22
Vi, Noi
4 New Articles

Eveniment
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
  • Banca Regională Pentru Alimente Cluj celebrează Ziua Internațională de Conștientizare a Risipei Alimentare la Depozitul Regional din Turda, împreună cu o parte dintre beneficiari, donatori, parteneri, prieteni și susținători  

Cu prilejul Zilei de 29 Septembrie, Banca pentru Alimente Cluj în parteneriat cu Centrul Gastronomic Turda organizează un eveniment de conștientizare a risipei alimentare.banca de alimente

În 19 decembrie 2019 Organizația Națiunilor Unite a desemnat ziua de 29 Septembrie ca Ziua Internațională de Conștientizare a Risipei Alimentare, pentru a promova Obiectivul de Dezvoltare Durabilă nr 12- “Consum și Producție Responsabile”.

Banca Regională pentru Alimente Cluj are misiunea de a reduce risipa alimentară și sărăcia din județele Cluj, Alba, Sibiu, Bistrița-Năsăud. Obiectivele de Dezvoltare Durabilă din Agenda ONU 2030 pe care asociația și le asumă sunt Nr 1- “Fără Sărăcie”, Nr 2- “Zero Foamete”, Nr 12- “Consum și Producție Responsabile”. Banca și-a început activitatea în iulie 2018, colectând de la companiile donatoare până în prezent 704 tone de alimente, în valoare de 4,5 milioane RON. Aceste produse salvate de la risipă au fost distribuite cu ajutorul a 117 organizații la aproximativ 20000 de persoane.

Ziua Internațională de Conștientizare a Risipei Alimentare va fi sărbătorită de organizație împreună cu partenerii din companiile donatoare și din organizațiile beneficiare cu un brunch în aer liber, respectând normele de prevenire a răspândirii COVID-19. Cu ajutorul partenerilor de la Centrul Gastronomic Turda, va fi gatit un meniu provenit exclusiv din alimente salvate de la risipă în zilele de luni și marți în activitatea băncii, cu scopul de a marca tema zilei.

Acesta este primul eveniment organizat la Depozitul Regional din Turda, care funcționează din luna mai 2021, poziționat strategic aproape de autostradă pentru a putea deservi ușor județele din regiune. Din 2021 Banca Regională pentru Alimente Cluj e înregistrată ca operator-receptor la MADR, ceea ce înseamnă că poate prelua alimente nu doar prin Legea Sponsorizării sau ca donație simplă, dar și ca donație în baza Legii Risipei alimentare L217/2016. Pot fi preluate produse alimentare de bază perisabile și neperisabile, produse de origine animală sau vegetală, produse donate de unitățile de alimentație publică, supe instant, sosuri ambalate, produse proteice, aperitive și gustări gata de consum, precum și produse nealimentare.

Companiile ale căror donații au fost până în prezent distribuite de Banca pentru Alimente Cluj sunt: Lidl, Albalact, Penny, MACROMEX, Boglar Champ, Danone, Simultan, CORA, LaDorna, Metro Cash&Carry, Kaufland, ETI, Mega Image, ALKA, Covalact, Nestle, Olympus Lactate Brașov, Profi, US Food Network(KFC), Gama&Gama, Coco Rico Aayalex, Mogyi, Dr Oetker. 

Principalii sponsori ai activității asociației sunt: Lidl România, Penny România, Yardi, urmați de companii locale și persoane fizice care s-au alăturat misiunii Băncii.

Despre Federația Băncilor Pentru Alimente din România

Proiectul Banca pentru Alimente a început în România în 2016, prin fondarea Băncii pentru Alimente București și s-a extins ulterior cu sprijinul Federației Europene a Băncilor Alimentare în toată țara. Au fost astfel înființate 9 Bănci regionale: Cluj, Roman, Brașov, Oradea, Timișoara, Constanța, Craiova, Galați, acoperind toată suprafața tării. În 5 ani, rețeaua a colectat 6700 tone de alimente de la peste 100 de companii și le-a distribuit și donat către mai mult de 500 de organizații, ca ajutor alimentar recurent pentru 130.000 de persoane aflate în situații vulnerabile.

În tot timpul anului, rețeaua băncilor pentru alimente preia de la companii produse în surplus (stocuri sezoniere, mărfuri refuzate la platformă din motive estetice, produse provenite din campanii de marketing, testări de sortimente noi sau produse ce se apropie de termenul de expirare și vor trebui retrase de la raft). Toate aceste produse se află în termen, sunt bune pentru consum uman și sunt donate imediat mai departe. Din motive de trasabilitate, alimentele nu pot fi donate direct persoanelor fizice, ci doar prin intermediul ONG-urilor cu programe sociale destinate persoanelor în situații de risc socio-economic și grupurilor vulnerabile: persoane cu dizabilitati fizice sau psihice, victime ale traficului de persoane, persoane fără adăpost, copii, vârstnici sau familii aflate în nevoie etc.

De sărbători, rețeaua organizează și colecta în magazinele partenere, fiind singura ocazie pentru persoanele fizice să doneze alimente prin băncile alimentare către persoanele aflate în nevoie.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh