Aproximativ 50 de angajaţi din cei 70 câţi are Poşta Română, Oficiul Turda, au ieşit în stradă, în această dimineaţă, raliindu-se acţiunii iniţiate de colegii lor de la nivel naţional. Au întrerupt lucrul nu numai factorii poştali din Turda, ci şi cei din Câmpia Turzii, Mihai Viteazu, Luncani, dar şi cei ai altor oficii poştale din zonă.
Protestatarii sunt nemulţumiţi de tăierea normei de lucru şi reducerea salariilor, coroborate cu condiţiile dificile de muncă, lipsa echipamentului necesar, dar şi cu lipsa materialelor necesare desfăşurării activităţii. Potrivit liderului de sindicat turdean, chiar şi pe femeia de serviciu de la Poşta din Turda o plătesc angajaţii. Protestatarii spuneau că greva va fi pe termen nelimitat, iar în cazul în care revendicările lor nu vor fi soluţionate, vor refuza să ducă şi pensiile la beneficiari.
Oamenii au fost nemulţumiţi pentru că cei din conducerea Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR) vor să impună un număr de zile neplătite şi să reducă programul de lucru pentru toţi salariaţii.
Din infomaţiile prezentate de conducerea Poştei Române, societatea nu poate achita salarii compensatorii, întrucât pe baza veniturilor estimate pentru acest an compania poate plăti salariile celor 32.000 de angajaţi până la 30 septembrie.
Vasile Cenan, președintele turdean al Sindicatului Liber din Poşta Română ne-a declarat: ”Facem grevă pentru tăierile de salarii şi pentru drepturile obţinute prin contractul de muncă colectiv şi pe care vor să le ia. Vor să ne dea 80% din salariu pe 3 ani, nu se negociază, numai ne impun să muncim, deci condiţii de muncă nu sunt, ieşim la 12, la 1, în cursă, să încasezi, să faci altceva, dar nu-ţi creează absolut nimic, noi doar să muncim dar nu-ţi creează nici un drept. Vor să ne taie toate bonusurile, salariile. Au venit nişte hârtii că la 4 le taie 40 %, la 6 - 25% şi peste 3 ani de zile se taie 20 %. La salarii de 800 - 1200 să mai taie 20 %, vă daţi seama, rămâi cu 80 % şi sunt mulţi în pragul pensionării, acum, pe când ieşim, ne taie salariile”, a spus Cenan.
Despre amploarea acțiunii de protest în zona noastră ne-a vorbit același lider sindical: ”Sunt vreo 70 de angajaţi în Turda. Activitatea a încetat în toată Turda, Mihai Viteazu, Câmpia Turzii, Luna, Luncani, toată zona, plus Cluj-Napoca, unde au început de dimineaţă. Până nu vedem rezultatele, nu vom înceta protestul, pentru că, în condiţiile astea, nu se mai poate munci. În vânt, ploaie, ninsoare trebuie să munceşti, hainele ţi le dă la 7-8 ani, n-ai hârtie de imprimantă, trebuie să mergem să ne cumpărăm noi toate consumabilele, imprimantele sunt foarte vechi, noi plătim femeie de serviciu, care face curat în sedii, orele suplimentare nu se mai plătesc…”, a declarat Vasile Cenan, președintele turdean al Sindicatului Liber din Poşta Română.
Greva spontană declanşată, marţi dimineaţă, la care au participat aproximativ 400 de angajaţi ai Poştei din județul Cluj s-a încheiat în jurul orei 14 a aceleiași zile, toţi salariaţii reluându-şi activitatea, inclusiv angajaţii celor 14 oficii poştale din judeţul Cluj care se mai aflau în grevă la acea oră, au renunţat la proteste, iar activitatea a fost reluată în totalitate.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.