Spitalul Municipal Turda si cel din Campia Turzii au primit trei, respectiv două echipamente anti-apnee în cadrul proiectului „Rotary takes care of children" (Rotary are grijă de copii). Aceste aparate reprezinta o donaţie făcută celor două spitale de Clubul "Rotary".
Echipamentele anti-apnee sunt formate dintr-o saltea cu senzori pe care sunt asezaţi nou-născuţii, prin intermediul cărora este monitorizată respiraţia acestora. În cazul în care bebeluşii nu respiră timp de 20 de secunde, senzorii respectivi emit un semnal de alarmă, iar personalul medical specializat poate interveni de urgenţă pentru salvarea vieţii acestora. Donaţia a fost făcută în cadrul unui proiect coordonat de Districtul Rotary 2241, Fundaţia Rotary Internaţional, cu sprijinul financiar al Rotary Club Oklahoma City (SUA), Rotary Club München – Englischer Garten (Germania), Rotary Club Kadikoy Istanbul (Turcia), Rotary Club Budapest (Ungaria), Rotary Club Pecs (Ungaria) , Rotary Club Cluj Napoca si Rotary Club Turda. Proiectul constă în furnizarea de echipamente de monitorizare a apneei (oprire temporară a respiraţiei - n.r.) la sugar pentru secţiile de pediatrie şi neonatologie din spitale din România şi Republica Moldova. Scopul proiectului este de a suplini lipsa de personal şi dotarea precară cu aparatură medicală. 420 de echipamente au fost achiziţionate din fondurile proiectului şi vor fi distribuite mai multor spitale din ţară.
Acest proiect vine în continuarea altor proiecte legate de domeniul sanitar cum ar fi renovarea integrală a unui salon sectia Interne din cadrul spitalului din Turda , investiţie realizată de Clubul Rotary în anul 2008, amenajarea unui spatiu de recreere in curtea sectiei de psihiatrie in 2009 si coincide cu demararea unui nou proiect in care se va amenaja un salon la standarde europene de functionare in cadrul sectiei ATI la spitalul din Turda.
Sistemele de alarmă anti-apnee monitorizează respiraţia nou-născuţilor şi alertează personalul medical în cazul apariţiei pauzelor respiratorii repetate. Monitorizarea se face prin conectarea sistemului de alarmă la patul nou-născutului.Apneea este o afecţiune a aparatului respirator caracterizată prin pauze respiratorii repetate, frecvente în timpul somnului. Durata perioadei de oprire a fluxului de aer este de 10 secunde. Sindromul de Apnee în Somn (SAS) prezintă diferite grade de gravitate: uşoară, moderată sau severă, în funcţie de durată şi frecvenţa episoadelor de apnee sau de bradipnee (scăderea ritmului respiraţiei). Numărul episoadelor apneice variază de la 5 la 50 pe oră de somn.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.