Lucrările de excavații de pe șantierul Drumului Expres A3 - Tureni au prilejuit descoperirea a două situri arheologice de o mare importanță pentru istoria comunei Tureni, precum și pentru istoria populațiilor locuitoare pe teritoriul dintre Carpați - Dunăre și Marea Neagră!
Arheologii care documentează noile situri informează că, în primul dintre acestea, s-au scos la lumină atât locuințe dar și un vârf de lance datat în secolul II înainte de Hristos, ceea ce atestă faptul că populațiile dacice locuiau în zona comunei Tureni, încă dinaintea cuceririi romane din anul 106 după Hristos.
În cel de-al doilea sit au fost descoperite locuințe romane, vase de provizii romane, gropi de provizii romane și oase de animale. Acest sit arheologic provine din perioada romană, cuprinsă între anii 106 - 271 D.C. (după Christos).
Arheologii și istoricii sunt deopotrivă de acord că noile descoperiri de la Tureni, sunt de o importanță fundamentală pentru identitatea românească din Transilvania și consființesc, dacă mai era nevoie, fără echivoc, continuitatea populațțiilor daco-romane în zona Transilvaniei.
Autoritățile locale din comuna Tureni le mulțumesc public arheologilor de la Muzeul de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca, pentru munca depusă la descoperirea acestor vestigii!
Prima atestare documentară a comunei Tureni provine din anul 1267, când este menționat numele comunei într-un contract de vânzare-cumpărare a unei livezi!
Noile descoperiri arheologice atestă că la Tureni au existat familii, ginte și comunități care au trăit cu mult înainte de secolul I după Christos.
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.