05
Sam, Dec
54 New Articles

Cultură
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 

Galele Uniter omagiază în acest an un om și un talent deosebit: Melania Ursu. Organizatorii celor mai importante gale din domeniul teatrului românesc încununează astfel o carieră de excepție a uneia dintre cele mai mari actrițe de teatru din generația sa. O doamnă a teatrului românesc pe care am putut-o urmări cu toții, în stagiunea trecută, pe scena municipalului turdean, în Piesa de mare success ”Paharele lui Cupidon”.

Născută la Sibiu în anul 1940, actriţa a urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică “Ion Luca Caragiale” din Bucureşti, promoţia 1961, clasa prof. univ. Moni Ghelerter. A debutat pe scena teatrului din Cluj  în anul 1961, aducând la viaţă personaje dintre cele mai diverse: a putut fi văzută în rolul lui Alice din “Dansul Morţii”, după August Strindberg, a interpretat-o pe Hecuba, fosta regină a Troiei şi a dat glas personajului Aneta Duduleanu în “Gaiţele”. De-a lungul carierei artistice, Melania Ursu a jucat în filme şi a participat la festivaluri internaţionale în aproape toată lumea. Astăzi, predă cursuri de machiaj scenic în cadrul Academiei de Teatru, o disciplină fundamentală care nu se predă în alte școli din România.

De-a lungul carierei artistice, Melania Ursu a primit numeroase distincţii şi premii: Medalia „Meritul cultural” clasa I-a (1967), Ordinul „Meritul cultural” clasa a IV-a (1969), Diploma de onoare la Festivalul republican al şcolilor şi institutelor de artă (1960), Premiul revistei „Teatrul” pe anul 1970 pentru rolurile din Opinia publică de Aurel Baranga şi Visul unei nopţi de vară de W. Shakespeare, Premiul de interpretare feminină pentru rolul din Pasărea Shakespeare de D.R. Popescu, la Festivalul de artă teatrală de la Iaşi (1975), Premiul de interpretare feminină pentru rol secundar Doamna Chiajna în filmul Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu (1979), Premiul I de interpretare pentru rolul Ea din Cerul înstelat deasupra noastră de Ecaterina Oproiu la Festivalul Naţional de Teatru „Cîntarea României” (1985), Premiul revistei „Flacăra” Bucureşti pe anul 1985, Ordinul Naţional „Pentru Merit”, în grad de Cavaler (2002).

Cu această ocazie, Narcisa Pintea, managerul Teatrului Municipal Turda, a transmis printr-un comunicat: ”Teatrul Municipal Turda, dorește să transmită cele mai calde gânduri Doamnei teatrului românesc Melania Ursu, un adevărat prieten și susținător al teatrului turdean, un partener ideal în spectacolul turdean Paharele lui Cupidon”.

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh