20
Sam, Apr
20 New Articles

Eveniment
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Momentul de aur al fotbalului turdean este, de 55 de ani încoace, cel în care o echipă de bravi fotbaliști de divizia secundă au înfrânt aerele și talentul unei echipe celebre, de primă divizie. O echipă care mai trăiește printr-un singur supraviețuitor care trăiește încă în România, profesorul Ioan Onacă.

Acest vârf al palmaresului fotbalului turdean a fost marcat în Sala Mare a Primăriei Turda, în prezența câtorva zeci de fani, soții sau rude ale fotbaliștilor care au scris istorie. Nu puțini au fost cei care au participat în semn de
 respect pentru profesorul Ioan Onacă, foști elevi, printre care se numără și subsemnatul, ori pur și simplu fani a echipei care se hrănesc cu nostalgice amintiri de pe stadioanele pe care încă nu se înjura ale Republicii Populare Române.

La intrare, fiecare a primit o broșură despre eveniment, o carte poștală omagială cu fotografii ale fotbaliștilor, în alb și negru, din acea epocă, un pix sau un breloc.

 

Remeber

„Astăzi ne întoarcem în timp, ne întoarcem în anul 1961, când finala Cupei României la fotbal punea în față două echipe: Rapid București și Arieșul Turda. Între cele două echipe erau, aparent, diferențe majore și toată lumea știa în care parte înclină balanța. Arieșul Turda, club fondat în 1907, avea doar experiența diviziei C, sezonul 1960-1961 fiind primul în divizia secundă. Nimeni nu s-ar fi gândit că băieții care lucrau întâi la Fabrica de Sticlă și apoi mergeau la antrenamente ar fi fost capabili să înregistreze o asemenea performanță: să câștige Cupa României, un adevărat succes, cea mai importantă realizare a echipei turdene”, a spus primarul Cristian Matei, care i-a amintit pe toți componenți echipei conduse din teren de căpitanul Doinisie Ursu și de pe margine de antrenorul echipei, Ştefan Wetzer: Eugen Pantea, Eugen Luparu, Ioachim Zăhan, Vasile Suciu, Ioan Onacă, Alexandru Vădan, Vasile Mărginean, Vasile Pârvu, Dionisie Ursu, Ghe Băluțiu, Liviu Husar, și rezervele Arghișan, Dobrată, Pexa, Balaș și Dibernardo.

 

Respect

Primarul turdean a cerut celor prezenți să țină un moment de reculegere în memoria fotbaliștilor și oficialilor echipei Arieșul Turda care nu mai sunt printre noi, după care a ținut să-l omagieze cum se cuvine pe profesorul Ioan Onacă, cetățean de onoare al municipiului Turda.

„Vreau în mod special să-l felicit pe singurul jucător care a rămas în viață și trăiește alături de noi, care este astăzi alături de noi, domnul profesor Ioan Onacă. Este un moment emoționant, eu îl simt… Domnului Ioan Onacă, Primăria municipiului Turda îi va acorda în această seară, prin mine, titlul de „Cetățean de Onoare” în semn de recunoaștere și apreciere a activității susținute la catedră, ca fundament a în educarea și formarea generațiilor de tineri turdeni, și câștigător al Cupei României, în 12 noiembrie 1961”, l-a omagiat primarul pe respectatul profesor-fotbalist, înmânându-i o plachetă care să-i ateste titlul, un tricou inscripționat cu numele Onacă și nr. 80, semnificând vârsta împlinită de cel premiat în luna august a acestui an, dar și un fanion cu însemnele echipei Arieșul Turda și un fular.

Vizibil emoționat, profesorul Ioan Onacă a mulțumit celor prezenți pentru aplauzele prelungi, iar primarul Matei a precizat că mai exist un supraviețuitor a echipei din 1961, Paxa, cerând asistenței să-l aplaude, de la sute de kilometri distanță, acesta trăind în Germania.

 

Modestie până la capăt

Cu modestia care îl caracterizează, profesorul Onacă a preferat să omagieze, la rândul său, pe foștii săi colegi, vorbind mai mult și elogios despre aceștia și mai puțin despre sine: „Este un moment destul de emoționant pentru mine, după 55 de ani, să primesc această distincție, să primim această distincție, pentru că eu consider că distincția o merită toți colegii mei de echipă, și nu numai ei, ci toți fotbaliștii din Turda, și m-aș gândi, în primul rând la cei care au apărat nu doar culorile orașului, ci culorile țării. Mă gândesc în primul rând la Anca Dan, la Vasile Suciu, Anton Doboș și alții. Dar, în același timp, consider că această distincție este și pentru ceilalți fotbaliști, o parte fiind aici în sală, pentru că după noi au mai fost două generații care au eliminat din Cupa României formații ca Sportul Studențesc și  Steaua, din Divizia A”, a apreciat, cu generozitate, Ioan Onacă.

Audiența a putut savura apoi câteva relatări despre modul în care se făcea sport în acele vremuri, chiar din gura singurului martor ocular, din sânul echipei, care a trăit suficient ca să le poată relata. Ascultându-l, mulți dintre cei prezenți, conștientizând importanța câștigării Cupei României de către Arieșul Turda (o echipă de divizie secundă care a reușit, în doar două minute, să întoarcă scorul de pe tabela de marcaj, refuzându-le mult mai titraților de la Rapid București, cu Ozon în teren, câștigarea acelei ediții a Cupei României) s-a întrebat, firesc, de ce a fost necesară așteptarea trecerii a peste o jumătate de secol pentru ca acești minunați sportivi, să fie omagiați așa cum s-a făcut acum?

Invitat de primarul Matei alături de el și profesorul Onacă, profesorul Valentin Vișinescu a relatat și el amintiri de demult legate de sportul rege. Dintre cei prezenți, doi oameni au ținut să vorbească, o fostă elevă a profesorului Onacă și un turdean care nu mai trăiește aici, dar care a venit pentru evenimentul relatat, tocmai pentru a-i transmite gândurile bune lui Onacă și altor oameni implicați în fenomen.

 

Speranță

În sală au fost prezenți actualii antrenori ai echipelor de la Arieșul Turda, seniori, juniori, copii, cu cei care activează în cadrul acestui club, copii și tineri care au avut ce învăța din vorbele celui mai bun exemplu viu pentru ei, profesorul Ioan Onacă.

Gicu Tothăzan, directorul executiv al clubului actual de fotbal, a dat asigurări că împreună cu ceilalți care s-au implicat va încerca să readucă oamenii la stadion și să facă să se vorbească la superlativ despre fotbalul turdean.

Seara s-a încheiat cu o sesiune de autografe oferite de respectabilul profesor Ioan Onacă și cu fotografii care să rămână ca mărturie a evenimentului simplu, dar extrem de important pentru memoria fotbalului arieșan.

 

 

Întreaga filmare a evenimentului o puteți urmări aici: http://turdainfo.ro/index.php/video/9742-aniversarea-a-55-de-ani-de-la-castigarea-cupei-romaniei-la-fotbal-de-catre-sticla-turda, iar o galerie foto poate fi vizionată la adresa: http://turdainfo.ro/index.php/galerii-foto/167-photos/9749-fc-ariesul-44-de-fotografii-la-55-de-ani 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh