16
Dum, Iun
11 New Articles

Eveniment
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Thumbnail image

MONITORIZAREA ONG-URILOR DEZVALUIE GRAVE ILEGALITATI SI ABUZURI ASUPRA SITULUI PROTEJAT DIN MUNTII APUSENI

Alba-Iulia, 14 septembrie 2010 – La 6 luni de la inceperea monitorizarii intreprinse asupra zonei Comunei Ocolis, din Muntii Apuseni (Judetul Alba),

asociatiile CENTRUL INDEPENDENT PENTRU DEZVOLTAREA RESURSELOR DE MEDIU (CIDRM), ASOCIATIA NATIONALA A BIROURILOR DE CONSILIERE PENTRU CETATENI (ANBCC) si SALVATI DUNAREA SI DELTA semnaleaza grave abuzuri si ilegalitati care pun in pericol de distrugere zona protejata pentru patrimoniul sau natural Ocolis, propun autoritatilor si factorilor de decizie implicati o serie de actiuni concrete pentru o protectie efectiva a zonei dar anunta si o serie de actiuni in instanta pe care le vor deschide impotriva autoritatilor implicate in autorizarea unor activitati industriale cu impact devastator asupra zonei.

 

Localitatea Ocoliş, situată în reţeaua de arii protejate la nivel european NATURA 2000 (mai precis în aria de protecţie specială avifaunistică ROSPA 0087 Munţii Trascăului şi în situl de importanţă comunitară ROSCI0253 Trascău) găzduieşte specii importante de faună şi floră iar peisajul său intact şi arhitectura tradiţională a satului fac din zonă un areal important pentru turism. Dat fiind faptul că zona este de asemenea bogată în resurse naturale materiale de construcţii, mai multe companii miniere şi-au manifestat interesul de a exploata zona. Diferitele proiecte miniere propuse în zonă au atras opoziţia locuitorilor şi a mai multor ONG-uri pentru protecţia mediului dat fiind faptul că exploatările masive în carieră presupun defrişări, derocare cu explozibil, transport de mare capacitate, instalaţii de concasare, ceea ce ar duce la distrugerea muntelui şi a peisajului, la poluarea fonică şi cu pulberi a satului, precum şi la afectarea unor specii importante de faună şi floră din zonă (câteva specii rare de lilieci, bufniţa mare, ciocănitoarea neagră, câteva specii ameninţate de păsări răpitoare, sute de specii din flora spontană a Munţilor Apuseni).
In cadrul proiectului ‚AVEM NEVOIE SI DE IARBA', cele trei asociatii, alaturi de un grup de initiativa local din Ocolis, au identificat, documentat si sesizat autoritatilor o serie de probleme grave cu care zona se confrunta: agresiunea constanta si pericolul de distrugere cauzate de exploatarile neautorizate si necontrolate de materiale de constructii (exploatarea companiei SC Ancandra in cariera deschisa a materialelor de constructii), de lipsa planurilor de management sau urbanistice care sa asigure un nivel inalt si adecvat de protectie a mediului precum si de autorizarea de noi activitati miniere care ar duce la disparitia ireversibila a habitatului unor importante specii de flora si fauna (proiectul exploatarii miniere propus de compania SC Kemna pentru care Agentia pentru Protectia Mediului Alba a eliberat un acord de mediu in martie a.c). Un aspect ingrijorator scos in evidenta de monitorizarea asociatiilor este si acela ca populatia din zona are un acces restrans la informatiile privind activitatile miniere preconizate in zona sau care se desfasoara deja, informatii care sa le permita o participare efectiva si la timp in procesul de luare a deciziilor, dar si la informatiile si indrumarea care sa le permita dezvoltarea unor activitati economice in acord cu specificul zonei si statutul sau de protectie. In acest sens asociatiile au desfasurat sesiuni de informare a cetatenilor comunei privind oportunitatile de finantare nerambursabila pentru afaceri in turism si agricultura practicata in micile gospodarii.
Ca urmare a analizei problemelor identificate, asociatiile implicate au redactat un set de propuneri de masuri pe care le inainteaza autoritatilor si factorilor de decizie implicati, masuri care in viziunea asociatiilor ar duce la imbunatatirea respectarii legislatiei de mediu si a urbanismului, la cresterea nivelului de informare si participare a cetatenilor precum si la imbunatatirea situatiei economice a zonei. Propunerile sunt adresate: APM Alba, Structurii de management a sitului NATURA 2000 ROSCI0253Trascau reprezentata de Clubul de Ecologie si Turism Montan AlbaMont Alba-Iulia, Ministerului Culturii si Patrimoniului National, Directiei Judeteane pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National, Muzeului National al Unirii Alba-Iulia si nu in ultimul rand autoritatilor administratiei publice locale.

Asociatia CIDRM anunta, totodata, ca va actiona in instanta APM Alba pentru anularea acordului de mediu emis de aceasta pe seama SC Kemna pentru proiectul de exploatare a materialelor de constructii in cariera deschisa in situl Jidovina. Numai cateva dintre ilegalitatile care au stat la baza emiterii acordului de mediu amintit sunt: lipsa unei evaluari strategice de mediu (SEA) dar si a unei evaluari adecvate a efectelor potentiale ale carierei propuse asupra ariilor naturale protejate de interes comunitar din care zona face parte; in lipsa avizului structurii de administrare a sitului NATURA 2000 precum si lipsa rezultatelor cercetarii arheologice care se desfasoara in zona si a avizului autoritatii competente pentru protejarea patrimoniului cultural.
„Suntem extrem de ingrijorati de incalcarile legislatiei de mediu pe care le-am documentat aici ca si de lipsa unei reactii ferme din partea structurii de management a sitului. Daca o parte din problemele cu care zona se confrunta suntem siguri ca vor primi o rezolvare pe calea actiunilor in instanta pe care le preconizam, altele se vor ameliora in timp, printr-un proces continuu si de durata de dialog si interactiune cu acea parte activa a comunitatii locale ce crede ca o schimbare pozitiva este posibila", a declarat Stefania Simion, Director Executiv al CIDRM.

Cu acest prilej, ANBCC lanseaza brosura proiectului „AVEM NEVOIE SI DE IARBA!", publicatie care cuprinde cele mai acute probleme de mediu din comunitatile rurale românesti sesizate de catre organizatiile implicate in concursul cu acelasi nume.

Mai multe informatii puteti obtine de la: Stefania Simion la tel 0741 588 270 si E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh