18
Joi, Apr
16 New Articles

Eveniment
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

  La cererea cetățenilor, Asociația MaiMultVerde testează gratuit gradul de impuritate al apelor, prin campania „Cât de poluată e apa din apropierea ta?”apa poluare

 

Acțiunea face parte din programul multianual „Cu Apele Curate” și se desfășoară în județele din Transilvania

 

 

 

29 septembrie, București – Asociația MaiMultVerde îndeamnă toți cetățenii care suspectează că apa râurilor sau lacurilor din zona în care locuiesc ar putea fi poluată să trimită sesizări pentru a beneficia de o testare gratuită a calității acesteia. Persoanele interesate sunt invitate să completeze formularul de pe pagina https://cuapelecurate.ro/campanie-testare-apa/. Acesta este un proiect pilot, care se va desfășura în această toamnă în județele din Transilvania.

Asociația recomandă ca testarea apelor să se facă în mod periodic în puncte fixe pentru a afla unde trebuie să acționăm pentru ape mai curate și, în general, un mediu mai sănătos.

 

 

Primele măsurători au avut deja loc pe Dunăre

Proiectul se desfășoară în parteneriat cu stropderouă.ro și face parte din programul multianual „Cu Apele Curate”. Asociația a testat deja calitatea apei Dunării în proximitatea celor zece orașe în care desfășoară activități: Drobeta-Turnu Severin, Turnu Măgurele, Giurgiu, Oltenița, Călărași, Cernavodă, Tulcea, Brăila, Galați. În perioada următoare, în funcție de sesizările primite de la cetățeni, va continua testările apelor din râurile și lacurile din Transilvania. Aceasta deoarece toate resturile de plastic, compuși chimici sau petrolieri ajung în mări și oceane de pe cursurile de apă cele mai neînsemnate.

 

Astfel, cu ajutorul unor senzori, vor fi măsurate șase tipuri de parametri relevanți în ce privește gradul de poluare pentru a înțelege unde și de ce apare poluarea și, mai ales, care este influența factorului uman sau economic asupra calității apelor:

  1. Potențialul de hidrogen al apei (pH)
  2. Oxigenul dizolvat în apă (DO)
  3. Conductivitatea electrică a apei (EC)
  4. Potențialul de reducere a oxidării apei (ORP)
  5. Temperatura apei (temp)
  6. Opacitatea sau lipsa de transparență a apei (turbiditate)

Senzorii sunt înglobați într-un proiect customizat mobil, care are rolul de a măsura calitatea apei oriunde în România, datele fiind înregistrate pe platforma www.stropderoua.ro.

 

Primele măsurători au arătat că 5 din cei 6 parametri au înregistrat valori normale, însă acest lucru se datorează faptului că Dunărea este o apă curgătoare. Deșeurile pe care le poartă se strâng pe maluri sau ajung în mare.

Pe de altă parte, probele au indicat o valoare mare a temperaturii. Canicula cu care ne confruntăm ar putea conduce, pe termen lung, la o înlănțuire de efecte nedorite. Astfel, dezvoltarea plantelor și microorganismelor în exces poate avea ca rezultat scăderea oxigenului dizolvat din apă și ulterior „sufocarea” peștilor.

 

 

Care sunt sursele de poluare?

 

Sursele de poluare sunt diverse și greu identificabile.

Microplasticul este cea mai mare problemă, pentru că este cel mai greu de controlat. Acele bucăți minuscule de plastic care sunt ingerate de pești, de unde ajung mai departe în organismele noastre și pot avea  efecte devastatoare – de la blocarea și deteriorarea aparatului digestiv, la eliberarea substanțelor chimice toxice în organism și până la asimilarea acestor substanțe de către organe și țesuturi.

Alte surse de poluare sunt deversările resturilor rezultate din construcții sau de la curățarea de terenuri.

 

 

 

 

Note pentru editori:

Asociația MaiMultVerde implementează începând cu anul 2008 proiecte de protecția mediului în acord cu misiunea sa de a construi o cultură a responsabilității și voluntariatului pentru mediu în România. Unul dintre domeniile prioritare de acțiune îl constituie combaterea poluării cu plastic, asociația implementând în acest sens, de-a lungul anilor, o serie de proiecte și campanii educative sub sloganuri precum “Există viață după colectare” sau “Deșeurile nu sunt gunoaie”. În cadrul acțiunilor organizate de MaiMultVerde, voluntarii au colectat peste 360 tone de plastic din zone naturale precum păduri, albii de râu sau trasee turistice. Proiectele au vizat și autoritățile publice centrale și locale, prin activități specifice de advocacy menite să contribuie la îmbunătățirea politicilor publice în domeniu (www.maimultverde.ro).

 

 

Programul multianual Cu Apele Curate a fost lansat în 2019 ca un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile riverane. În primi doi ani s-au desfășurat numeroase activități și evenimente comunitare în 10 orașe dunărene, iar la începutul acestui an programul s-a extins și pe afluenți, cu scopul de a împiedica deversările de deșeuri în fluviu și ulterior în Marea Neagră.

De la lansare și până în prezent s-au coagulat 8 grupuri de inițiativă locală, cu 54 de membri și s-a format o comunitate de voluntari de peste 3 000 de persoane. Au fost colectate peste 150 de tone de deșeuri din apă și de pe maluri. Au fost amenajate 4 spații de agrement eco-friendly pe malul Dunării, au fost amplasate 3 structuri trash art de colectare a plasticului și au fost create 4 picturi murale. Au fost pilotate 3 soluții tehnologice (plasa Trash Catcher, bariera Flotation Boom, drone Waste Shark).

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh