29
Vi, Sep
21 New Articles

Campia Turzii
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Biserica_de_lemn_din_Calarasi_ClujActuala administrație locală din Câmpia Turzii pune un pregnant accent pe redescoperirea identității locale. Dacă până în urmă cu câțiva ani, combinatul metalurgic care duduia le era de ajuns celor din oraș pentru a se identifica, de fapt, cu cea mai mare unitate industrială din întreg județul Cluj, ”punerea pe butuci” a acestuia i-a făcut pe localnici să se întoarcă, din nou, cu mai multă răbdare și mai mare interes asupra istoriei și culturii locale. Și slavă Domnului, au ce descoperi, pentru că asemenea oricărui ținut transilvan, orașul transformat dintr-un sătuc unde s-a ridicat o fabrică de sârmă are povestea sa.

În urmă cu câteva luni relatam despre decizia primarului Hanga și a administratorului public Petre Pop de a restaura, cu sprijinul aleșilor locali, prima școală românească din oraș. Iată că a sosit vremea să dezvăluim un nou proiect al acestei echipe, acela de a readuce la Câmpia Turzii și de a restaura, o veche biserică românească din lemn, care a existat în Ghiriș-Arieș și care a fost strămutată în satul Călărași, în urmă cu aproape trei secole.

Primarul Hanga ne-a declarat, în exclusivitate, despre acest subiect: ”Avem în plan, în proiecţie, să aducem la Câmpia Turzii Biserica de lemn care a fost ridicată, din documentele ce le avem, pe la 1740 pe locul pe care se afla Biserica Ortodoxă pe drumul către Viişoara, intersecţia către Viişoara. Acea biserică de lemn fusese anterior construcţiei de cărămidă de acolo. La momentul când s-a pus problema ridicării acestei biserici, ea a fost demontată şi dusă la Călăraşi, acolo este o ruină, dar am îndeplinit demersurile la forurile ecleziastice să ne permită aducerea acelei biserici şi vrem să o restauram şi să o refacem. Ca monument istoric este cea mai veche biserică românească existentă care a fost ridicată în Câmpia Turzii”, ne-a relatat primarul Hanga.

Extrem de preocupat de istoria și cultura locală din Câmpia Turzii, administratorul public Petre Pop, care este și deținătorul unui tezaur de documente, fotografii și obiecte vechi din localitate, ne-a declarat despre acest proiect: ”La Călărași există ruina acestei biserici pe care noi vrem să o readucem acasă. O vom restaura folosind bârnele și grinzile afumate de vreme care s-au păstrat, turla și ce vom mai avea la dispoziție. Am luat legătura experți și am făcut demersurile pentru a o include în patrimoniul cultural și spiritual al Câmpia Turzii. Am intrat în posesia unor documente extrem de vechi și de valoroase, scrise de mâna preotului român care a slujit în biserică, pe când ea era la Ghiriș. Acesta, un om inteligent și prevăzător, a întocmit mai multe schițe astfel că avem un plan, inclusiv cu dimensiunile bisericuței de lemn. În plus, eruditul păstor de suflete a notat inclusiv ce icoane existau pe pereții locașului de cult, astfel că toate aceste documente ne vor ajuta foarte mult să ”reînviem” biserica de lemn, după aproape trei secole, deși conform relatărilor unor bătrâni, ea ar fi chiar mai veche”, ne-a spus administratorul public Petre Pop.

Primarul Radu Ioan Hanga ne-a dezvăluit și locația unde acest locaș va fi amplasat, una cum nu se poate mai potrivită pentru planurile de viitor ale administrației locale, în ceea ce privește amenajarea municipiului și obiectivele acestuia care ar putea deveni într-un timp destul de scurt, atracții turistice. ”Ideea noastră este să o amplasăm în spaţiul verde de lângă pista asfaltă de jos din parc. Este o idee la momentul acesta, dar ne mai gândim, vedem, probabil acolo va fi, pentru că este  în zona aceea cu pădurea”, ne-a dezvăluit primarul Câmpiei Turzii.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh