27
Sam, Apr
1 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

În data de 12 decembrie 2020 se împlinesc 150 de ani de la trecerea la cele veșnice a lui Basiliu Rațiu, Protoparintele Familiei Rațiu de Noșlac din Turda.COMEMORARE

În ziua de duminică, 13 decembrie 2020, după Sfânta Liturghie, vor avea loc slujbe de pomenire in Catedrala "Sfânta Treime din Blaj, în Biserica Familiei Rațiu "Adormirea Maicii Domnului" din Turda și în Biserica "Maria, Regină a Păcii și a Sfântului Rozariu" din Turda, cu participarea benevolă a credincioșilor prezenți si respectarea măsurilor pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Alte activități de comemorare care presupun interacțiunea „față în față”, nu vor mai avea loc.

 

 

O n o r a ţ i  i n v i t a ţ i  !

În urmă cu 237 de ani pe data de 25 Decembrie 1783 s-a născut la Turda, VASILE, primul din cei 8 copii ai lui Gligor şi Maria RAŢIU de Nagylak – Noşlac.

Vasile a fost dăruit de la natură cu inteligenţă şi robusteţe fizică deosebită. De copil s-a dedicat studiului şi credinţei. A studiat la Turda, Aiud, Cluj şi Blaj, apoi a continuat studiile teologice la Universitatea din Viena unde în anul 1810 a fost hirotonit preot greco-catolic celib în biserica Sfânta Barbara cu numele BASILIU, iar în anul 1811 a obţinut titlul de doctor în teologie şi filosofie. Apoi a fost: profesor la Blaj; preot paroh la Ocna – Mureş; protopop greco – catolic de Turda. Ȋn perioadele: 1827 – 1832, 1834 – 1839 şi 1842 – 1845 a fost Rectorul Seminarului Diecesan din Blaj, unul din cei mai longevivi rectori ai acestei instituţii. 

A fost cel de – al 12 – lea canonic din seria capitularilor şi apoi prepozit capitular mitropolitan de Alba Iulia şi Făgăraş până la sfârşitul vieţii.

Patriot paşoptist, foarte respectat, adevărat Nestor al preoţilor români din Transilvania, a participat activ la toate evenimentele importante ale poporului român pentru emanciparea naţională, politică şi culturală de la jumătatea veacului al XIX-lea. 

A fost membru fondator al Asociaţiunii ASTRA, 1861 şi semnatar al Pronunciamentului de la Blaj, 1868.

A ctitorit împreună cu membrii familiei sale Biserica Familiei Raţiu din Turda Veche, sfinţită în anul 1839. În anul 1867 a fondat Eforia Familei Raţiu din Turda, al cărei scop principal era acordarea de burse şi stipendii copiilor români pentru a studia la şcolile din Transilvania şi din străinătate. Eforia a fost precursoarea Fundaţiei Familiei Raţiu înfiinţată în anul 1979 la Londra de Ion și Elisabeth Rațiu.

Pater Patrum Familiae BASILIU RAŢIU de Nagylak – Noşlac a trecut la cele veşnice pe 12 Decembrie 1870 şi se odihneşte alături de alte mari personalităţi ale neamului nostru în cimitirul

Bisericuţei Grecilor din Blaj.

Dragii noștri, Eu, urmaş al Familiei Raţiu de Noșlac din Turda, vă invit cu respect să participați cu suflet curat și gȃnd pios, ȋn data de 13 Decembrie 2020, la comemorarea la Turda și la Blaj, a 150 de ani de la trecerea la cele veșnice a protopărintelui nostru, binemeritat de biserică şi naţiune.

Cu aleasă consideraţiune,

IOAN GHEORGHE RAŢIU

 

 

PROGRAM

 

Turda și Blaj, 13 Decembrie 2020

 

10:00 – 11:30 – Sfânta Liturghie ȋn Biserica „Maria, Regină a Păcii și a Sfântului Rozariu” din Turda, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Turda și în Catedrala Mitropolitană “Sfânta Treime” din Blaj.

 

11:30 – 12:00 – Slujba parastasului și Mésa de comemorare a Prep. Cap., Can. Basiliu Raţiu ȋn Biserica Familiei Rațiu din Turda, ȋn Biserica Greco-Catolică din Turda Veche și ȋn Catedrala din Blaj, cu participarea benevolă a credincioșilor prezenți.

 

Avȃnd ȋn vedere obligativitatea respectării măsurilor pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, alte activități de comemorare care presupun interacțiunea „față ȋn față”, nu vor mai avea loc.

 

TF: +40 740 080463; 

E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh