28
Joi, Noi
1 New Articles

Eveniment
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Centrul Rațiu pentru Democrație, împreună cu Rațiu Family Charitable Foundation și Woodrow Wilson International Center for Scholars, Washington DC, anunță cu bucurie laureatul Premiului Ion Rațiu pentru Democrație, 2016, Dr. Manuel Cuesta Morua, cercetător marcant și activist politic din Cuba.

Dr. Morua va susține prelegerea în cadrul simpozionului anual Rațiu pentru Democrație la Woodrow Wilson Center în data de 5 decembrie 2016. Acesta a fost ales de Consiliul director al Premiului ce include laureații anteriori, între aceștia binecunoscutul dizident și intelectual polonez Adam Michnik.

Istoric al Asiei contemporane, Dr. Manuel Cuesta Morua a contribuit extensiv la reformele democratice din Cuba. În ultimele doua decenii Cuesta Morua a avut un rol important în mai multe organizații pentru drepturile omului, între acestea Human Rights and National Reconciliation Commission. Împreună cu alți dizidenți a fondat în 1998 Reflection Table of the Moderate Opposition și în 2002 Arco Progresista. A fost arestat de mai multe ori pentru apărarea drepturilor omului și pentru organizarea de întâlniri ale opoziției în Havana. A organizat peste 300 de mese rotunde pentru a propune o nouă constituție, democratică. În martie 2016 a făcut parte din grupul de dizidenți care l-au întâlnit pe Președintele Obama la Ambasada Statelor Unite din Havana. În prezent coordonează împreună cu alți activiști proeminenți Plataforma Ciudadana #Otro18, care militează pentru reforme electorale în Cuba. Aceasta este parte a Unity Roundtable for Democratic Action, o coaliție de organizații și personalități din Cuba și străinătate.

Premiul Ion Rațiu pentru Democrație aduce vizibilitate și recunoaștere internațională ideilor și realizărilor activiștilor pentru democrație din întreaga lume. Premiul a fost lansat în 2005 la Georgetown University, Washington, instituție ce găzduiește Catedra de Studii Românești Ion Rațiu. Găzduit începând cu 2006 de Woodrow Wilson Center, premiul susţine şi răsplăteşte eforturile celor care luptă pentru impunerea principiilor şi valorilor democratice în regiuni unde acestea sunt emergente sau ameninţate.

Premiul reprezintă ataşamentul profund pentru democraţie al lui Ion Raţiu, prin contribuţiile sale ca politician român şi prin interesul manifestat în direcția schimbărilor democratice din întreaga lume. Premiul este oferit anual și - replicând experiența care i-a schimbat viața lui Ion Raţiu în anii ‘80 - constă într-o bursă de o lună la Woodrow Wilson Center, ce oferă laureatului resursele instituționale de a se întâlni cu reprezentanți ai mediilor academice, politice și neguvernamentale din Washington.

Laureații anteriori sunt: Jamil Hasanli (Azerbaijan, 2015); Mustafa Nayyem (Ucraina, 2014), Angela Kocze (Ungaria, 2013), Aung San Suu Kyi (Myanmar, 2012), Nabeel Rajab (Bahrain, 2011), Oleg Kozlovsky (Rusia, 2010), Adam Michnik (Polonia, 2009), Eleonora Cercavschi (Republica Moldova, 2008), Anatoli Mikhailov (Belarus, 2007), Saad Ibrahim (Egipt, 2006) și Sergio Aguayo (Mexic, 2005).

Premiul este susținut de Rațiu Family Charitable Foundation (Londra), fondată în 1979 de Ion și Elisabeth Rațiu, și de Centrul Rațiu pentru Democrație (Turda).

Rațiu Family Charitable Foundation promovează și sprijină proiecte care contribuie la evoluţia învăţământului superior şi a cercetării culturale şi istorice a României, precum și stimulează și susține societatea civilă în înțelegerea și aplicarea principiilor democratice în lume.

Centrul Rațiu pentru Democrație promovează democrația ca mod de viață, susținând valori şi comportamente asociate participării publice, dezvoltării tinerilor și aplicării practice a unei viziuni multiculturale.

Woodrow Wilson Center - fondat de Congres în Washington DC-  reprezintă expresia omagiului național adus memoriei președintelui Woodrow Wilson. Instituție cheie, Woodrow Wilson Center este un forum nonpartizan de analiză a problematicii internaționale, finanțat din fonduri publice și private,  ce susține dialogul deschis și informat, precum și cercetarea independentă.

 

 

Mihaela Bidilică | PR

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh