În cadrul ultimei ședințe a Consiliului local Turda consilierilor li s-a propus să aprobe bugetul de venituri și cheltuieli a societății comerciale subordonate, care se ocupă cu administrarea parcărilor și garajelor de pe raza municipiului Turda. Este vorba de SC Administrarea Patrimoniului imobiliar Turda SRL, o societate al cărui administrator este Ovidiu Marian.
Tocmai de la acesta au pornit discuțiile, consilierul independent Sorin Bichiș solicitând ca salariul acestuia să fie limitat la salariul viceprimarului. Deși a enunțat un amendament concret, stabilind suma de 4 300 lei lunar pentru salariul administratorului SC API SRL, amendamentul a fost respins, astfel că plenul Consiliului local a aprobat suma totală de 75 036 la capitolul ”Cheltuieli aferente contractului de mandat și a altor organe de conducere și control, comisii și comitete”.
Dacă împărțim suma la 12 luni câte are un an, rezultă un venit de 6 253 lei lunar, deși Ovidiu Marian a susținut că are ca salariu, ca și anul trecut, 5 500 lei. Oricum, același buget prezentat aleșilor locali, și aprobat de aceștia, prevede pentru anul următor suma de 80 000 de lei lunar la același capitol, astfel că administratorul Ovidiu Marian ar urma să primească 6 666 lei (și șase în perioadă, ca să glumim puțin). Dacă e mult sau puțin, judecați dvs., contribuabilii
În plus, același buget arată că societatea a înregistrat anul trecut venituri totale de 1 047 116 lei, iar pentru acest an se prevede o sumă de 1 121 900 la acest capitol, marcând o creștere de 7 %. Marea parte a acestor venituri sunt din exploatare iar o parte mai mică reprezintă venituri financiare .
Rezultatul brut al activității acestui serviciu a fosta nul trecut de 192 024 lei, iar pentru acest an este previzionat un profit în scădere, de doar 176 200 lei. Așa cum cere legea, SC API SRL a vărsat la bugetul local minimul cerut, de 50% din profit. Dacă anul trecut, societatea a vărsat 96 012 lei, pentru acest an se previzionează vărsăminte de 74 000 de lei. Adică o sumă mai mică decât suma primită de directorul societății pe un an, care este, așa cum spuneam, de 75 036 lei. Unde este eficiența și de ce a trebuit înființată o societate când totul putea fi administrat de serviciul de specialitate care a existat în cadrul Primăriei Turda?
Inclusiv pe lista de investiții există lucruri interesant asupra cărora vom reveni cu altă ocazie.
În aceste condiții, dacă administrația locală a înființat o societate comercială împotriva căreia cetățenii au multe plângeri, nu mai avem nimic de comentat. Nu discutăm la modul personal despre nici un angajat al SC API SRL, nici despre administratorul Ovidiu Marian, pentru care avem tot respectul. Însă turdenii trebuie să știe cu exactitate totul despre ce este al lor și, mai ales, despre aberațiile care le fac viața grea. Problema parcărilor este departe de a fi rezolvată la Turda, însă ea este una care va cântări mult în balanța alegerilor locale din 2016. Mai ales că tarifele de aici sunt mai mari decât cele practicate în reședințe de județ, unde venitul pe cap de locuitor este mult mai mare. La Cluj Napoca, spre exemplu, unde parcările sunt administrate în cadrul unui serviciu din primărie, nu printr-o societate comercială ca la Turda, din bani încasați pe tichete de parcare și abonamente s-au ridicat 5-6 parcări supraetajate. La noi, în afara faptului că dăm locuri de muncă unor oameni, ceea ce este foarte bine, unde este beneficiul după aceste parcări? Una este să înființezi și să marchezi parcări de reședință pe care cine dorește să le închirieze și alta este să taxezi pe oricine parchează în centru sau aiurea, numai pentru că trăiește în Turda și trebuie să circule cu autoturismul proprietate în acest oraș unde totul costă și totul se va scumpi în continuare.
La Câmpia Turzii, ca urmare a reacției negative a populației s-a renunțat la taxarea parcărilor publice.
În cadrul aceleiași ședințe, Consiliul local a aprobat și organigrama SC Administrarea Patrimoniului imobiliar Turda SRL pentru anul 2015. Și aici, consilierul Bichiș s-a opus înființării postului de șef contabil, însă colegii săi au fost de altă părere. Astfel, aleșii au aprobat creșterea numărul angajaților API de la 17 la 20, aprobând. Noile posturi sunt, în afara postului de contabil şef, un responsabil aprovizionare, comercial, contracte și administrare garaje, dar și un șef formație întreținere, reparații și prestări servicii. Acestea vin să se adauge celor mai vechi existente în cadrul celor 5 structuri ale SC API SRL: un administrator, doi casieri, un responsabil funcţiune, un şef de formaţie, un responsabil tehnic, opt agenţi control acces şi doi simpli muncitori. Adică, din totalul de 20 de angajaţi, jumătate sunt cu ”sapa” iar jumătate cu ”mapa”, acesta fiind raportul dintre angajații sectorului administrativ față de cel productiv.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.