Ora Pământului a fost sărbătorită și la Turda, așa cum se cuvine, într-o organizare ireproșabilă și cu concursul unui echipaj de la Biroul de Poliție Rutieră și al unuia de la Serviciul de Ambulanță Turda.
În jur de 60-70 de turdeni, dintre care marea majoritate pe biciclete, au onorat iniţiativa organizaţiei World Wide Fund for Nature și s-au alăturat demersului Primăriei municipiului Turda, în parteneriat cu Fundaţia de Ecologie şi Turism „Potaissa”, Asociaţia Slow Food Turda, Asociaţia Turda-TIN, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”. O inițiativă care urmărea să marcheze evenimentul mondial sub egida ”Ora Pământului”.
Și le-a ieșit. Astfel, în seara zilei de sâmbătă, 23 martie 2013, între ora 20.30 și 21.30, pe platoul din faţa Primăriei Turda, zecile de turdeni, în marea lor majoritate ecologiști, au marcat ”Ora Pământului”, alături de viceprimarul Lucian Nemeș, singurul reprezentant al autorităților locale care a participat la eveniment, alături de mai tinerii sau mai vârstnicii săi concetățeni. Viceprimarul turdean a declarat, cu această ocazie: ”Mă bucur că Turda s-a alăturat celui mai mare eveniment ecologist al planetei, ”Ora Pământului”. Este deja o tradiţie de câţiva ani. Le mulţumesc tuturor celor care au răspuns în mod voluntar şi sunt prezenţi aici, înfruntând vremea friguroasă. Simbolurile acestui demers sunt lumânările aprinse care îi îndeamnă pe ceilalţi să se solidarizeze cu ideea reducerii consumului de energie, iar prin marşul ciclist dorim să propunem o alternativă sănătoasă la traficul urban. Eu cred că prin răspunsul comunităţii turdene la această acţiune, pe lângă faptul că ne solidarizăm unui scop nobil, alături de alte milioane de locuitori ai planetei, promovăm Turda şi facem o frumoasă alianţă cu generaţia tânără. Mulţumesc tuturor ONG-urilor partenere care s-au implicat şi au dat curs iniţiativei Primăriei municipiului Turda”, a spus viceprimarul turdean celor prezenți, alături de el, la evenimentul ecologist.
Pentru a promova ideea mobilităţii urbane durabile şi pentru a propune o alternativă viabilă la transportul urban, un grup de biciclişti turdeni au marcat „Ora Pământului” printr-un tur nocturn pe bicicletă, pe un traseu pornind din Piaţa 1 Decembrie 1918 – str. Andrei Şaguna – str. Ghe. Lazăr – str. Axente Sever – str. Castanilor – Piaţa Republicii - Piaţa 1 Decembrie 1918 – str. Libertăţii – sens giratoriu – str. Libertăţii – retur Piaţa 1 Decembrie 1918.
”Ora pământului” este cea mai mare acţiune voluntară ecologistă din istorie, implicând milioane de oameni din întreaga lume. Sâmbătă, 23 martie, preţ de 60 de minute, oameni şi instituţii de pe tot globul s-au unit pentru a stinge luminile. În anul 2012, peste 6.950 de oraşe, din peste 152 ţări, au participat la acest demers mondial. Printre localităţile din România care au răspuns favorabil acestei iniţiative, se regăsește şi municipiul Turda.
Evenimentul „Ora Pământului” a fost organizat pentru prima dată în 31 martie 2007, la Sydney, în Australia şi a devenit un an mai târziu, cea mai mare acţiune colectivă de stingere a luminilor din istorie. Mesajul evenimentului este atât unul simbolic, încurajând gestul de a stinge lumina în efortul global de a atrage atenţia asupra problemelor de mediu actuale, cât şi unul practic, promovând economisirea energiei prin mijloace simple, atât în cadrul restrâns al familiei, cât şi în companiile sau instituţiile în care ne desfăşurăm activitatea. Este un angajament simbolic de a ne schimba stilul de viaţă, de a reduce impactul negativ asupra mediului, pentru binele planetei care ne susţine viaţa.
Primăria Municipiului Turda i-a invitat pe toţi cetăţenii să răspundă în spiritul acestei manifestări prin gestul simbolic al reducerii consumatorilor casnici. Exact la ora 20.30, luminile de la Primăria Turda au fost stinse, lucru pe care nu putem să-l spunem despre alte instituții din centrul orașului. Cât despre cetățeni, nu putem spune câți au decis să renunțe, măcar pentru o oră, la luminile electrice sau televizor ori calculator. Oricum, participarea la acest eveniment merită încurajată, pentru ca ”Ora pământului”, să ajungă să conteze în lupta ecologiștilor cu poluatorii de pe întregul mapamond.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.