28
Joi, Noi
1 New Articles

Eveniment
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Prescurtat SPIC, programul care a oferit „Servicii de Prevenție, Informare și Consiliere”, derulat de Federația Asociațiilor Diabeticilor din România, în parteneriat cu Fundația pentru Îngrijiri Comunitare, a ajuns, oficial, la final, lăsând în urmă rezultate notabile pe câmpul de luptă împotriva diabetului, boala silențioasă de care suferă tot mai mulți români.

Cu toții știți rezultatele notabile în domeniu obținute de Fundația „Speranța Diabeticilor” Turda, condusă de inimoasa militantă pentru suferinzii de diabet, Maria Mesaroș. Ei bine, SPIC, este doar ultimul dintre proiectele la care membrii și voluntarii fundației turdene și-au adus aportul. Derulat concomitent în două județe, Cluj și Constanța, proiectul a fost finanțat prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român, printr-un grant din partea Țării Cantoanelor, prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană Extinsă. La finalul celor 15 luni de implementare, în cele două zone opuse ale țării, s-au prezentat concluziile, în cazul nostru la Hotel Salis din Turda.

Datele au fost prezentate de coordonatorul proiectului, Cristian Andriciuc. Pentru județul Cluj, obiectivul general al proiectului este ca la finalizarea lui Fundația „Speranța Diabeticilor” Turda sa fie pregătită să furnizeze servicii de informare și consiliere pentru persoane aflate la risc de a dezvolta diabet sau pentru persoane deja diagnosticate cu diabet în trei zone rurale (Mihai Viteazul, Tureni și Viișoara), contribuind la serviciile de prevenție primară și secundară oferite de cabinetele locale, informarea populației generale cu privire la diabet și importanța unui stil de viață adecvat.

Reprezentanți ai fundației au fost instruiți și asistați pentru atragerea și retenția de noi voluntari, strângere de fonduri și implicarea comunităților în activitățile asociației. Fundația își crește astfel capacitatea instituțională prin furnizarea acestor servicii, prin abordări inovative pentru prevenție primară și asigurarea aderenței la tratament, prin creșterea numărului de membri din zonele rurale țintă, prin extinderea și îmbunătățirea colaborării cu administrații locale și specialiști (medici, asistente, asistenți sociali), prin participarea la rețelele din care fac parte aplicantul principal și partenerii.

În cadrul campaniei de informare, depistare activă și consiliere, un număr de peste 1000 de persoane au fost testate pentru nivelul glicemiei, iar persoanele deja diagnosticate cu diabet sau identificate a se afla la risc de a dezvolta diabet, au fost testate pentru nivelul hemoglobinei glicozilate. Persoanele cu diabet sau aflate la risc au fost consiliate pentru probleme colaterale tratamentului (școala, căsnicie, maternitate, muncă, viață sănătoasă, etc.) dar și pentru probleme ce țin de respectarea drepturilor acestor persoane.

În zonele rurale țintă, au fost identificate și instruite persoane active și cu potențial care pot contribui la soluționarea unor probleme sociale sau materiale ale persoanelor din localitate.

Județul Cluj are 75 de comune cu o medie de 2990 de locuitori stabili / comună, și cu un potențial de 180-300 persoane cu diabet zaharat pe comună și respectiv 180-300 persoane aflate la risc de a dezvolta diabet zaharat. Conform studiului PREDATORR, realizat in 2014, prevalența medie estimată pentru regiune este de 11, 69%, ceea ce ar însemna că numărul real al persoanelor afectate de diabet ar putea fi de 1048 de persoane, la nivelul a trei comune.

Cristian Andriciuc a mai precizat că, la inițiativa unuia dintre voluntarii Fundației Speranța Diabeticilor la Mihai Viteazu și la Viișoara s-au demarat  programe de fitness pentru cei care au dorit să lupte cu kilogramele.

Din datele prezentate și de Maria Mesaroș, rezultă că în ultimii zece ani numărul persoanelor bolnave de diabet s-a dublat atât la nivelul țării cât și la nivelul județului și local. Creșterea masivă a numărului de persoane afectate de diabetul zaharat a făcut ca, în pofida faptului că, per total, costurile decontate prin  programul național de diabet, pentru medicamente, insulină și diverse dispozitive medicale au crescut de șase ori, procentual, diabeticii s-au confruntat cu scăderea accesului la tratament.

Ca urmare a derulării proiectului ”Servicii de prevenție, informare și consiliere în diabet” în cele 15 luni, în comunele Tureni, Mihai Viteazu și Viișoara s-au făcut teste ale valorii glicemiei unui număr de 1300 de persoane dintre care la peste 100 de persoane valorile glicemiei au indicat instalarea stării de pre-diabet. Maria Mesaroș, președinta Fundației „Speranța Diabeticilor” a mai precizat că s-au înregistrat și două cazuri extreme: un bărbat a înregistrat o glicemie foarte mare, fiind internat de urgență, iar o femeie însărcinată a fost îndrumată spre medic de specialitate, diabetul făcând sarcina extrem de dificilă în afara unor măsuri specifice.

Maria Mesaroș a mai subliniat sprijinul pe care voluntarii fundației l-au primit de la autoritățile celor trei comune, în special din partea primarului comunei Tureni, Daniela Mănăilă. Prezentă la conferința de final a proiectului, edilul din Tureni i-a asigurat pe cei care luptă cu diabetul de tot sprijinul său, sănătatea fiind pe locul întâi între prioritățile sale și ale concetățenilor săi. Toto din comuna Tureni a fost evidențiat medicul Kiss Andrea, care a sprijinit cu toată deschiderea acțiunile celor de la Fundația „Speranța Diabeticilor” Turda.

În cursul desfășurării proiectului, cadrele medicale de la cele trei dispensare comunale au primit informații despre managementul primar al diabetului de tip II, precum și instrumente de lucru necesare aplicării, de către personalul dispensarelor medicale de familie, a măsurilor de prevenție secundară. La cele 30 de campanii de informare desfășurate în cadrul proiectului au participat, ca și voluntari, atât membri ai Fundației „Speranța Diabeticilor”, cât și cursanți ai Școlii Postliceale ”Henri Coandă” care se pregătesc pentru profesia de asistent medical.

Toți au primit câte o diplomă de participare din partea președintei Fundației „Speranța Diabeticilor” Turda.

 -----------------------

Galerie foto de la eveniment: http://turdainfo.ro/index.php/galerii-foto/167-photos/11312-programul-romano-elvetian-cu-speranta-diabeticilor-turda-un-succes

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh