24
Ma, Noi
61 New Articles

banner electoral PNL

 

Cultură
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Thumbnail imagePrima expoziție de artă plastică din 2013 găzduită de Galeria municipală Turda a fost, așa cum s-a mai relatat de către noi, una colectivă, care a reunit  membri ai Uniuni Artiştilor Plastici Profesionişti din România, filiala Turda, expoziție intitulată ”Roșu 13”. Pentru a nu trece prea ușor peste o expoziție importantă și pentru că, adeseori, demersul artistic este mai greu accesibil publicului larg, în lipsa unor pliante sau alte surse care să ne ofere informațiile necesare atât despre pictori cât și despre lucrările expuse, am apelat la profesorul de educație plastică Alin Bîlcu. Pictorul turdean, și el prezent în expoziție cu două lucrări, a acceptat cu amabilitate invitația noastră și, timp de aproape o oră, ne-a vorbit, pe îndelete despre lucrările colegilor săi.

”Este o expoziţie colectivă care s-a dovedit a fi o manifestare de un înalt calibru artistic”, ne spune Alin Bîlcu, ”așa că este o idee bună să încercăm s-o descifrăm pentru public şi să arătăm fiecare gest artistic, să punem în lumină demersul plastic făcut de fiecare autor care expune”. Acestea fiind spuse, dăm cuvântul maestrului Bîlcu: Thumbnail imagePrima lucrare este a lui Gheorghe Roşa, un pictor foarte sensibil, foarte cald, cum denotă şi gamele calde pe care le abordează. Este un deosebit de bun profesor de artă plastică la Școala ”Ioan Opriș” și Şcoala „Avram Iancu”, un cadru didactic foarte deosebit, cald în relaţiile cu elevii.

Compoziţiile sale sunt realizate într-un registru plastic abstract, porneşte de la nişte forme naturale pe care le recompune, trecându-le prin filtrul personalităţii sale originale, obţinând compoziţii plastice extrem de ingenioase şi exotice în peisajul artistic turdean. (FOTO 1)

 

 

Thumbnail imageAjungem la o lucrare deosebită a profesorului Alexandru Picovici, şi el profesor de artă plastică la Colegiul Naţional „Mihai Viteazu”. Un profesor şi un artist plastic cu o personalitate puternică, pozitivă, deschisă spre zona de creativitate maximă, lucru care este clar prezentat în producţile sale artistice. Lucrarea de faţă se încadrează într-un gestualism abstract deosebit de bine instrumentat plastic, folosind culori acrilice pe suportul pânză, o dimensiune mai mare decât celelalte lucrări.  De fapt el este un artist căruia îi plac suprafeţele mari în dorinţa de a exprima monumentalitatea şi relaţia dintre formele geometrice pe care legăseşte şi pe care le pune într-un dialog muzical plastic deosebit. Chiar i-am apreciat această lucrare, este una din realizările sale de mare anvergură. (FOTO 2)

 

Thumbnail imageAjungem la o creaţie inedită a unui alt cadru didactic, de la Clubul Copiilor, Adrian Ţop. O altă personalitate polivalentă, în sensul că lucrează sculptură, ceramică, face icoane pe sticlă, icoane pe lemn. Pictează folosind tehnici moderne, combină diferite materiale şi suprafeţe, obţinând – cum  este lucrarea de faţă – o  compoziţie mai ieşită din comun în care, cromatic vorbind, contrastele sunt duse la o anumită extremă, la o tonalitate înaltă, dar având plasticitate şi multă muzicalitate. (FOTO 3)

 

Thumbnail imageMarele maestru Valer Suciu ne prezintă o lucrare mai sobră, abordată într-un sens mai clasic într-o factură post impresionistă. El este fermentul artistic turdean, majoritatea artiştilor care expun astăzi îşi datorează cariera dânsului.

El a fost poate primul artist care a pus bazele unei mişcări artistice prin cursurile ţinute la Casa de Cultură încă din anii ‘70. Foarte mulţi artişti s-au lansat din atelierul lui Valer Suciu. Aici are o natură moartă cu garoafe bine instrumentată, foarte suculentă, merge pe relaţia cald-rece, obţinând nişte muzicalităţi elegante. (FOTO 4)

 

 

Thumbnail image

 

Mai avem trei lucrări realizate într-o manieră personală de Lucian Ţintariu, un coleg care se manifestă ca profesor de desen la Liceul de Artă „Romulus Ladea” din Cluj-Napoca. Este un coleg foarte expansiv, deschis în plan expoziţional şi plan artistic, ale cărui lucrări sunt foarte interesante, el pendulează între abstract şi realist. (FOTO 5)

 

Eu am expus o lucrare, deşi lucrarea mea nu se aliniază temei impuse, şi anume roşu. Am expus o lucrare în care fundalul bate spre Thumbnail imageroşu, o natură statică cu gălbenele, o lucrare în care am încercat să surprind sufletul şi mişcarea florilor şi mai puţin botanica buchetului. (FOTO 6)

 

Mariana Codorean-Picovici, un artist plastic şi cadru didactic la Şcoala „Teodor Murăşanu”, expune o lucrare foarte complexă, o lucrare foarte mult căutată, compoziţia a fost realizată într-un mod inedit, a mers într-o tehnică mixtă, culori de ulei şi colaj. Hârtia prezentă în această suprafaţă plastică nu face decât să completeze în mod fericit şi armonic gesturile plastice realizate prin intermediul pensulei. Este o compoziţie care are un mesaj, Thumbnail imageale cărui origini se găsesc în antichitate, dar mesajul este universal. Este un contrast cald-rece interesant, lucrarea are şi transparenţă şi zone opace este o lucrare interesantă. (FOTO 7)

 

Thumbnail imageMihaela Gligor, tot profesor de educaţie plastică, expune două compoziţii abstracte, foarte interesante cromatic, în care roşul dă tonul. Sunt foarte armonioase, lucrări care sunt vii, lucrări care ai senzaţia că au o viaţă continuă, care se schimbă în fiecare zi, lucrări care azi le vezi într-un fel şi mâine în alt fel. (FOTO 8)

 

Thumbnail imageDumitru Popa, profesor la Clubul Copiilor din Câmpia Turzii, expune şi el o lucrare într-un alt registru, puţin mai geometric. Este un alt gen de a vedea lucrurile, este un gen de stilizare decorativă. Lucrarea poate fi ”citită” în mai multe feluri, fiecare privitor poate să descopere alte mesaje, să vadă lucrarea prin filtrul personal. (FOTO 9)

 

Thumbnail imageAvem două sculpturi realizate de Mircea Grigorescu, profesor de sculptură în ceramică la Clubul Copiilor din Câmpia Turzii, un coleg mai liniştit dar autor profund al unor sculpturi, lucrează în lemn, piatră, ceramică şi argilă. El apelează la simboluri universale, încearcă să se întoarcă spre profunzimea lucrurilor. (FOTO 10)

Thumbnail image

Mai avem o altă natură statică cu flori pe care eu am realizat-o încercând să prezint frumuseţea şi plasticitatea margaretelor, am încercat să surprind vibraţia, plasticitatea, frumuseţea şi efemeritatea florilor. (FOTO 11)

 

Dumitru Popa expune două compoziţii geometrice, una este abstracta, alta merge spre un figuratism-simbolist. Dacă în prima putem să descifrăm o structură internă al unui posibil element natural, în cea

 

Thumbnail image

de-a doua avem o trimitere spre lumea măştilorafricane, sugerând un ritual vechi pe un fond roşu-violaceu care dă multă gravitate. (FOTO 12)

 

Mai avem o lucrare mare realizată de Valer Suciu, care a fost profesor la Şcoala „Teodor Murăşanu”, tema predilectă a lui sunt naturile statice cu flori. Aici Thumbnail imageavem o natură statică în care florile roşii sau vişinii sunt puse într-o relaţie interesantă de contrast pe un fond verzui, lucrarea primeşte o înaltă muzicalitate. Este o lucrare spontană, ar putea să pară neterminată, dar asta a fost intenţia artistului. (FOTO 13)

 

 

 

 

 

Thumbnail imageGheorghe Roşa expune o lucrare de o mare profunzime, lucrare legată de cealaltă prezentată mai devreme, sunt lucrări din aceeaşi familie plastică, în care roşul stins dă o plasticitate extraordinară. (FOTO 14)

 

 

 

Thumbnail imageSculptorul Mircea Viorel prezintă şi o lucrare de pictură, o natură statică cu diverse structuri artificiale şi naturale. Dânsul merge spre abstract în sculptură dar în pictură caută relaţiile existente între forme realiste. (FOTO 15)

 

 

Thumbnail imageA treia lucrare a lui Valer Suciu, o natură moartă cu maci, în care roşul este culoarea principală, aproape că domină celelalte efecte cromatice. Văd aceşti maci interpretând o muzică proprie, sunt dispuşi ca într-o orchestră simfonică. (FOTO 16)

 

 

 

 

 

Thumbnail imageAdrian Ţop are un peisaj a cărui origine se află într-o imagine reală. Adrian, după ce vede peisajul, în atelier încearcă recompunerea imaginii reale. (FOTO 17)

 

 

 

 

Thumbnail imageO altă lucrare de-a lui ne propune dintr-o dată o lucrare abstractă, poate cea mai curajoasă ca mod extrem de a propune publicului diverse relaţii cromatice. (FOTO 18)  

 

 

 

 

Thumbnail imageO altă lucrare în care simbolurile sunt omniprezente, găsim un contrast cromatic complementar roşu-verde dus la extrem. O lucrare de o dinamică extremă, ai un şoc vizual când o priveşti. (FOTO 19)

 

O altă lucrare a lui Alexandru Picovici ne prezintă un contrast închis-deschis, dă multă poezie. Este o compoziţie abstractă care aduce un plus de valoare acestei expoziţii organizată la început de an pentru publicul Thumbnail imageturdean şi sperăm să aibă un ecou pozitiv. Cu această ocazie îi invităm pe toţi iubitorii de artă să o viziteze, mai ales că va rămâne deschisă doar până în ultima zi a acestei luni. (FOTO 20)

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh