03
Sam, Iun
19 New Articles

Eveniment
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Thumbnail imageZiua Națională a României a fost sărbătorită la Turda într-o atmosferă de toamnă târzie, sub picăturile de o subtilitate eterică și un început de ceață care au creat cadrul perfect pentru istorice aduceri aminte dintr-un trecut glorios al poporului român. Amintirile unui viitor făurit cu sânge, prin noroaie, foamete și lipsuri, în urmă cu 94 de ani, la 1 Decembrie 1918, o zi încrustată adânc în sufletul oricărui român adevărat, obligat până la acea dată să fie ba iobag, ba extrem de sărac, aflat în slujba unor bogați care nici măcar nu erau din neamul lor.

Această zi trebuie sărbătorită an de an, în debutul lunii decembrie, alături de familie, prieteni, comunitate. Românii trebuie să învețe, și o fac de la an la an, că trebuie să fie mândri de istoria lor, de apartenența la acest popor, la acest pământ românesc câștigat și apărat cu sacrificii umane de ascendenții noștri, cum i-a Thumbnail imagenumit generalul ( r ) Sever Andrei Mureșian, unul din pilonii emblematici în jurul căruia se organizează în fiecare an manifestările patriotice de la Turda.

De altfel, ilustrul veteran de război, de care noi, turdenii, suntem mândri că trăim în același timp cu un viteaz ca el, este un bărbat nonagenar care a trecut prin toate încercările vieții, prin războaie și temnițe comuniste, fără să-și plece fruntea în fața altora decât în fața Dumnezeului și regelui țării sale. În semn de prețuire pentru personalitatea sa, Ministerul Apărării Naționale a emis un ordin prin care avocatul Sever Andrei Mureșian a fost ridicat în grad, de la general de brigadă la general-maior, astfel că, de acum este îndreptățit să poarte două stele aurite pe epoleții uniformei sale militare.

Tocmai azi, cu ocazia Zilei Naționale a României, primarul Tudor Ștefănie i-a înmânat generalului-maior Sever Andrei Mureșian diploma și placheta omagială de Cetățean de Onoare al municipiului Turda, într-un cadru festiv organizat în sala mare a Consiliului local Turda.
Ca de obicei, generalul a ținut un discurs sincer și emoționant, fără să uite să mulțumească familiei sale care i-a fost alături în încercările vieții dar și celor care au decis ca dânsul să primească acest onorabil titlu. Ba chiar a și recitat din memorie versuri pe care mama domniei sale l-a învățat tocmai când avea frageda vârstă de 4 ani, prevestindu-i parcă activitatea militară a celui ce avea să devină în timpul războiului ofițer de cavalerie, versuri dintr-un vechi cântec oștășesc de Vasile Alecsandri:

Thumbnail image”Român verde ca stejarul,
Râd de duşmani şi de moarte!
Să-mi trăiască armăsarul
Şi prin glonţi să mă tot poarte!”

La mulți ani celui care merită cu prisosință să fie omagiat și respectat drept Cetățean de Onoare al municipiului Turda. Nici că ar fi fost o alegere mai potrivită pe care Consiliul local și primarul municipiului Turda o puteau face. Să ne trăiești sănătos, domnule general! O spun cu cel mai adânc respect, în numele tuturor turdenilor și celor care v-au cunoscut.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh