discriminaţi la locurile de muncă, în societate şi chiar în familie de către cei neinformaţi.
Participanţii la conferinţă au decis să înceapă demersurile pentru ca listele de aşteptare la tratament să dispară, având în vedere că cei mai mulţi pacienţi au fost infectaţi înainte de anii '90, în spitale, iar acum, protocolul teraputic este incomplet.
Dr. Felicia Coman, şef de secţie Gastrologie la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe Braşov, a declarat că este extrem de important să se conştientizeze că pacienţii cu afecţiuni hepatice nu sunt un risc pentru ceilalţi dar şi că, odată încheiat tratamentul terapeutic, controalele medicale trebuie continuate pe tot parcursul vieţii.
Georgeta Negoiţă, reprezentanta Direcţiei de Sănătate Publică Braşov, a completat că, netratate şi neacompaniate de măsuri şi stil de viaţă, hepatitele virale se cronicizează şi duc la boli grave, precum ciroza şi cancerul hepatic.
"Numai hepatitele virale B şi C provoacă decesul a aproximativ un milion de oameni anual, în întreaga lume. Stasticile la nivel naţional arată că incidenţa hepatitelor virale A şi B este de 16,2, respectiv 2,4 la 100.000 de locuitori, pe când incidenţa hepatitei virale C este raportată la 0,3", a precizat Negoiţă.
Dezbaterile au impus şi luarea unor decizii cu privire la demersurile ce trebuie iniţiate cu scopul de a sensibiliza decidenţii în adoptarea unor măsuri impetuos necesare pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor cu hepatită, care au şi hemofilie sau talasemie, de cele mai multe ori în urma tratamentelor tranfuzionale.
"Vom începe demersurile pentru a aduce modificări ale protocolului terapeutic pe hepatite şi ciroze de etiologie virală. Având în vedere complexitatea şi evoluţia afecţiunilor asociate, este necesară prioritizarea la tratament, asemenea celor cu cancer", au subliniat reprezentanţii organizaţiilor de pacienţi.
Specialiştii au atras atenţia că este important să se testeze cât mai mulţi oameni, pentru a-şi putea schimba stilul de viaţă, pentru a putea fi urmăriţi de medici şi, la nevoie, să înceapă tratamentele specifice.
In perioada 2-4 octombrie 2011 la Bucuresti, se v-a desfasura in colaborare cu Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice cel de-al XXI –lea Congres al Asociatiei Romane pentru Studiu al Ficatului . La acest Congres APAH-RO CLUJ v-a fi reprezentata de dl. Jur. Stelian Ioan Marginean . Cu aceasta ocazia se v-a desfasura Primului Congres Româno-Francez de Patologie Hepaticã. Eveniment extraordinar prin semnificatia sa stiintificã,
reprezintã, în acelasi timp, celebrarea la cel mai înalt nivel, a legãturilor exemplare dintre medicina româneascã si marea scoalã de medicinã francezã,

APAH-RO CLUJ
prin
Jur. Stelian Ioan Marginean – presedinte
Catalina Pitaroiu – director PR

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh