18
Joi, Apr
16 New Articles

Educație
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 Thumbnail imageSăptămâna ,,Să știm mai multe, să fim mai buni”s-a desfășurat, la Școala Gimnazială ”Avram Iancu” din Turda, la fel de intens și variat ca anul trecut. Activitățile au avut loc pe nivel de clase, multe desfășurându-se în afara școlii iar altele antrenante în școală. Activitățile au fost și sub forma unor excursii, vizite, drumeții dar și sub forma concursurilor, la comunicare și matematică sau sportive.

M-aș referi în continuare la activitățile claselor a II-a A, B și C de la Școala Gimnazială ”Avram Iancu” din Turda. Clase coordonate și conduse de prof. Alexandru Ignat, prof. Finica Bodea și prof. Claudia Mocan. Luni, în prima zi a săptămânii dedicate activităților curriculare (fie vorba între noi-mult mai placute elevilor decat unele ore la clasă), clasele a II-a am făcut o vizită la o fermă de Thumbnail imageanimale de la Viișoara și am vizitat o fabrică modernă  de cărămidă de la Boian. Ne-am deplasat cu un număr de 45 de elevi spre Viișoara unde ne-a așteptat directorul fermei. Acesta ne-a vorbit cu mare drag, spunându-ne că este bucuros să împărtășească și micilor vizitatori câteva din tainele unei ferme zootehnice, gândindu-se că poate unii din micii școlari vor îndrăgi animalele. Apoi, conduși de dânsul și de medicul veterinar al fermei, elevii au putut vedea și afla multe lucruri despre animale, mașini agricole ori munca la ferma. Elevii au rămas impresionați de caii, vacile, vițeii și mai ales de poneii pe care speră să-i călărească la o proximă vizită. Am vizitat apoi sala unde se produce laptele și elevii au rămas plăcut impresionați de curățenia în care se produce laptele. Am fost serviți apoi cu sucuri și ciocolată ceea ce i-a făcut pe elevi să promită că vor mai veni la fermă chiar cu părinții lor.

...................................................................................

Thumbnail imageÎn ziua de miercuri, 3 aprilie 2013, pe o ploaie ”mocănească” în toată regula, clasa a II A de la Școala Gimnazială ,,Avram Iancu” Turda, s-a deplasat la Unitatea Militară în cadrul unui parteneriat încheiat între cele două instituții. Stropii cădeau cu nemiluita când clasa de elevi a ajuns la intrarea unității unde, așa cum îi sta bine unei unități militare, îi așteptau ofițerii care urmau să-i conducă prin cazarmă pe tot parcursul activității. Pe aleile care altădată erau pline de soldați în termen, ne deplasăm voinicește prin ploaie spre locul unde era parcat un tanc de exercițiu. Aici câțiva ofițeri au prezentat elevilor tancul, le-au explicat cum funcționează, la ce se folosește și au răspuns apoi, cu răbdare, inocentelor întrebări ale micilor ”soldați pentru o zi”. De aici am fost conduși în stil liber, nu cazon, în incinta muzeului militar al unității. Un ofițer ne-a explicat cum au ajuns obiectele existente la muzeu, a făcut un scurt istoric, pe înțelesul celor mici și cu mândrie, a existenței acestei unități militare de la Turda. Și aici micuții au pus multe întrebări la care ofițerii au încercat să le răspundă. Apoi, preotul unității, de fapt cel care s-a implicat din partea unității militare în acest proiect, preotul Adrian Samoilă a ținut o mică slujba pentru noi și a vorbit sufletelor acestor copii rugându-se ca aceștia să nu aibă parte de evenimente în care armata să se implice, să rămână doar cu amintirile acestor vizite. Li s-a prezentat apoi diferite arme fără muniție, arme pe care elevii curajoși au încercat să le mânuiască plini de mândrie, sub stricta supraveghere a ofițerilor.

Noi, în semn de mulțumire pentru gazde, am prezentat celor prezenți, ofițeri dar și celor două clase de la o altă școală aflate și ele în vizită la unitatea militară, un program de poezii și cântece despre primăvară și în cinstea sărbătoririi Paștelui, a Învierii Domnului.

Am urmărit apoi un film documentar despre această unitate militara, un film în care se aminteau cele mai importante evenimente la care a participat această unitate, încă de pe vremea regelui Ferdinand.

Ne-am multumit apoi unii altora și ne-am despărțit, cu promisiunea să îi mai vizităm pe acești soldați care au devenit poate pentru unii din elevi, exemple de urmat.

....................................................................................................................

Thumbnail imageVineri, ultima zi a săptămânii ”Să știm mai multe, să fim mai buni”, elevii claselor a II-a de la Școala Gimnazială ”Avram Iancu” Turda  ne-am deplasat într-o excursie la Târgu-Mureș, cu scopul de a vizita Grădina Zoologică din acest oraș, de a ne destinde  și de a vizita capitala județului vecin. După un drum de aproape două ore, timp în care elevii devin din ce în ce mai nerăbdători, după explicații pe care le dăm elevilor despre locurile prin care trecem, ajungem la Gradina Zoologică din Târgu Mureș. Și pe autocar le-am explicat elevilor câteva reguli pe care trebuie să le respecte într-o excursie dar și în cadrul vizitei la o gradina zoologica. Autocarul ne lasă mai departe de gradina zoo, la locul de parcare destinat vizitatorilor, iar noi ne deplasăm în plimbare  spre intrare. Abia intrați, elevii încep să-și manifeste uimirile specifice vârstei la vederea atâtor animale despre care cei mai mulți au auzit doar, acum văzându-le direct. Și cum să nu te miri și să nu  râzi de giumbușlucurile micuțelor maimuțe care parcă te incitau să le privești. Facem apoi un tur de aproximativ două ore prin grădina zoo, trecând pe la toate sectoarele de la păsări de curte, la păsări de pradă, de la blândele caprioare, lame,  la crudele feline, de la încetul și masivul elefant la agilele pantere și pume.

O încântare pentru ochii deschiși ai acestor mici observatori ai naturii. Oricum, toți elevii au plecat încântați și  mai”bogați” spre casele lor, toți cu gândul să revină și să revadă acest loc minunat al naturii.

A consemnat prof. Ignat Alexandru, Școala Gimnazială ,,Avram Iancu”Turda

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh