La Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda a avut loc în 28 iulie 2016, tradiționalul eveniment intitulat Ziua Soiei.
Spre deosebire de anul trecut, când precipitațiile abundente nu au permis participanților deplasarea în câmp, la ediția din acest an, principalul moment a fost tocmai vizitarea câmpului de ameliorare a soiei, amenajat de Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda, sub îndrumarea doctorului inginer Eugen Mureșan, șeful Laboratorului de ameliorare soia, dar și o platformă demonstrativă Donau Soja.
Acesta și-a început prezentarea „dând Cezarului ce e al Cezarului”, adică prezentându-și echipa de cercetători și tehnicieni, cu un soi de mândrie părintească, ceea ce spune multe despre modul de lucru și atmosfera colaborativă din laboratorul de ameliorare soia: dr. ing. Raluca Rezi, dr. Camelia Urdă, iar apoi cei pe care dr. ing. Mureșan i-a numit „artileria grea, oamenii de bază, oamenii care duc greul, atât în câmp, cât și la sămânță, în laborator”, tehnician principal Dan Roman, tehnician principal Felicia Roman, tehnician Elena Pop, tehnician Florica Anca și tehnician Andreea Roza.
Platforma demonstrativă propriu-zisă, realizată de cercetătorii de la SCDA Turda conține mai multe secțiuni, începând cu platforma pentru epoci de semănat, continuând cuplatforma pentru studiul comparativ a 33 de soiuri create la instituții și companii de prestigiu din Europa și nu numai, apoi fertilizanții, Naturevo, platforma legată de combaterea buruienilor, a firmelor BASF și ADAMA, iar ultimele două platforme vizează distanțe și densități la semănat. „Urmează apoi platforma ce cuprinde soiurile create la stațiunea din Turda, în număr de 16, urmând liniile de perspectivă, care în parte se află în rețeaua ISTIS, în testare, în fază mai avansată sau linii care așteaptă să fie promovată în respectiva rețea”, a prezentat dr. ing. Eugen Mureșan, platforma specialiștilor turdeni.
În fine, ultima platformă vizitată a fost cea cu câmpuri de alegere pentru câteva soiuri de soia, în vederea producerii de semințe a autorului, în anul următor, în toamna anului 2017.
La manifestarea științifică au participat peste 50 de personalităţi de prim rang în domeniu care au ţinut să fie prezente la acest eveniment organizat la Turda pe probleme de soia, această plantă minune care se pare că prinde deja şi la fermieri şi are un rol tot mai important în industria alimentară în creşterea animalelor. Cea care i-a primit pe toți a fost dr. ing. Felicia Mureșan, secretarul ştiinţific al Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda și unul dintre principalii organizatori ai evenimentului.
Despre Donau Soja, putem spune că este o asociaţie care s-a înfiinţat în Germania şi cuprinde ţările din Europa, la care şi a aderat și Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda, la rugămintea acestora.
După vizita în câmp, participanții la eveniment s-au deplasat la sala de conferințe a Hotelului Sun Garden, unde a fost organizată o fructuoasă sesiune de comunicări științifice, bineînțeles, pe teme legate de cultivarea soiei. S-au prezentat foarte multe informaţii privind, în afară de soiurile de soia, tehnologia care are un rol foarte important în cultivarea și dezvoltarea acestor soiuri, care sunt importante din punct de vedere genetic și din punct de vedere al producţiei ,dar fără tehnologie, ne spun specialiștii, nu se poate obţine producţia scontată. S-au schimbat foarte multe informaţii privind bolile şi dăunătorii culturilor de soia, cercetările la care s-a ajuns în prezent şi ce ar trebui făcut de acum încolo. Tot în cadrul întâlnirii de lucru de la Turda s-au conturat studiile care vor deveni obiective şi pentru amelioratori, la această cultură, şi tehnologic.
La final, după toate discuţiile purtate între specialiștii prezenți la întâlnirea de lucru găzduită de Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda s-au desprins nişte concluzii clare urmând a se întocmi o colaborare necesară între toţi aceşti participanţi pentru dezvoltarea acestei culturi dar şi pentru a se promova cât mai mult şi la fermierii români care aveau, oarecum, o teamă de această cultură până în prezent.
Aveți aici o galerie foto de la eveniment http://www.turdainfo.ro/ionel/?p=3877
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.