16
Ma, Iul
2 New Articles

Eveniment
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Thumbnail image

O ciupercă uriaşă a fost găsită de un turdean în zona fostelor sere de la Câmpia Turzii. Atenţia i-a fost atrasă lui Ovidiu Bara pe când trecea cu un coleg prin zonă, de o formă ciudată, albă, de mari dimensiuni. Nu mică i-a fost mirarea cand, apropiindu-se, a văzut că este vorba de o ciupercă uriaşă.

 

A luat-o pentru a arăta colegilor ciudăţenia, dar şi pentru ca, în final, să o gătească acasă fiind convins că ciuperca este comestibilă.

Specialiştii spun că Langermannia gigantea sau popular băşica porcului, ajunge până la 80 de centimetri diametru de formă globuloasă şi poate atinge dimensiuni gigantice şi o greutate de până la 20 de kilograme. Creşterea are loc în timp foarte scurt, câteodată chiar într-o singură noapte.

Este o specie rară care creşte de obicei în grupuri, pe terenuri ierboase necultivate, dar şi în grădini, cu condiţia ca acestea să nu fie umede, cel mai frecvent la altitudini joase. Specia este considerată bună de consum numai dacă este tânără şi cu gleba complet albă.

Thumbnail imageCel care a găsit ciuperca uriaşă a luat de acolo alte două ciuperci mai mici. Ovidiu Bara plănuieşte să le consume alături de familie şi prieteni, dar probabil se pot sătura şi vecinii. Cei mai curajoşi, pentru că se ştie că nu e de joacă cu ciupercile.

În zona Turda s-au găsit de-a lungul ultimilor ani mai multe astfel de ciuperci gigantice.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh