25
Joi, Apr
3 New Articles

Eveniment
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

În calitate de tineri implicați în comunitate am observat o insuficientă implicare a cetățenilor în viață comunității din Comuna Iara, județul Cluj în diferite domenii. Comunitatea are un interes din ce în ce mai scăzut față de democrație și cum funcționează aceasta, față de implicarea și participarea acestora la procesele politice, precum dreptul la vot și exercitarea acestuia, față de buna guvernare, precum modul cum funcționează consiliul local și de administrația din comuna, majoritatea cetățeniilor nu își cunosc drepturile și obligațiile. Peste toate acestea se adaugă grupuri insuficient deservite precum tinerii care nu mai sunt activi în viața comunității.impact iara

 Am început proiectul „Tinerii spun DA pentru Iara” finanțat prin programul Active Citizens Fund România -, câștigat de Asociația Ecologică Valea Arieșului spus și Noi suntem IMPACT Iara. Implementarea proiectului a început din aprilie 2021, prima activitate constând în înscrierea beneficiarilor în cadrul proiectului. Ne lăudam cu un număr de 35 de beneficiari direcți.

Ca primă activitate fizică, beneficiarii au luat participat la o serie de workshopuri tematice despre ce înseamnă societatea civila, ce înseamnă implicarea civica în calitate de cetățean în cadrul comunității. L-am avut ca invitat în cadrul acestui workshop pe Ciprian Tehei, fost angajat al Fundației World Vision Romania care ne-a ajutat să înțelegem mai bine informația prin niște exemple concrete. De asemenea, am organizat workshop-uri despre ce înseamnă democrație, libertate și egalitate, cum funcționează instituțiile statului. Totodată, am reușit să facem project management în care am surprins împreună cu participanții problemele cu care comunitatea din Iara se confruntă, iar ei au redactat o mapa. Am votat și ales 5 probleme principale, printre care lipsa unui magazin cu produse locale sau brand local, de unde se pot identifica câteva nevoi, cum ar fi, lipsa suportului din partea administrație locale pentru accesarea de fonduri europene pentru tineri (mai exact, lipsa unui consultant). Dacă acest lucru s-ar întâmpla ar ajuta la creșterea economiei locale. S-a mai identificat problema pierderii datinilor și a tradițiilor iar tinerii au susținut că ar dori să facă niste festivaluri sau întâlniri asemenea șezătorilor în care să dea mai departe povești, obiceiuri din moși strămoși ajutați de bunici și străbunici, să prezinte portul popular local, muzica și atmosfera de odinioară, altfel spus, o transpunere în trecut.

În următoarele luni, se vor derula celelalte activități ale proiectului: “O zi în primăria Iara”(o activitate în care cei 35 de beneficiari își vor alege 5 reprezentanți care vor participa la o ședință de consiliu local, în care vor putea observa și experimenta viață politică și vor prezenta cele 5 probleme consilierilor locali. ”Mă implic pentru comunitate” (aceasta reprezintă punerea în aplicare a exercițiilor teoretice anterioare, beneficiarii alături de voluntari luând contact direct cu comunitatea, implicându-se în ecologizare, toaletare, vopsire de garduri persoanelor aflate în imposibilitatea de a se descurca, precum vârstnicii fără familie, ajungând la o unire a comunității).

 Proiect derulat de Asociația Ecologică Valea Arieșului cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este de a răspunde nevoilor și problemelor pe care noi tinerii le-am identificat timp de aproximativ 5 ani. Proiectul are ca obiectiv general consolidarea implicării civice, a culturii democratice, stoparea discriminării de rasa, gen, sex în comunitate, prin implicarea cetățenilor și activarea grupurilor insuficient deservite.

 

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh