26
Vi, Apr
1 New Articles

Cultură
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Vineri, 16 Iulie a.c., Agora Restaurant și Biblioteca Municipală ”Teodor Murășanu” Turda, au dorit să marcheze la Turda Ziua Națională a Franței printr-un eveniment altfel decât cele de până acum. A fost o după-masă gastronomică cu meniu de excepție, și întâlniri cu limba, cultura și muzică franceză. Deși cu câteva minute de începere a început să picure, în final timpul a fost excelent: răcoros și numai bun pentru un eveniment în aer liber.seara franceza Anunțat doar cu 4 zile înainte, evenimentul a reușit să adune foarte multă lume din Turda, Cluj-Napoca și Tg Mureș. Toate locurile la mese au fost rezervate și am avut și cereri pe care nu le-am putut onora pentru că, negândindu-ne că cererea va fi atât de mare, nu am închiriat mese și scaune din altă parte. Chefii Alice și Nohra Beaini au pregătit pentru noi preparate specifice bucătăriei franțuzești: coq au vin, boeuf bourguignon, couscous, crêpes aux fruits, limonade de lavande și vin. Mulțumită Casei Municipale de Cultură Turda, Lui Mihai Fițai și Andrei Mocian, am ascultat chansonete interpretate de Edith Piaf și Charles Aznavour. Participanții s-au bucurat și de décorul care a cuprins picturi ilustrând Franța semnate de Erika Szanto și Dana Deac, au putut răsfoi albume de artă ale pictorilor francezi din colecțiile Bibliotecii Municipale ”Teodor Murășamu” Turda și au putut face poze face cu pălăriile puse la dispoziție de Teatrul Național ”Aureliu Manea” din Turda, alături de produsele magazinului Flamengo din Turda și cele aduse de Lavandă Triteni.

Între felurile de mâncare s-a vorbit despre legăturile existente de-a lungul timpului între turdeni și Franța, fiind amintiți Etienne Hajdu, sculptorul turdean de faimă europeană stabilit la Paris la 20 de ani unde plecase pe jos pentru studii, pictorul turdean Nicolae Maniu care între 1993 și 2017 a locuit în Montparnasse, la Paris, s-a vorbit despre legăturile Franței cu Memorandiștii, despre Sir John Paget, despre viile de Crama La Salina și legăturile cu francezii…

S-au organizat cu cei prezenți 2 concursuri cu premii surpriză: lectură la prima vedere a unui foarte scurt text francez despre Turda, preluat de pe site-ul primăriei din Angouleme, oraș înfrățit cu Turda, și un joc de cultură generală legat de Franța. Premiile, câte un bilet la piesa de teatru Bigamul II, o comedie în regia lui Cristian Ioan pentru Sâmbătă, 17 Iulie, de la ora 19, au fost câștigate de Damian Matei la lecturarea textului și George Moldovan la concursul de cunoștințe generale despre Franța.

Scriitoarea turdeancă Vera Lazar Ieremiaș a citit, spre încîntarea publicului, poezia ”Cafeaua de dimineață” a scriitorului Jacques Prevert, atât în varianta franceză, cât și în varianta tradusă în limba română.

Seara s-a încheiat cu un invitat de excepție, tânăra și talentata Ștefania Petric din Câmpia Turzii, care a interpretat live melodia ”Je t’aime” a Larei Fabian. Deși Ștefania nu a învățat limba franceză la școală și nu avea în repertoriu niciun cântec în această limbă, ea a învățat în 4 zile cântecul și interpretarea ei a reușit să emoționeze într-atât, încât câțiva din cei prezenți au plâns... Evenimentul s-a terminat la timp, pentru ca cei prezenți să poată participa și la spectacolul ABBA Simfonic organizat de Casa Municipală de Cultură.

 

Biblioteca Municipală ”Teodor Murășanu” Turda

Tel: 0264.31.38.37, E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh